TÉGLA VAGY KÉSZHÁZ: A föld reng, a segély érkezik, de mi lesz az újjáépítéssel?

Olvasási idő: 2 perc

A közép-horvátországi Petrinjában és környékén még mindig vannak erős utórengések, szombaton is volt egy 3,4-es erősségű. A tavaly év végi katasztrofális földrengés óta a fedél nélkül maradt emberek nagy részét sikerült valamilyen formában elszállásolni. A kormány már az újjáépítési terveken dolgozik, de úgy látszik, hogy a legnagyobb probléma ezúttal – tájainkon teljesen szokatlanul – nem a pénz lesz, hanem az építőipari kapacitások hiánya.

Munkaerőhiány

Bár a foglalkoztatottak száma alapján a feldolgozóipar és a kereskedelem után a horvát építőipar a harmadik legnagyobb munkáltató az országban – illetve a negyedik, mert Horvátországban az állam ad kenyeret a legtöbb embernek – a szektor mégis krónikus munkaerőhiánnyal küzd.

A külföldiek munkavállalásával kapcsolatos 2020-as kvóták alapján – amelyeket időközben a parlament eltörölt – az építőipar 33 ezer külföldi munkás foglalkoztatására tarthatott igényt, de ebből 9,5 ezer kihasználatlanul maradt.

A munkaerőhiányt – amiről a BALK már tudósított – jelentős mértékben súlyosbítja az ex-jugoszláv térségről történő kivándorlás.

A horvát építőiparban hagyományosan sok bosznia-hercegovinai, szerbiai munkás dolgozott, de ezek legnagyobb része elvándorolt nyugatra, főként Németországba.

A Horvát Gazdasági Kamara adatai szerint az építőipar az utóbbi években főleg Ukrajnából és Indiából, illetve egyéb ázsiai országokból importált munkaerőt, ám még nem világos, hogy ezekből a forrásokból ki tudják-e elégíteni az igényeket tekintettel a földrengés után megnövekedett keresletre.

Készházak

Mirjana Čagalj, a Horvát Gazdasági Kamara építőipari szektorának alelnöke, óvatosan derülátó ebben a kérdésben.

A Večernji listnek nyilatkozva annak a reményének adott hangot, hogy a cégeknek sikerül megtartaniuk a külföldi munkaerőt, illetve, hogy ezen felül még újabbakat is tudnak mozgósítani.

Az újjáépítés még nem indult be, de a cégek már megkezdték az előkészületeket. Értesüléseink szerint az újjáépítés folyamán, a tájainkon eddig nem nagyon használatos házgyári megoldásokat is hasznosítják, kész elemeket, falakat, födémeket szerelnek össze a helyszínen. Miután ezek az épületek rendelkeznek minden létező bevizsgálási bizonyítvánnyal, nem lehet gond a felhasználásukkal. Ez jelentős mértékben csökkenteni tudná a munkaerő-szükségletet, illetve felgyorsíthatja az újjáépítést

– mondta Čagalj.

Szociális jelleg

A Horvát Munkaközvetítő Intézet közmunkák szervezését jelentette be Sziszek-Monoszló megyében. Hírek szerint 500 személyt szeretnének alkalmazni a közmunkák során, akik huzamosabb ideje kiszorultak a munkaerőpiacról. De ha nagy lesz az érdeklődés, ezt a számot akár növelhetik is.

Davorko Vidović sziszeki parlamenti képviselő véleménye szerint ennek az intézkedésnek főként szociális jelentősége lesz, ám szerinte ez nem oldja meg az építőipar problémáit.

Ezt az 500 embert a romeltakarításon kívül, másra nem nagyon lehet alkalmazni. Az építőiparnak képzett szakmunkásokra, kisegítőkre van szüksége, és ezt Horvátországon belül nem tudjuk biztosítani.

A Večernji list értesülései kissé árnyaltabbá teszik a képet, a napilap ugyanis a zagorjei montázsházgyártó cégnél készített riportot, és ennek tulajdonos-igazgatója azt mondta, hogy a munkaerővel nincs gond, ha az embereknek tisztességes béreket hajlandók fizetni.

Josip Mihalić elmondása szerint cége a székhelye körüli 20 kilométeres körzetben gond nélkül talál megfelelő munkaerőt, mivel a szakmunkások és a munkavezetők bére meghaladja a havi 1500 eurót.TÉGLA VAGY KÉSZHÁZ: A föld reng, a segély érkezik, de mi lesz az újjáépítéssel? TÉGLA VAGY KÉSZHÁZ: A föld reng, a segély érkezik, de mi lesz az újjáépítéssel? balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!