Connect with us

Vakcina

VERSENYÚSZÁS A VAKCINÁÉRT: A szerb elnök szerint a világ olyan, mint a Titanic, a gazdagok lenyúlják a csónakokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic vakcina titanic csonak 2
Olvasási idő: 1 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök ezúttal az Instagramon keresztül szólította meg Szerbia lakosságát. Felvázolta a népnek, hogy a világ olyan, mint a Titanic, meg kell küzdeni minden csónakért.

Tízezer vakcina

A hajnali óráktól folyik a harc a vakcináért, minden egyes vakcináért, az ország minden egyes lakosáért. Sok találkozó, sok nehéz beszélgetés

– mondta a szerb elnök, majd elővette a „titanicos hasonlatot”.

A világ ma olyan, mint a Titanic, a gazdagok csak maguknak akarnak mentőcsónakokat biztosítani. A gazdagok és a nagyok. Senkinek sem hagynak semmit, süllyedjünk el együtt a Titanickal.

A szerb elnök azonban jelezte, hogy küzdeni fognak a fennmaradásért.

Életerős nép vagyunk, küzdeni fogunk a fennmaradásért, Szerbia fenntartásáért, és sikeresek leszünk. Ezért szeretném tudatni Önökkel, hogy ma reggel újabb 10 000 új vakcinát kaptunk, és együtt nyerni fogunk. Éljen Szerbia!

– mondta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić arról nem beszélt, hogy honnan érkezett az újabb adag vakcina. Nem kizárt, hogy a Pfizertől, az szokta 10-20 ezresével „csöpögtetni az oltóanyagot” a balkáni és a közép-európai országok számára.

Egy csónakban eveznek

A szerb elnökhöz hasonlóan a horvát miniszterelnök a napokban többször is kikelt az ellen, hogy a nagyobb országok elorozzák a vakcinákat a szegényebbek elől.

Andrej Plenković hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a világban jelenleg oltóanyag-eltérítés (vaccine hijacking) folyik.

Úgy látszik, hogy vannak országok, amelyek nincsenek széleskörűen elkötelezve, vagyis szerződésekkel nem kötelezték el magukat, mint mi, akik az Európai Unió tagországa vagyunk. Ezek az országok most, legalábbis úgy tűnik: magasabb áron vásárolják az oltóanyagot, mint az EU.

A horvát miniszterelnök szerint ez ellentétes a megkötött megállapodásokkal, ezért Horvátország követeli a szerződésekben foglaltak betartását.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split-Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split-Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Járvány

MŰTÜDŐ: Szerbiában megteltek a járványkórházak, miközben az egészségügyi miniszter duplán „anyázik”

Közzététel:

a megjelenés dátuma

loncsar removebg preview
Olvasási idő: 2 perc

Az alacsony oltottsági arány miatt a szerb egészségügyi miniszter jelezte: csak idő kérdése, hogy Szerbiában mikor vezetik be a Covid-igazolványt. Zlatibor Lončar úgy fogalmazott, hogy az ok egyszerű: emberi életeket kell megmenteni. A miniszter igencsak dühösen kelt ki azok ellen, akik nem oltatták be magukat, ami miatt most másoknak is szenvedniük kell.

Kritikus a helyzet!

Az alcímben szereplő szavakkal vezette fel tudósítását a belgrádi Pink Televízió, amely a szerb egészségügyi minisztert idézte. A miniszter szerint a helyzet azért kritikus, mert megteltek a Covid-kórházak – Szerbiában három ilyen is van – így megkezdték más korházak intenzív osztályainak bevonását a koronavírus elleni közdelembe, főleg ami a műtüdőt, vagyis a lélegeztetőgépeket illeti.

A problémát az jelenti, hogy napok óta nem megy 50 alá a koronavírus halálos áldozatainak száma, ma például 54 új halálesetet jelentettek, és van utánpótlás, miután 286 ember lélegeztetőgépen várja a sorát, vagyis inkább a sorsát, ami gyakran tragikus végkimenetelt jelent.

A tudósítás szerint Belgrádban, Kruševacban, Nišben, Kraljevóban és Újvidéken gépek lélegeznek azok helyett, akik ezt maguk már nem tudják megtenni. Az sem ritka, hogy egész családok költöztek be a kórházba, miután rájuk tört a koronavírus.

Már ott tartunk, hogy a zimonyi kórházat is be kell vonni a koronavírus elleni küzdelembe, ez a helyzet. De képzeljék el, hány negatív tesztel rendelkező embernek kell mindezt elviselnie

– méltatlankodott az egészségügyi miniszter, aki arra utalt, hogy az új koronavírusos megbetegedések miatt késik azoknak az ellátása, esetleg műtétje, akiket ugyan beoltottak, de most mégsem jut nekik kórházi ágy.

Ez tényleg nincs rendjén. Legyen szó az Ön anyjáról, vagy az én anyámról

– toldotta meg Zlatibor Lončar, aki szerint nem csak a szülők, hanem a gyerekek is veszélyben vannak, hiszen szinte percenként betegszik meg egy-egy gyermek.

Kismamák haltak meg

Szerbiában különösen nagy tragédiát jelent, hogy idén 11 nő/anya vesztette életét, miután/miközben megszülte gyermekét. Esetükben a közös az volt, hogy egyikük sem vette fel az oltást, de nem saját elhatározásból, hanem orvosuk tanácsára.

Ezentúl az orvos ellen, aki azt mondja, hogy nem kell beoltani bárkit is, a Szerbiai Orvosi Kamara eljárást indít, és feljelentést tesz egészség- és emberi élet veszélyeztetése miatt, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy ezek az orvosok a továbbiakban nem praktizálhatnak

– nyilatkozta a szerb egészségügyi miniszter. Ezeknek a szavaknak az elhangzásával szinte egy időben az említett kamara elnöke arra szólított fel, hogy az eljárások megindítása érdekében jelentsék az orvosi kamaránál az eseteket azok, akiket orvos beszélt le a vakcina felvételéről.

Lončar egyúttal jelezte, hogy előbb vagy utóbb Szerbiában is bevezetik a Covid-igazolványokat, amelyek sok országban már beváltak, és amelyekért ő keményen küzdeni fog.

Aleksandar Vučić szerb elnök elnök márciusban még „botrányosnak nevezte”, hogy az Európai Unió oltási igazolványt (útlevelet) vezet be, Belgrádban ugyanis attól tartottak, hogy az EU csak azokat engedi be, akik a Brüsszel által jóváhagyott vakcinákkal oltatják be magukat.Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: