Connect with us

Horvátország

SKÓT TÖRZS: A magyar határ közelében megjelent a koronavírus turbó mutációja, igaz nem az angol, hanem a skót változat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az eddigi minták alapján Horvátországban nem tudták kimutatni a koronavírus “angol törzsét”, amely mintegy 70%-kal gyorsabban terjed a Vuhanban megjelent vírusnál. Ez a jó hír. A rossz hír viszont az, hogy felfedezték a skót törzs jelenlétét, amely ugyancsak a vírus turbó válfaja. Kristian Vlahoviček a zágrábi Természettudományi Kar mikrobiológusa szerint a skót törzs szintén gyorsan terjed, de nem idéz elő súlyosabb kórképet, mint a szimpla vírus.

A skót törzset a Varasd és a Muraköz megyében vett mintákban találták meg.

A mintákat a világjárvány második hullámának kezdetétől egészen december elejéig gyűjtötték, amikor a két megye területén a vírus gyors terjedését, és jelentősen megnövekedett betegszámot észleltek.

A minták körülbelül 30%-ban ahhoz a vírustörzshöz tartoztak, amelyek az augusztus folyamán Skóciában talált mutációhoz tartoznak.

A “skót törzs” nem idéz elő súlyosabb tünetek, mint a Kínából elszabadult eredeti vírus, viszont felgyorsítja a betegség terjedését.

Ezt megerősítette Ivan Đikić, a frankfurti Goethe Egyetem horvát tudósa is.

Đikić megjegyezte, hogy nincs elegendő vakcina sem az EU-ban, sem Horvátországban ahhoz, hogy a lakosságot rövid idő alatt beoltsák.

– Ha túl sokáig tart ez az állapot, akkor a vírus elkezdhet rezisztens variánsokat létrehozni, és megszökhet a vakcina elől

– fejtette ki véleményét az egyik horvát televíziónak nyilatkozva Đikić.

Közben horvát válságstáb sajtótájékoztatóján nyilvánosan beadták a vakcinát Davor Božinović belügyminiszternek, a Alemka Markotićnak, a zágrábi járványkórház igazgatójának, és Krunoslav Capaknak a horvát közegészségügyi intézet vezetőjének.

Vili Beroš egészségügyi miniszter azt mondta, hogy ő egyelőre nem oltatja be magát, mivel nemrég esett át a betegségen.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava