Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Duna

LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az “Újvidék a vízen” projekt miatt

LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az "Újvidék a vízen" projekt miatt LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az “Újvidék a vízen” projekt miatt novi sad na vodi

Olvasási idő: 2 perc

Tíz újvidéki civil szervezet írt a budapesti Duna Bizottságnak, az ulmi Duna Irodának, valamint a dunai országok belgrádi nagykövetségeinek. Levelükben aggodalmukat fejezték ki az “Újvidék a vízen” néven is emlegetett építési projekt lehetséges káros következményei miatt. A projekt aligha meglepő módon hasonlít a “Belgrád a vízen” grandiózus beruházáshoz, ezért nagyon gyorsan ráragadt az előbb említett elnevezés.

Újabb nagyszabású építkezés

A belgrádi Danas című napilap értesülései szerint az újvidéki civil szervezetek a levélben felhívták a figyelmet arra, hogy a projekt 500 méterrel elmozdítaná az árvízvédelmi töltést, és túlméretezett lakó- és bevásárló központot létesítene a Duna jelenlegi holtágának területén (lásd a képen!), ami katasztrofális áradásokat idézhet elő, és veszélyeztetheti Újvidék, valamint a környék biztonságát.


El kell mondani, hogy az újvidéki városvezetés nem mond le a túlméretezett lakó- és üzleti komplexum építésének szándékáról, bár a vízügyi szakértők negatív véleményt fogalmaztak meg a projektről, hangsúlyozva, hogy annak megvalósítása során és annak következtében fennáll az ellenőrizetlen árvizek veszélye

– olvasható az újvidéki civilek levelében.

A levél írói emlékeztettek az 1965-ös újvidéki árvízre, amely hatalmas károkat okozott a városban és a környező településeken, és az anyagi károkon túl emberéleteket is követelt.

Az újvidéki civil szervezetek attól tartanak, hogy ez megismétlődhet, ha a projekt megvalósul, és egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy a tervezett nagyszabású építkezés káros hatással lehet a terület biológiai sokféleségére, és potenciálisan akadályozhatja a hajózást a Dunán.

Akciók a projekt ellen

A levél szerzői kijelentették, hogy az újvidéki polgárok számos akciót kezdeményeztek, amelyekkel ellenérzéseiket fejezték ki az “Újvidék a vízen” projekttel szemben, kezdve a nyilvánosság tájékoztatásától egészen petíció aláírásáig a “hatóságok káros szándékai” ellen.

A városvezetés azonban szóra sem méltatta ezeket az akciókat, rossz esetben pedig az aktivisták rágalmazásával reagált a kezdeményezésekre, de megmaradt a szándékánál, és a terveket nem transzparens módon készíti el a potenciális befektetőkkel keröltve, ami arra utal, hogy egy korrupt vállalkozásról van szó

– olvasható az újvidéki civilek levelében.

Az “Újvidék a vízen” elnevezés arra a projektre vonatkozik, amely keretében óriási lakó- és üzleti komplexum építését tervezik gyakorlatilag a Duna medrében.

A Szerb Haladó Párthoz tartozó Miloš Vučević újvidéki polgármester által vezetett politikai elit, valamint a hozzájuk közeli “Galens” építőipari és befektetési vállalkozás új városrészt szeretne építeni a Duna a holtágain, amelyek sokak véleménye szerint jelenleg a vajdasági székváros tüdejét jelentik.

A projekt nem meglepő módon hasonlít a “Belgrád a vízen” grandiózus beruházáshoz, ezért nagyon gyorsan ráragadt az „Újvidék a vízen” elnevezés.

Iratkozz fel a napi hírlevélre!

LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az "Újvidék a vízen" projekt miatt LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az “Újvidék a vízen” projekt miatt balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés