Connect with us

Oltási szezon

TÖMEGES OLTÁS: Szerbiában naponta mintegy ötvenezer embert oltanak be, hétvégén sincs megállás

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2021 01 23 171005
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában körülbelül félmillió ember jelezte, hogy szeretné felvenni a koronavírus elleni védőoltást, és már sokan meg is kapták, mivel mintegy 150 ezer embert oltottak be. Folyik az állami vállalatoknál dolgozók oltása is. Eddig húsz személynél tapasztaltak enyhe, gyorsan múló mellékhatásokat.

Belgrádban…

Szerbiában ötödik napja tart a tömeges oltás, így elvben napról napra egyre több állampolgár válik védetté.

A tömeges oltás január 19-én, kedden kezdődött Belgrádban, köszönve annak, hogy Szerbia néhány nappal korábban egymillió vakcinát szerzett be a kínai Sinopharmtól.

Az oltások beadása elsősorban előjegyzés alapján történik, de nem küldik haza azokat sem, akik annak ellenére szeretnék beoltatni magukat, hogy nem regisztráltak.

Médiajelentések szerint szombaton és vasárnap sincs megállás, a jövő héttől pedig újabb oltási helyek létesülnek, a belgrádi vásár területén például megnyitják a második csarnokot is erre a célra.

Azt remélem, hogy az oltás hétfőn, de legkésőbb kedden megkezdődik a 3-as csarnokban is, ahol 48 orvos és 56 nővér lesz. Annyi oltási pontot alakítunk ki, hogy ha két műszakban dolgozunk, és ha az egészségügyi minisztériumnak sikerül biztosítani a szükséges számú egészségügyi dolgozót, akkor a 3-as csarnokban 8 és 20 óra között 8-10 ezer embert tudunk beoltani

– mondta Goran Vesić belgrádi főpolgármester helyettes, aki szerint a két csarnokban egy nap alatt összesen akár 13 ezer embernek is beadhatják a védőoltást.

Vesić hozzátette, hogy oltják a közüzemi vállalatok dolgozóit is.

Ma első a sorban a köztisztasági vállalat, majd a belgrádi vízművek és a belgrádi közlekedési vállalat dolgozóit oltjuk, de számításba jöhetnek a város minden más kommunális vállalatának a dolgozói is.

– mondta a szerb főváros főpolgármester helyettese.

A felsoroltakon kívül Belgrádban mozgó csoportok is vannak, amelyek az öregotthonokban élőket oltják be.

…és vidéken

A Vajdaságban továbbra is rendkívüli a helyzet, bár a megbetegedések aránya ötször alacsonyabb annál, mint amit novemberben vagy decemberben regisztráltunk

– jelentette ki a vajdasági közszolgálati televízió nyilatkozva Dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója, aki szerint a tartományban december 24-e óta 31 673 embert oltottak be.

Miloš Vučević újvidéki polgármester ezzel párhuzamosan közölte, hogy a vajdasági székvárosban eddig több mint tízezer ember adatta be magának a védőoltást. Ennek a számnak a jelentős növekedésére lehet számítani, miután a következő napokban újabb oltási pontok nyílnak a városban.

Az utóbbi két napban közben Szabadkán 1330 embert oltottak be a kínai vakcinával, amelyből a város egyelőre 4.200 adagot kapott.

Szabadkán 8 és 18 óra között oltanak a hét végén is, és azok is felvehetik az védőoltást, akik nincsenek rajta a vakcinára várok listáján.

A Szerbia déli részén lévő Nišben tízezer körül van a beoltott emberek száma. A tömeges oltásra itt is a kínai vakcinát használják, és itt is beadathatja magának a védőanyagot bárki, még az is, aki az „utcáról téved be”.

Ezt azzal indokolják, hogy van elegendő oltóanyag, ezért nincs szükség a várólistára.

A kormányközeli sajtóban és médiában általában pozitív kicsengésű tudósítások hangzanak el, amelyeknek nyilván az a céljuk, hogy a vakcina felvételére buzdítsák az embereket. Az igencsak Vučić-barát Informer – sajátos módon – az alábbi karikatúrát tette közzé:

boc

Amíg a horvát, a bosnyák és a macedón karanténban csücsül… a szerbet beoltják a vakcinával

– mondja az előtérben álló úriember, aki a karikatúrista szerint nyilván a szerb nemzetet képviseli.

Ez már a „nemzeti (kár)öröm” kategóriája, amit mellett ugyan nem megyünk el, de kommentálni nem kívánunk.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Horvátország

SORON KÍVÜL: Kevés a vakcina, nagy a tolakodás Horvátországban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvat parlament
Olvasási idő: 3 perc


Sokan szeretnék soron kívül beadatni a koronavírus-oltást maguknak, vagy szeretteiknek Horvátországban. Az ottani példa is jól mutatja, hogy miként működik az emberi agy, és hogy nem hülyeség a pszichológia. Mindenkinek az kell, amit megvonnak tőle, illetve amiből kevés van. Így nagy a tolakodás. Az ellenzék persze, méltatlankodik, és erkölcsi felelősséget emleget a parlamentben. Aminek persze, semmi értelme, hiszen januárban a 151 parlamenti képviselő kétharmada vállalta, hogy nyilvánosan oltatja be magát. Mondjuk azt, soron kívül. De mondhatjuk azt is, hogy példamutatásból.

