Connect with us

Egyesült Államok

ROMLIK A HELYZET: A karantén felé félúton, avagy Szerbiában 14 órakor bezár az összes bazár

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A szerbiai válságstáb úgy döntött, hogy a hétvégén 14 órakor bezár az összes bevásárlóközpont, kávézó és étterem. A döntés alapján délután két óra után a benzinkutakon csak tankolni lehet, vagyis nincs lehetőség vásárlásra. A szigorító intézkedéseket az epidemiológia helyzet folyamatos romlása miatt vezették be.

Félúton a lockdown felé

A szolgáltató tevékenységek, például a fodrászszalonok 20 óráig dolgozhatnak. Az ételszállítás a hétvégén is működik, de az ételkiadó pultok nem lesznek nyitva a személyes átvételhez.

Az intézkedés nem vonatkozik az orvosi- és állatorvosi rendelőkre, valamint a gyógyszertárakra.

A válságstáb következő ülését március 1-jére, hétfőre tervezik, amikor újabb szigorítások bevezetése várható.

A szerbiai állami televízió (köztelevízió) közölte, hogy a kormány legfrissebb adatai szerint Szerbiában 1 375 872 embert oltottak be, ezek közül 497 729 állampolgárt már másodszor.

Ez azt jelenti, hogy majdnem elhasználták a beszerzett mintegy kétmillió adag oltóanyagot, ami ugyan nem probléma, mert a vakcina folyamatosan érkezik.

Az egymillió lakosra jutó oltások száma szerint Szerbia a második Európában Nagy- Britannia után, az oltóanyag mindkét adagját felvett állampolgárok százalékos aránya szerint viszont az első. Szerbiát Málta és Románia követi ezen a téren.

Az amerikai nagykövet is “oltakozott”

Közben a szerbiai kormánypárti sajtó “nagybetűkkel hozta le”, hogy Anthony Godfrey, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete a szerbiai közegészségügyi intézetben adatta be magának a vakcinát.

Az amerikai nagykövetség ezzel kapcsolatban a Twitteren közzétett szerb nyelvű bejegyzésében mondott “hálás köszönetet”.


– Szerbia nagylelkűsége arról tanúskodik, hogy a két ország barátsága az első világháborúig nyúlik vissza, és a segítség, amit az amerikaiak nyújtottak több mint egy évszázaddal ezelőtt, nem merült feledésbe. Közösen nemcsak, hogy túléljük a Covid-19-et, hanem megerősödve jövünk ki belőle

– olvasható a nagykövetség bejegyzésében.

A hivatalos közlése arról nem szól, hogy az amerikai nagykövet melyik vakcinát adatta be magának, de nehezen hihető, hogy az oroszt vagy a kínait.

Anthony Godfrey maga is közzétett egy bejegyzést a Twitteren, amelyben jelezte, hogy pénteken, vagyis ma, naplementekor félárbócra engedik az Egyesült Államok nemzeti lobogóját a nagykövetség és a nagyköveti rezidencia előtt, hogy ezzel emlékezzenek meg a C19-ben elhunyt félmillió amerikairól.



__________________
Fotó: nagyköveti “oltakozás” Forrás: amerikai nagykövetség

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava