VERSENYÚSZÁS A VAKCINÁÉRT: A szerb elnök szerint a világ olyan, mint a Titanic, a gazdagok lenyúlják a csónakokat

Olvasási idő: 1 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök ezúttal az Instagramon keresztül szólította meg Szerbia lakosságát. Felvázolta a népnek, hogy a világ olyan, mint a Titanic, meg kell küzdeni minden csónakért.

Tízezer vakcina

A hajnali óráktól folyik a harc a vakcináért, minden egyes vakcináért, az ország minden egyes lakosáért. Sok találkozó, sok nehéz beszélgetés

– mondta a szerb elnök, majd elővette a “titanicos hasonlatot”.

A világ ma olyan, mint a Titanic, a gazdagok csak maguknak akarnak mentőcsónakokat biztosítani. A gazdagok és a nagyok. Senkinek sem hagynak semmit, süllyedjünk el együtt a Titanickal.

A szerb elnök azonban jelezte, hogy küzdeni fognak a fennmaradásért.

Életerős nép vagyunk, küzdeni fogunk a fennmaradásért, Szerbia fenntartásáért, és sikeresek leszünk. Ezért szeretném tudatni Önökkel, hogy ma reggel újabb 10 000 új vakcinát kaptunk, és együtt nyerni fogunk. Éljen Szerbia!

– mondta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić arról nem beszélt, hogy honnan érkezett az újabb adag vakcina. Nem kizárt, hogy a Pfizertől, az szokta 10-20 ezresével “csöpögtetni az oltóanyagot” a balkáni és a közép-európai országok számára.

Egy csónakban eveznek

A szerb elnökhöz hasonlóan a horvát miniszterelnök a napokban többször is kikelt az ellen, hogy a nagyobb országok elorozzák a vakcinákat a szegényebbek elől.

Andrej Plenković hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a világban jelenleg oltóanyag-eltérítés (vaccine hijacking) folyik.

Úgy látszik, hogy vannak országok, amelyek nincsenek széleskörűen elkötelezve, vagyis szerződésekkel nem kötelezték el magukat, mint mi, akik az Európai Unió tagországa vagyunk. Ezek az országok most, legalábbis úgy tűnik: magasabb áron vásárolják az oltóanyagot, mint az EU.

A horvát miniszterelnök szerint ez ellentétes a megkötött megállapodásokkal, ezért Horvátország követeli a szerződésekben foglaltak betartását.versenyÚszÁs a vakcinÁÉrt: a szerb elnök szerint a világ olyan, mint a titanic, a gazdagok lenyúlják a csónakokat VERSENYÚSZÁS A VAKCINÁÉRT: A szerb elnök szerint a világ olyan, mint a Titanic, a gazdagok lenyúlják a csónakokat balkanac nagy