Connect with us

Oltási szezon

TÖMEGES OLTÁS: Szerbiában naponta mintegy ötvenezer embert oltanak be, hétvégén sincs megállás

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2021 01 23 171005
play icon A cikk meghallgatása

Szerbiában körülbelül félmillió ember jelezte, hogy szeretné felvenni a koronavírus elleni védőoltást, és már sokan meg is kapták, mivel mintegy 150 ezer embert oltottak be. Folyik az állami vállalatoknál dolgozók oltása is. Eddig húsz személynél tapasztaltak enyhe, gyorsan múló mellékhatásokat.

Belgrádban…

Szerbiában ötödik napja tart a tömeges oltás, így elvben napról napra egyre több állampolgár válik védetté.

A tömeges oltás január 19-én, kedden kezdődött Belgrádban, köszönve annak, hogy Szerbia néhány nappal korábban egymillió vakcinát szerzett be a kínai Sinopharmtól.

Az oltások beadása elsősorban előjegyzés alapján történik, de nem küldik haza azokat sem, akik annak ellenére szeretnék beoltatni magukat, hogy nem regisztráltak.

Médiajelentések szerint szombaton és vasárnap sincs megállás, a jövő héttől pedig újabb oltási helyek létesülnek, a belgrádi vásár területén például megnyitják a második csarnokot is erre a célra.

– Azt remélem, hogy az oltás hétfőn, de legkésőbb kedden megkezdődik a 3-as csarnokban is, ahol 48 orvos és 56 nővér lesz. Annyi oltási pontot alakítunk ki, hogy ha két műszakban dolgozunk, és ha az egészségügyi minisztériumnak sikerül biztosítani a szükséges számú egészségügyi dolgozót, akkor a 3-as csarnokban 8 és 20 óra között 8-10 ezer embert tudunk beoltani

– mondta Goran Vesić belgrádi főpolgármester helyettes, aki szerint a két csarnokban egy nap alatt összesen akár 13 ezer embernek is beadhatják a védőoltást.

Vesić hozzátette, hogy oltják a közüzemi vállalatok dolgozóit is.

– Ma első a sorban a köztisztasági vállalat, majd a belgrádi vízművek és a belgrádi közlekedési vállalat dolgozóit oltjuk, de számításba jöhetnek a város minden más kommunális vállalatának a dolgozói is.

– mondta a szerb főváros főpolgármester helyettese.

A felsoroltakon kívül Belgrádban mozgó csoportok is vannak, amelyek az öregotthonokban élőket oltják be.

…és vidéken

– A Vajdaságban továbbra is rendkívüli a helyzet, bár a megbetegedések aránya ötször alacsonyabb annál, mint amit novemberben vagy decemberben regisztráltunk

– jelentette ki a vajdasági közszolgálati televízió nyilatkozva Dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója, aki szerint a tartományban december 24-e óta 31 673 embert oltottak be.

Miloš Vučević újvidéki polgármester ezzel párhuzamosan közölte, hogy a vajdasági székvárosban eddig több mint tízezer ember adatta be magának a védőoltást. Ennek a számnak a jelentős növekedésére lehet számítani, miután a következő napokban újabb oltási pontok nyílnak a városban.

Az utóbbi két napban közben Szabadkán 1330 embert oltottak be a kínai vakcinával, amelyből a város egyelőre 4.200 adagot kapott.

Szabadkán 8 és 18 óra között oltanak a hét végén is, és azok is felvehetik az védőoltást, akik nincsenek rajta a vakcinára várok listáján.

A Szerbia déli részén lévő Nišben tízezer körül van a beoltott emberek száma. A tömeges oltásra itt is a kínai vakcinát használják, és itt is beadathatja magának a védőanyagot bárki, még az is, aki az “utcáról téved be”.

Ezt azzal indokolják, hogy van elegendő oltóanyag, ezért nincs szükség a várólistára.

A kormányközeli sajtóban és médiában általában pozitív kicsengésű tudósítások hangzanak el, amelyeknek nyilván az a céljuk, hogy a vakcina felvételére buzdítsák az embereket. Az igencsak Vučić-barát Informer – sajátos módon – az alábbi karikatúrát tette közzé:

boc

– Amíg a horvát, a bosnyák és a macedón karanténban csücsül… a szerbet beoltják a vakcinával

– mondja az előtérben álló úriember, aki a karikatúrista szerint nyilván a szerb nemzetet képviseli.

Ez már a “nemzeti (kár)öröm” kategóriája, amit mellett ugyan nem megyünk el, de kommentálni nem kívánunk.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava