Connect with us

Egészségügy

OLTÁSI SZEZON: Karácsony másnapján érkezik a vakcina, az elkövetkező nap már oltanak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vakcina oltas oltoanyag
A cikk meghallgatása

Horvátország még idén megkezdi a védőoltás beadását – ez a leglényegesebb eredménye annak a vasárnapi találkozónak, amelyet Andrej Plenković horvát miniszterelnök tartott a horvát válságstábbal, a közegészségügyi intézettel (HZJZ) és a gyógyszerészeti ügynökséggel (HALMED).

Döntések garmadára van szükség

A megbeszélést követően Siniša Tomić, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója tájékoztatta az újságírókat.

A gyógyszer megérkezése 26-ra várható. Ezt követően minőségellenőrzést kell végezni

– jelentette be Tomić, és rámutatott, hogy ezt követően a HALMED-nek még meg kell adnia beleegyezését a vakcina használatába.

Az oltási kampány december 27-én, 28-án és 29-én várható. Ez a kormány nemzeti oltási stratégiájától függ. Először kevesebb oltás érkezik, tehát lesz egy kezdeti mennyiség

– tette hozzá Tomić, aki szerint az oltási terv kidolgozását a horvát közegészségügyi intézet végzi.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn dönt az amerikai Pfizer és a német BioNTech által előállított koronavírus elleni oltás engedélyezéséről az Európai Unióban.

A horvát gyógyszerészeti ügynökséggel igazgatója kifejtette, hogy az EMA döntését követően következik az Európai Bizottság jóváhagyása, amely az unió minden tagállamra, így Horvátországra is vonatkozik.

Rendeltek bőven

A horvát válságstáb a napokban tette közzé a koronavírus elleni vakcina beszerzési és elosztási tervét, valamint a “nemzet vakcinációjára” vonatkozó elképzeléseket.

Ennek alapján Horvátország 5,6 millió adag oltóanyagot rendelt a különböző gyártóktól a mostani járványos időszakra, és további 300 ezret a jövő év végére.

A zágrábi kormány 3,6 millió adag védőoltást rendelt az Astra Zenecától, de az Európai Unióval kötött megállapodás alapján csak 2,705 millió adagot vehet ettől a gyártótól, vagyis Zágráb kisebb mennyiségre kapott jóváhagyást Brüsszeltől, mint amennyit szeretett volna.

A horvátok ezenkívül a Johnson&Johnsontól 900 ezer, a Pfizer/BionTechtől és a Modernától egy-egymillió, valamint a CureVactól 300 ezer adag oltóanyagot rendeltek, az utóbbi védőoltásának regisztrálása 2021-ben várható.

A Pfizer közölte, hogy első körben 125 ezer adat oltóanyagot szállít le Horvátországnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava