Connect with us

Koronavírus

KORONAVÍRUS: Szerbia lezárt hat határátkelőt Magyarország felé, az intézkedés más országra is vonatkozik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerbia hatarok
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Négy kivételével minden határátkelőhelyet lezárt Szerbia Magyarország felé.

Belgrádi hírek szerint nem üzemel a Bácsalmás- Bajmok, a Bácsszentgyörgy- Hadikfalva, a Tiszasziget- Gyála, az Ásotthalom- Királyhalom, a Kübekháza- Rábé és a Röszke- Horgos közút határátkelő.

Határátkelésre továbbra is lehetőség van a Hercegszántó és a Tompa közúti, valamint a Röszke Autópálya Határátkelőhelyeken és a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség Vasúti Határátkelőhelyen.

A lezárások miatt a várakozási idő óráról órára változhat, így érdemes indulás előtt tájékozódni.

A szerb kormány döntése nem csak a szerb- kisebb átkelőkre vonatkozik.

Belgrádi közlés szerint 44 szerbiai folyami, vasúti vagy közúti kis határátkelő ideiglenesen zárva tart.

A Magyarország felé lezárt átkelők mellett, Románia felé 10, Bulgária felé 3, Észak- Macedónia felé 2, Montenegró felé 3, Bosznia- Hercegovina felé 7 és Horvátország felé 9 kis határon szünetel az átkelés.

További három folyami és légi átkelőt is lezártak.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek.

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek - Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava