AGGASZTÓ ADATOK: Horvátország az első helyen Európában a százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve

Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban betegednek meg a legtöbben a százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve az utóbbi két hétben. Tehát ez egy negatív lista, amivel nemigen lehet dicsekedni. Mindez azt jelenti, hogy az utóbbi időben Horvátországban a legrosszabb a helyzet a koronavírust illetően. A horvátokat Litvánia és Luxemburg követi, de ez errefelé senkit sem vigasztal.

Dobogós helyezettek

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Horvátország szerezte meg az első helyet a 31 vizsgált európai ország közül, az előző 14 napban a horvátok ugyanis 1194.3 aktív esetet regisztráltak százezer lakosra vetítve.

A dobogós helyezettek között a második helyet Litvánia foglalta el 1146,7 beteggel, a harmadik helyre pedig Luxemburg küzdötte fel magát 1079,7 esettel.

A halálozások számának tekintetében Horvátország a negyedik helyen áll. Csak Bulgáriában, Szlovéniában és Magyarországon volt nagyobb a halálozás az elmúlt 14 napban – mutatják az ECDC adatai.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint a vizsgált 31 országban eddig majdnem 15 millió COVID-19 esetet regisztráltak, és 369.840 ember halt meg.

Az elmúlt 24 órában 4.135 új koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel Horvátországban, és további 78 ember hunyt el a koronavírus következtében – jelentette be szombaton a horvát válságstáb.

Eurostat, bérek csökkenése csoportonként AGGASZTÓ ADATOK: Horvátország az első helyen Európában a százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve AGGASZTÓ ADATOK: Horvátország az első helyen Európában a százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve Employment income loss by income group change btw 2019 2020

Még egy negatív lista

Van még egy negatív lista, amelyet szintén Horvátország vezet.

Az Eurostat adatai szerint (fenti grafikon) az uniós országok közül a bérek Horvátországban estek a legjobban, több mint 10%-al a tavalyi évhez képest.

A vesztesek között leginkább azok a csoportok vannak, amelyek eddig sem voltak a nyertesek között, vagyis a legkisebb bérek lettek még kisebbek.

Horvátországban a visszaesés háromszor-hatszor nagyobb az alacsonyan bérezett kategóriában, mint a magas jövedelmű munkavállalók esetében.

Uniós szinten Lettországban és Magyarországon a legkisebb a jövedelemcsökkenés, az említett két országban ez nem éri el a 4%-ot.AGGASZTÓ ADATOK: Horvátország az első helyen Európában a százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve AGGASZTÓ ADATOK: Horvátország az első helyen Európában a százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve balkanac nagy