Példamutatás

Az első pillanatban úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben van, Isten a mennyekben, béke a földön – és vakcina a karban. A válságtörzs ismertette az oltási tervet, peregtek a számok, határidők, mindenki tette a dolgát.

Sőt, valamiféle sorrend is kialakult, amelynek értelmében az egészségügyi dolgozók és a lakosság legveszélyeztetettebb kategóriái élveztek előnyt a többiekkel szemben. Úgy tűnt, hogy egyedül arra kell majd ügyelni, hogy az oltásellenesek ágálása ne fertőzze meg a lakosságot. Mert az gyorsabban terjed, mint a brit törzs.

Ennek érdekében a kormány testületileg, önfeláldozó módon, a kamerák előtt felvette a védőoltást, saját példájával bizonyítva, hogy nincs mitől tartani.

Mindeközben beindult a kormány által pénzelt reklámkampány, amelyben kisebb-nagyobb horvát hírességek buzdították az embereket, hogy gondoljanak másokra, és oltassák be magukat.

A példamutatásban elől jártak a parlamenti képviselők is.

A horvát parlamenterek tömeges oltását – amit a horvát egészségügyi minisztérium kínált fel a képviselőknek – kevesen utasították el, és még az ellenzékiek is éltek a lehetőséggel, vagyis a szervezett soronkívüliséggel.

Azok is, akik most etikátlannak tartják a tolakodást.

Akik nem tolakodtak

Božo Petrov, a populista Most tömörülés elnöke – aki civilben orvos – januárban keményen bírálta a tolakodó képviselőket.

Őszintén szólva, szégyen felvenni az oltást mindaddig, amíg olyan emberek nem kapják meg, akiknek valóban szükségük van rá, és akik a koronavírus elleni első védelmi vonalban vannak

– nyilatkozta akkortájt Petrov, és jelezte, hogy a lehetséges mellékhatások miatt néhány hónapot egyébként is vár az oltással.

A horvát zöldek sem vettek részt a nagy „parlamenti immunizálásban”. Ezzel kapcsolatban közölték, hogy már jelentkeztek a háziorvosuknál, és akkor veszik fel az oltást, amikor rájuk kerül a sor.

Hirtelen sürgős lett

Aztán kiderült, hogy a Brüsszel és a reálpolitika közötti mérkőzésben, az EU mindjárt a meccs első perceiben jelentős hátrányba került, és az ennek következtében beálló oltóanyag-hiány miatt a kontinens országainak oltási kampánya hirtelen leállt.

Ez így volt Horvátországban is, és akárcsak Európa más tájain, itt is megkezdődtek a visszaélések.

Miután kiderült, hogy nincs, és egy ideig nem is lesz megfelelő mennyiségű oltóanyag, a lakosság meglehetősen óvatoskodó hozzáállása 180 fokos fordulatot vett, és hirtelen mindenki be akarta oltatni magát.

Működni kezdett a pszichológia: ami könnyen hozzáférhető, az nem kell, de amiből kevés van, arra nagy az igény.

Miután a legnagyobb halak már idejekorán kisiklottak a hálóból – mint már említettük, a kormány és a parlament testületileg, nyilvánosan vette fel az oltást – az újságírók kárászokra és keszegekre kezdtek el halászni. Szinte nem múlik el nap, hogy ne adnának hírt arról: ki oltatta be magát, hozzátartozóit jogosultság nélkül, soron kívül.

Név szerint

Jelenleg Zoran Gobac, a Horvát Kézilabda Szövetség alelnöke, Damir Boras a Zágrábi Egyetem rektora, Luka Burilović a Horvát Gazdasági Kamara elnöke és Alemka Markotić, a zágrábi Dr. Fran Mihaljević Járványkórház igazgatója állnak az érdeklődés középpontjában, bár ez utóbbi talán méltánytalanul, mert ő 84 éves édesanyját oltatta be, az idős asszony pedig korára és egészségi állapotára való tekintettel, egyértelműen jogosult volt a vakcinára.

Markotić asszony sajtóértekezleten vágott vissza az ellene uszítóknak, megjegyezvén, hogy a teremben is van olyan személy, vagyis újságíró, aki az ő közbenjárását kérte egyik közeli hozzátartozója soron kívüli oltásának ügyében.

De mindez csupán a jéghegy csúcsának a csúcsa, minden oldalról záporoznak a hírek: például Stipe Jambrić Jambo, a Neretvai-Dubrovniki megye talán legismertebb politikusa is valahogy éppen akkor járt az egészségház közelében, amikor a megkezdett fiolában még maradt egy adag oltóanyag, amit sürgősen el kellett használni, ne vesszen már kárba.

És hol vannak még a polgármesterek, ispánok, igazgatók, labdarugók és edzők, a rendőrkapitányok és kikötőmesterek, a híres és hírhedt egyének, az új- és régi gazdagok, a jómódú ügyvédek, az iparbárók…

Viszont Josip (Joža) Manolić a horvát hírszerzés 100. életévét betöltő szürke eminenciása, volt belügyminiszter bejelentette, hogy nem tart igényt semmilyen kiváltságos eljárásra, türelmesen kivárja, amíg sorra kerül.

Ha neki nem sietős, akkor másnak miért lenne az?

Azt a kérdést már fel sem merjük tenni, hogy milyen oltási rend az, amely szerint egy száz éves ember még nem került sorra, és mekkora matuzsálemnek kell lenni ahhoz, hogy az elsők között kapja meg valaki az oltást Horvátországban?

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: