Connect with us

Koronavírus

FOCI KORONAVÍRUS IDEJÉN: Elmaradt a Crvena Zvezda szülinapi bulija, a norvégok nem fogadják a szerbeket

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

crvena zvezda delije
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A szerb kormány tovább szigorította a miatt bevezetett intézkedéseket. Ennek értelmében az összes labdarúgó-mérkőzést zárt kapuk mögött tartják. Ana Brnabić szerb miniszterelnök közölte, az egészségügyi minisztérium már 31 megbetegedést regisztrált az országban, ezért van szükség az óvintézkedésre. A legendás Crvena zvezda nem sokkal korábban jelentette be, hogy hogy telt házas mérkőzésre készült a klub megalapításának 75-dik évfordulója alkalmából a kruševaci Napredak ellen. A találkozót zárt kapuk mögött tartották meg, a belgrádiak 3:0-ás győzelmet arattak.

Meccs volt, a buli elmaradt

Ötvenhatezer ember hétvégéjét rontotta el Ana Brnabić szerb miniszterelnök, ennyien lettek volna ugyanis a Crvena Zvezda stadionjában a kruševaci Napredak elleni mérkőzésen.

A belgrádi klub 75-dik születésnapját ünnepelte volna meg ezzel a találkozóval, és ebből az alkalomból jelképes 75 dinárra vitték le a jegyárakat, ami körülbelül 215 forintnak felel meg.

stadion delije

Miután azonban a szerb kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelte, hogy a mérkőzéseket üres lelátók előtt kell megtartani, az összecsapásra ugyan sor kerül, az ünneplés azonban egyelőre elmarad.

A Crvena Zvezda szurkolói aligha zárják a szívükbe a szerb miniszterelnököt, miután az ő személyes közbenjárására tiltották ki a közönséget a meccsekről.

Egyes országokban a közönség jelenléte megengedett, de azokban az országokban vannak intézkedések, amelyeket a közönség betart. … Az én indítványom az volt, hogy ne engedjék meg a közönség jelenlétét a focimeccseken, amivel a szakértők egyetértettek

– mondta a szerb miniszterelnök.

Csak egészség legyen

A belgrádi klubban sajnálják, hogy nem lesznek szurkolók, de kénytelenek elfogadni a kormány döntését.

Dejan Stanković, vezetőedző a Crvena Zvezda honlapján fejezte ki sajnálkozását.

Stanković a szerb kormány döntésébe beletörődve megjegyezte, hogy az emberek egészsége a legfontosabb.

stankovic

Sajnálom, hogy így alakult a helyzet, mert a terv az volt, hogy megünnepeljük a Crvena Zvezda 75. születésnapját. De követnünk kell az utasításokat és felelősségteljesnek kell lennünk. A társadalmi felelősségvállalásnak és az intelligenciának kell előtérbe kerülnie, mert látjuk, mi történik körülöttünk

– jelentette ki a vezetőedző, aki szerint csapata készen áll a zártkapus találkozóra.

Az új helyzettől függetlenül a játékosok a mérkőzésre összpontosítanak, egész héten szorgalmasan készültek az összecsapásra

– mondta Stanković, aki szerint be kell tartani a rendelékezéseket, hogy a helyzet visszatérhessen a normális kerékvágásba.

A döntésbe belenyugodtak a Crvena Zvezda legvérmesebb szurkolói is, akik honlapjukon közölték, hogy az ünneplést egy későbbi időpontra halasztják.

A Delije szurkolói csoport ezért arra kéri a klub rajongói táborát, hogy folytassák a 75 dináros jegyek vásárlását, mert a születésnapi bulit azonnal megtartják, amikor arra lehetőség nyílik.

A norvégok nem állnak ki a szerbek ellen

A koronavírus-járvány miatt közben a norvégek bejelentették, hogy válogatottjuk nem áll ki a szerbek ellen március 26-ra tervezett pótselejtezőre.

A meccset nézők nélkül rendezték volna meg Oslóban.

Pal Bjerketvedt, a norvég szövetség főtitkára pénteken közölte, a mérkőzést nem tudják megrendezni, mert a karanténra vonatkozó intézkedések miatt a felkészülésre hazatérő játékosok 14 napig el lennének különítve.

A főtitkár hozzátette, a norvég hatóságokra hivatkozva már tájékoztatták a kialakult helyzetről az európai szövetséget, vagyis az UEFÁ-t.

A pótselejtezők közül zárt kapuk mögött rendezik a Bulgária-Magyarország és a Szlovákia-Írország meccset.

