Connect with us

Horvátország

LATIN-AMERIKAI FOCI: A Šibenik F.C. Kolumbia büszkesége

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sibenik
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A magyarok után (Eszék) a kolumbiaiak is bevásárolták magukat a horvát labdarúgásba. Željko Burić, šibeniki polgármester és Eduardo Fernando Zapata Sierra, a Football Smart International Kft. képviselője a múlt héten aláírta a százezer euró értékű adásvételi szerződést, és ezzel véget ért a Šibenik F.C. privatizációs története.

Olcsón vették

Bár első pillantásra ez nagyon kevés pénz egy focicsapatért, a kolumbiai befektetőknek ennél jóval nagyobb kiadást jelent, mert a csapat finanszírozásán kívül vállalniuk kellett a stadion karbantartási és működtetési költségeit, valamint át kellett venniük Šibenik ifjúsági edzőtáborát is, amelyben 300 gyerek kergeti a labdát 12 edző felügyelete alatt.

Eduardo Fernando Zapata Sierra szavai szerint a kolumbiai befektetők csoportja már régebb óta szeretett volna európai csapatot vásárolni.

Eleinte egy spanyol másod- vagy harmadosztályú csapat megvásárlását fontolgatták. E mellett szólt a spanyol labdarúgás nemzetközi tekintélye, valamint a közös nyelv, de amikor tudomásukra jutott, hogy Horvátországban olcsón vásárolhatnak meg egy első osztályban futballozó csapatot, lecsaptak a lehetőségre.

Elképzeléseik szerint a Šibenikből “fejlesztőcsapatot” csinálnak, ahol a tehetséges fiatal horvát játékosok mellett dél-amerikai, zömükben kolumbiai tehetségeket is szerepeltetnek, hátha a látottak megnyerik a nagy európai csapatok tehetségkutatóinak tetszését, és sok pénzt keresnek az átigazolásokon.

– Azt szeretnénk, hogy a Šibenik F.C. az ilyen jellegzetességeiről legyen ismert, és ezzel váljon vonzóvá az ifjú játékosoknak Horvátországban, Európában, de világszerte is

– jelentette ki Zapata Sierra a Sportske novostinak.

Megerősödött a horvát bajnokság

hnk sibenik

Francisco Cardona, a befektető csoport egyik fő részvényese, aki szintén jelen volt a szerződés aláírásakor, némileg bővebben tárta fel a klub jövőjét illető elképzeléseket.

– A klubot magasabb szintre kívánjuk emelni. Az első tizenegyben már most is szuper tehetséges játékosok vannak, és ugyanez vonatkozik az U-17 kategóriájú fiatalokra is. Az első felállást máris megerősítettük azokon a pozíciókon, amelyek véleményünk szerint nem voltak megfelelő módon lefedve

– mondta Cardona, aki ezzel arra utalt, hogy gyakorlatilag már a csapat átvállalásának napján három fiatal kolumbiai játékos érkezett Šibenikbe a kolumbiai bajnokcsapatból, az América de Caliból.

Ezek Juan Camilo Mesa (1998) középhátvéd, a kolumbiai U-23 válogatott tagja, Juan Diego Nieva (1999), védekező középpályás, a kolumbiai U-20 válogatott tagja és Yeferson Contreras Villamizar (1999) balszélső.

Ezzel a horvát nemzeti bajnokság jóval érdekesebb lesz, mert az utóbbi néhány évben a Dinamo Zágráb nyomasztó fölényét hozó horvát NB1 jelentősen felerősödött.

A spliti Hajduk, a Rijeka és az Eszék mellé felzárkózott a Gorica és az újonc Šibenik is.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a sereghajtók, a pulai Istra és a Varasd ellen sem lehet előre elkönyvelni a pontokat, akkor megállapíthatjuk, hogy Horvátországban erős bajnokság “bontogatja szárnyait”, ami könnyen további befektetőket vonzhat be.

Tavaly a kínaiak érdeklődtek a Gorica iránt, de ugyanakkor a Varasd is külföldi befektetők felkutatásán gondolkodik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava