Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel


Koronavírus

JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is

JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is koszovo szerb segely
hu JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is hu Hungarian

Olvasási idő: 1 perc

A koronavírus csodákat tesz, együttműködésre készteti azokat is, akik eddig szinte semmiben sem értettek egyet. Erre példa, hogy Szerbia ezer koronavírus-tesztet ajándékozott Koszovónak a két ország közötti fagyos viszony ellenére. És volt jó értelemben vett viszonzás is.

Ez kész csoda

Koszovói sajtójelentések szerint Szerbia 1000 koronavírus-tesztet adományozott a pristinai Közegészségügyi Intézetnek.

Faik Hoti, a koszovói egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette a hírt.


[totalpoll id=”7150″]


Hoti szerint Koszovó cserébe átmenetileg engedélyezte a szerb orvosi csoportok belépését Koszovóba, hogy segítséget nyújtsanak az ottani szerb közösség tagjai számára.

Ezt korábban a koszovói szerb többségű önkormányzatok polgármesterei kérték.

A világjárvány segítheti az embereket a szolidaritásban kifejezésében, és mások megsegítésében a polgárok egészségének védelme érdekében

– nyilatkozta Hoti egy koszovói hírportálnak.

Az adomány két nappal azt következően érkezett meg Pristinába, hogy Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter a koszovói olasz nagykövet közvetítésével videókonferencián beszélt Arben Viti koszovói egészségügyi miniszterrel.

hu Hungarian

hu Hungarian

Nicola Orlando közbenjárását az amerikaiak is méltatták.

Az ellentétek forrása

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban azóta sem hajlandó ezt elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a túlnyomó többségében albánok lakta területet.

A két fél között 2013-ban kezdődött párbeszéd a kapcsolat javításáról, valódi előrelépés azonban nem történt.

Koszovó 2018-ban százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, az intézkedést pedig csak néhány hete függesztették fel ideiglenesen.

Mindkét ország parlamenti választások előtt áll, így a párbeszéd nyilvánvalóan csak az új típusú koronavírus-járvány lecsengése és az új kormányok felállása után folytatódhat.

hu Hungarian

hu Hungarian

(MTI/BALK)


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is JÓTÉKONYSÁG: Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak, van viszonzás is balkanac nagy


Google-válogatás