LATIN-AMERIKAI FOCI: A Šibenik F.C. Kolumbia büszkesége

Olvasási idő: 2 perc

A magyarok után (Eszék) a kolumbiaiak is bevásárolták magukat a horvát labdarúgásba. Željko Burić, šibeniki polgármester és Eduardo Fernando Zapata Sierra, a Football Smart International Kft. képviselője a múlt héten aláírta a százezer euró értékű adásvételi szerződést, és ezzel véget ért a Šibenik F.C. privatizációs története.

Olcsón vették

Bár első pillantásra ez nagyon kevés pénz egy focicsapatért, a kolumbiai befektetőknek ennél jóval nagyobb kiadást jelent, mert a csapat finanszírozásán kívül vállalniuk kellett a stadion karbantartási és működtetési költségeit, valamint át kellett venniük Šibenik ifjúsági edzőtáborát is, amelyben 300 gyerek kergeti a labdát 12 edző felügyelete alatt.

Eduardo Fernando Zapata Sierra szavai szerint a kolumbiai befektetők csoportja már régebb óta szeretett volna európai csapatot vásárolni.

Eleinte egy spanyol másod- vagy harmadosztályú csapat megvásárlását fontolgatták. E mellett szólt a spanyol labdarúgás nemzetközi tekintélye, valamint a közös nyelv, de amikor tudomásukra jutott, hogy Horvátországban olcsón vásárolhatnak meg egy első osztályban futballozó csapatot, lecsaptak a lehetőségre.

Elképzeléseik szerint a Šibenikből “fejlesztőcsapatot” csinálnak, ahol a tehetséges fiatal horvát játékosok mellett dél-amerikai, zömükben kolumbiai tehetségeket is szerepeltetnek, hátha a látottak megnyerik a nagy európai csapatok tehetségkutatóinak tetszését, és sok pénzt keresnek az átigazolásokon.

Azt szeretnénk, hogy a Šibenik F.C. az ilyen jellegzetességeiről legyen ismert, és ezzel váljon vonzóvá az ifjú játékosoknak Horvátországban, Európában, de világszerte is

– jelentette ki Zapata Sierra a Sportske novostinak.

Megerősödött a horvát bajnokság

LATIN-AMERIKAI FOCI: A Šibenik F.C. Kolumbia büszkesége LATIN-AMERIKAI FOCI: A Šibenik F.C. Kolumbia büszkesége hnk sibenik 500x325

Francisco Cardona, a befektető csoport egyik fő részvényese, aki szintén jelen volt a szerződés aláírásakor, némileg bővebben tárta fel a klub jövőjét illető elképzeléseket.

A klubot magasabb szintre kívánjuk emelni. Az első tizenegyben már most is szuper tehetséges játékosok vannak, és ugyanez vonatkozik az U-17 kategóriájú fiatalokra is. Az első felállást máris megerősítettük azokon a pozíciókon, amelyek véleményünk szerint nem voltak megfelelő módon lefedve

– mondta Cardona, aki ezzel arra utalt, hogy gyakorlatilag már a csapat átvállalásának napján három fiatal kolumbiai játékos érkezett Šibenikbe a kolumbiai bajnokcsapatból, az América de Caliból.

Ezek Juan Camilo Mesa (1998) középhátvéd, a kolumbiai U-23 válogatott tagja, Juan Diego Nieva (1999), védekező középpályás, a kolumbiai U-20 válogatott tagja és Yeferson Contreras Villamizar (1999) balszélső.

Ezzel a horvát nemzeti bajnokság jóval érdekesebb lesz, mert az utóbbi néhány évben a Dinamo Zágráb nyomasztó fölényét hozó horvát NB1 jelentősen felerősödött.

A spliti Hajduk, a Rijeka és az Eszék mellé felzárkózott a Gorica és az újonc Šibenik is.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a sereghajtók, a pulai Istra és a Varasd ellen sem lehet előre elkönyvelni a pontokat, akkor megállapíthatjuk, hogy Horvátországban erős bajnokság “bontogatja szárnyait”, ami könnyen további befektetőket vonzhat be.

Tavaly a kínaiak érdeklődtek a Gorica iránt, de ugyanakkor a Varasd is külföldi befektetők felkutatásán gondolkodik.LATIN-AMERIKAI FOCI: A Šibenik F.C. Kolumbia büszkesége LATIN-AMERIKAI FOCI: A Šibenik F.C. Kolumbia büszkesége balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!