Connect with us

Koszovó

FOLYTATÁSRA VÁRVA: Miroslav Lajčákot nevezték ki a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéddel megbízott uniós megbízottnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

A volt szlovák külügyminiszter kinevezésével új személy képviseli az Európai Uniót a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalásokon, amelyeket az EU szeretne minél előbb kimozdítani a holtpontról. Az uniós diplomáciában ezzel “szerbbarát” hangulat alakulhat ki, hiszen sem a külügyi főképviselő, sem a most kinevezett megbízott hazája, vagyis sem Spanyolország, sem Szlovákia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Tehát ebben már biztos nem lesz nézeteltérés köztük. Szlovákia balkáni politikájáról itt olvashat.

Ez most már eldőlt

Az Európai Tanács Miroslav Lajčákot nevezte ki a Koszovó és Szerbia közötti párbeszédért felelős megbízotti posztra.

A volt szlovák külügyminisztert erre a tisztségre Josep Borrell, uniós külügyi főképviselő jelölte.

Az új EU-megbízott feladata a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok átfogó rendezése, a jószomszédi kapcsolatok és a nyugat-balkáni országok közötti együttműködés javítása lesz.

Az Európai Unió ezzel szeretné elősegíteni a múlt terhes örökségeinek áthidalását.

Lajčák azonnal megkezdi egyelőre 12 hónapra szóló megbízatását.

Van előélete

Miroslav Lajčák nem először fordul meg a Balkánon, szinte minden volt jugoszláv tagköztársaságban járt már hazája vagy a nemzetközi szervezetek megbízásából.

Az utóbbi nyolc évben Miroslav Lajčák Szlovákia külügyminisztere volt, azt megelőzően azonban a Kis- Jugoszláviában, Albániában és Macedóniában nagykövetként tevékenykedett.

Bosznia- Hercegovinában az Egyesült Nemzetek Szervezetének főképviselője volt, Montenegróban pedig a függetlenségről szóló népszavazást felügyelete.

Montenegróban valójában az európai diplomácia korábbi vezetője, Javier Solana személyes képviselője volt.

Az EU-nak jelenleg kilenc különleges megbízottja van, akik támogatják az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borelnek a munkáját.

Németország és Olaszország üdvözölte a szlovák diplomata kinevezését.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava