Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

HUMANITÁRIUS VÁLSÁG KÖZELEG: Erre figyelmeztet az első nagy hóesés Boszniában, ahol a fagyhalál fenyegeti a migránsokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migransok 873x400 1
A cikk meghallgatása

A Bosznia északnyugati részén a szabadban alvó migránsok ezrei fagyhatnak halálra, miután az első nagyobb hó belepte a vékony sátraikat. Ez az egyre súlyosabb helyzet a hivatalos fogadóközpontok túlzsúfoltságának és a horvát határon tapasztalható erőszakos fellépésnek a következménye: a menedékkérők és a migránsok emiatt nem találnak biztonságos menedéket megfelelő életkörülményekkel – áll az Euro- Mediterrán Emberi Jogi Megfigyelő közleményében. Az említett genfi székhelyű civil szervezetet egy közel-keleti származású ügyvéd alapította minden közel-keleti és észak-afrikai személy jogainak védelmére, függetlenül attól, hogy továbbra is a saját országukban vagy az Európai Unió tagállamaiban élnek.

Egy hete esik a hó

A Boszniában több mint egy hete tartó hóesés veszélyes mértékben rontott annak a 3000 migránsnak és menedékkérőnek a helyzetén, akik kénytelenek a szabadban aludni a több mint 250 rögtönzött táborban az Una- Sana Kantonban.

Októberben az ENSZ migrációs ügynöksége, a Nemzetközi Migrációs Szervezet már elkezdett hálózsákokat, takarókat, cipőket, tisztasági csomagokat, ételt és téli ruhákat osztani az ezen a területen élő migránsoknak, amit “sürgős életmentő akciónak” neveztek.

Amíg azonban az Európai Unió és a boszniai kormány nem lép fel az ügyben, az ENSZ erőfeszítései önmagában nem lesznek elegendők a migránsok biztonságának és méltóságának megőrzéséhez – állapítja meg az Euro- Med.

A migránsok Boszniában gyakran nem találnak szállást a hivatalos fogadóközpontokban, vagy azért, mert azokat bezárták a helyi hatóságok, mint a Bira központot Bihácsban, amely 1500 férőhelyes volt, vagy pedig azért, mert veszélyesen túlzsúfoltak, mint a Lipa központ Bihács közelében.

A Horvátországba, és ezzel az EU-ba való bejutást megkísérlők utolsó indulási pontjaként az Una- Sana Kanton egyre nagyobb gyűjtőhelyévé válik a migránsoknak és menedékkérőknek, akik abban reménykednek, hogy át tudnak kelni a közeli határon.

Rájuk nemcsak a hideg miatt veszélyes a téli időjárás, hanem azért is, mert a hóban a hatóságok könnyebben tudják követni a nyomaikat, és hatékonyabban tudják elfogni őket.

Csapdahelyzet

Az elmúlt három évben számos emberi jogi szervezet számolt be arról, hogy a horvát rendőrség szisztematikusan bántalmazta a migránsokat és menedékkérőket, és erőszakkal távolította el őket az EU területéről, vissza Boszniába vagy Szerbiába.

Szeptemberben az Amnesty International panaszt nyújtott be az Európai Bizottság ellen, mert az nem reagált érdemben a horvát hatóságok által elkövetett jogsértésekre.

– Az első nagyobb havazás konkrét figyelmeztetés egy közelgő humanitárius válságra. Mivel a hőmérséklet hamarosan jóval nulla Celsius-fok alá esik, Boszniának sürgősen beltéri, biztonságos és meleg szállást kell találnia a több ezer migránsoknak, akik csapdahelyzetbe kerültek az Una- Sana Kantonban, és a metsző hidegben szenvednek

– mondta Michela Pugliese, az Euro- Med Megfigyelő jogi szakértője.

A szervezet ezért felszólítja Bosznia- Hercegovina kormányát, hogy sürgősen nyisson szálláshelyeket a megfelelő ellátás nélküli migránsoknak, a nemzetközi jognak megfelelően – különös tekintettel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 25. cikkelyére, valamint a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Egységokmányának 11. cikkelyére, elismerve, hogy mindenkinek joga van a megfelelő életszínvonalhoz, annak részeként pedig a megfelelő lakhatáshoz.

Az Euro- Med Megfigyelő egyúttal arra szólítja fel az EU-t, hogy sürgősen hozzon létre megfigyelő mechanizmust Horvátországban, és ezzel biztosítsa, hogy a határon dolgozó hatóságok tiszteletben tartsák a migránsok alapvető jogait és az európai törvényeket, így a menedékjogi eljáráshoz való biztonságos hozzáférést is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava