A NAGY KIVONULÁS: Két hét alatt 318 ezer szerb tért vissza Szerbiába, ahol az olasz forgatókönyvre is készülnek

Utolsó módosítás:

Szerbia készen áll akár az olasz forgatókönyvre is. Ezt a szerb elnök jelentette ki szombaton este. Szerbiában vasárnap reggelre 188-ra emelkedett a fertőzöttek száma, miután újabb 17 megbetegedést regisztráltak. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy több mint 300 ezer szerb tért vissza Nyugat-Európából.

Lesz olasz forgatókönyv?

A szerb elnök kijelentette, hogy a népesség számához viszonyítva több lélegeztetőgép lesz Szerbiában, mint a legfejlettebb európai országokban, Németországot leszámítva.

Aleksandar Vučić hozzátette, hogy tovább folytatják a lélegeztető gépeknek a beszerzését, mert ezek a gépek az életet jelentik.

Boldog vagyok, hogy sikerült biztosítanunk ezeket a gépeket, ami a baráti kapcsolatainknak és ismeretségeinknek köszönhető.

A szerb elnök közölte, hogy felkészültek akár az olasz forgatókönyvre is, és ennek érdekében a belgrádi vásárcsarnokban 3 000 ágyat állítanak fel, és további 5 000 ágyat az egész országban.

Hányan tértek haza?

A szerb elnök arról is beszélt, hogy Nyugat-Európából több százezer ember tért vissza Szerbiába.

Március ötödike óta 318 000 embert tért vissza. Közülük egyesek pontosan tudták, hogy megfertőzte őket a koronavírus, és hazajöttek gyógyíttatni magukat, mert itthon ingyen van.

Vučić közölte, hogy a hazatérőket is meggyógyítják.

Fivéreim és nővéreim, üdvözöllek benneteket, üdvözöllek benneteket a szerb hazában! Akit akit tudunk, meggyógyítunk, csak arra kérlek benneteket, hogy maradjatok otthon!

A szerb elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a megbetegedések száma tovább növekszik, ha az emberek nem változtatják meg a viselkedésüket.

Egyúttal bejelentette: javasolja a kormánynak, hogy a kijárási tilalom az eddigi este nyolc óra helyett már délután öt órakor kezdődjön, és reggel ötig tartson.

A helyzet drámaiságát Aleksandar Vučić azzal kívánta érzékeltetni, hogy most először jelent meg szájmaszkban a nyilvánosság előtt.

A szerb sajtóban közzétett képek alapján a kormányülésen résztvevő miniszterek szintén védőmaszkot viseltek. (Lásd a nyitóképet!)Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!