Az UEFA a jövő kedden tart válságértekezletet, amelyen megvizsgálják a júniusra és júliusra tervezett Európa-bajnokság elhalasztásának lehetőségét is.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt “spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split-Dalmácia, Zágráb, Šibenik-Knin, Zára és -Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Horvátország

VESZÉLYBEN A TURISTASZEZON? Terjed a Delta Horvátországban, de kevesen akarják beoltatni magukat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cjepko
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 1 perc

 
Horvátországban azt fontolgatják, hogy jutalmakat és bónuszokat kapnak azok, akik felveszik az koronavírus elleni oltást. Zágrábban már előzetes bejelentkezés nélkül, gyakorlatilag az utcáról be lehetni menni az oltópontokra, de így is alig , akik szeretnék beoltatni magukat. Pedig Szlovénia után terjed a Delta Horvátországban is.

Motiváció nélkül nem megy

Hogyan lehet motiválni az embereket? – ma már ez foglalkoztatja leginkább a Horvát Közegészségügyi Intézetet, amelynek helyettes vezetője szerint jutalmazás nélkül nem nagyon lehet rávenni az embereket arra, hogy beoltassák magukat.

Egyelőre még nem publikus, hogy mi lehet a “jutalomfalat”, de egy-két városban a hegy és Mohamed történetéből okulva, úgy döntöttek, hogy ha az állampolgár nem megy a vakcinához, akkor a vakcina megy az állampolgárhoz.

A Nova TV esti híradója arról számolt be, hogy Belovár (Bjelovar) utcáin feltünt Cjepko, aki, illetve ami egy kisbusz, és házhoz viszi a vakcinát.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem lelkesedik az “idomári módszerekért”, viszont felelőtlenek tartja azokat, aki nem adatják be maguknak a védőoltást, miután ez nem csak egészségügyi, hanem gazdasági és pénzügyi kérdés is.

Veszélyben a turistaszezon?

Az említett televízió szerint akár a turistaszezon is veszélybe kerülhet, mert a Delta megjelenése igazából Dalmáciában szembetűnő, bár felütötte a fejét a szlovén-horvát-magyar határ mentén lévő Muraközben, Varasdban (Varaždin), sőt magában a fővárosban, Zágrábban is.

A Nova TV mindezt egy meg nem nevezett epidemiológusra hivatkozva jelentette.

A tudósító azt állította, hogy Dalmáciában tartanak a Delta terjedéséből, miután a legtöbb esetet Šibenik-Knin megyéből jelentették, ahol összesen 19 ilyen beteget regisztráltak, vagyis körülbelül annyit, amennyit egy héttel korábban Szlovéniában.

Az indiai mutáns megjelent Split-Dalmácia megyében is, de ezzel kapcsolatban számok nem hangzottak el.

A tudósítás szerint a Delta-törzs elleni egyetlen védekezés a védőoltás lehet, amelyet Dalmáciában a lakosság mindössze 30%-a “tudhat magáénak”, vagyis ebben a tekintetben az ottaniak jelentősen elmaradnak az országos átlag mögött.

A tudósító megjegyezte, hogy a Delta vírus terjedéséről egyelőre senki sem akar beszélni, nem nehéz kitalálni, hogy miért.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

Koronavírus

SZLOVÉNIÁBAN IS BELEGÁZOLTAK A DELTÁBA: A jövő héttől minden pozitív mintát genetikailag elemeznek, és megerősítik a nyomkövetést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cretnik removebg preview
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

 
Szlovéniában is kimutatták a Delta variánsát, a mutációt már 18 mintában azonosították. Tjaša Žohar Čretnik, a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) igazgatója aggasztónak tartja, hogy az esetek többségében a megbetegedések nem köthetők külföldi utazásokhoz.

Jövő héten kétszer ennyi lesz

A koronavírus először Indiában beazonosított változata Szlovéniában eddig 18 embert betegített meg, vagyis a szlovénok is belegázoltak a Deltába.

Szlovénia jelenleg azon országok közé tartozik, ahol ennek a változatnak az előfordulása nagyon alacsony, ami egyrészt azzal magyarázható, hogy eddig nem fordítottak neki kellő figyelmet.

A szlovénok mostanáig csak minden ötödik mintát vetettek genetikai vizsgálat alá, ám a jövő héttől minden pozitív mintát genetikailag elemeznek, ezért jelentősen megugorhat a Delta variánstól megfertőződöttek száma.

Čretnik asszony szerint a laboratóriumokban végzett vizsgálatok előzetes eredményei azt mutatják, hogy a jövő héten kétszer annyi esetről számolhatnak be.

Nem csak a külföldről érkezők fertőznek

A szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium igazgatója szerint aggasztó, hogy sok eset nem kötődik külföldi utazáshoz, ezért megerősítik a nyomkövető rendszert.

Szlovéniában az utóbbi napokban egyetlen beteg sem halt meg a koronavírus következtében, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 80-an vannak kórházban, 28-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 798 984-an kaptak védőoltást, közülük 607 763-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 35 százaléka.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: