Connect with us

Magyarország

HATÁRÁTLÉPÉS: Szijjártó és Mali az ingázókról, a Szabadka-Szeged vasútvonalról és a gyerekeikről (VIDEÓ)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szijjarto sinisa mali
A cikk meghallgatása

A magyar és a szerb határ mentén élő ingázók határátlépési lehetőségeiről, a teherforgalom fenntartásáról és a Szeged- Szabadka vasútvonal építésének felgyorsításáról tárgyalt Szijjártó Péter Belgrádban. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Siniša Mali szerb pénzügyminiszterrel találkozott a szerb fővárosban. A mellékelt videóból kiderül, hogy volt egy kis “warm up” beszélgetés is.

Egymásra utaltság

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a két ország “normál időkben is” szoros egymásra utaltságban él együtt Közép- Európában, ez az egymásra utaltság pedig rendkívüli körülmények között még inkább megmutatkozik.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint mindkét fél érdeke az, hogy gazdaságilag sikeres legyen.

– Még szorosabb gazdasági együttműködésre lesz szükség a két ország között annak érdekében, hogy a járvány utáni időszakban gazdaságilag sikeresek lehessünk

– szögezte le Szijjártó Péter, aki emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi évben rekordot döntött, elérte a 2,6 milliárd eurót.

– Azon kell dolgoznunk, hogy az idei esztendőben ez a lehető legminimálisabb visszaesést szenvedje el. Ezért megállapodtunk abban, hogy továbbra is fenntartjuk a teherforgalom korlátozásmentességét a két ország között azon a három határátkelőhelyen, ahol erre jelenleg is lehetőség van, és megkezdtük a konkrét tárgyalásokat arról, hogy a határ két oldalán élő ingázók számára megteremtsük a lehetőséget a határátlépésére

Vajdasági gazdaságfejlesztés

Ezenfelül a két fél megállapodott abban, hogy a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal megépítése nem lassul le, hanem inkább felgyorsulnak a munkálatok, hiszen ez is fontos a két ország jövőbeli gazdasági együttműködése szempontjából.


[totalpoll id=”7222″]

Szerbiában és Magyarországon is jelentős gazdaságfejlesztési programra lehet számítani, ami lehetőséget teremt a két ország gazdaságának a megerősödésére.

A külgazdasági és külügyminiszter ehhez kapcsolódóan rámutatott:

– Ha összekötjük az erőforrásainkat és törekvéseinket, akkor a regionális versenyben komoly előnyre tehetünk szert a világjárvány utáni időszakban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti és a belgrádi kormány arra ösztönzi a vállalatokat, hogy minél szorosabban működjenek együtt, és erre a célra az Exim Banknál 150 millió dolláros hitelkeretet nyitottak.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a járvány ellenére is folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program.

– Nekünk az az érdekünk, hogy a Vajdaság gazdaságilag egyre erősebb legyen, és ez a szerbek érdeke is.

A magyar miniszter aláhúzta: mindkét fél azon lesz, hogy a két ország együttműködésével megteremtsék a lehetőséget arra, hogy a világjárvány utáni időszakban Magyarország és Szerbia is sikeres lehessen.

(MTI/BALK)

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava