KERÍTÉS HELYETT: Tepertővel, szalonnával és kolbásszal védené a határt egy horvát jobboldali politikus

Utolsó módosítás:

[responsivevoice voice=”Hungarian Female” {rate: 1.6} buttontext=Hallgasd!]Görögország könnygázzal és gumibotokkal igyekszik feltartóztatni a migránsokat a török határon. Közben kiépülőben van egy “második védelmi vonal” is. A balkáni útvonalon lévő országok készenlétbe helyezték a rendőrséget, és más erőket is a határokra vezényelnek. Aleksandar Vučić szerb elnök utasította a hadsereget, a rendőrséget és az egyik szerbiai titkosszolgálatot, hogy hermetikusan zárják le az észak-macedóniai határt, ha a migránsok áttörik a görög védelmi vonalakat, és megindulnak a Balkán középső része felé. A szerbiai intézkedések ellenére Horvátországban többen is veszélyben érzik magukat, ezért egy polgári kezdeményezés indult a Facebookon.

A disznóhadsereg.

“Tepertő és szalonna dobása az állami határra” – ezzel a “munkacímmel” hirdetett meg egy eseményt a Facebookon a spliti városi tanács egyik tagja, aki a korábban kormányzó Most politikusaként lett tanácsnok, később azonban átült a Függetlenek Horvátországért elnevezésű jobboldali törpepártba.

Martin Pauk úgy érezte, hogy a mostani nagy felfordulásban neki is tennie kell valamit, hogy megóvja Európát és a kereszténységet a migránsoktól, amire a közösségi médiát használja fel.

Pauk április 9-re és 10-re “tepertő- és szalonnadobálást” hirdetett meg a horvát-szerb határon lévő Bajakovo térségébe.

Mivel a horvát nemzeti politikának nincs bátorsága szögesdrót kihúzására és kerítés emelésére, hogy megvédjen minket, ezért az ügyet a saját kezünkbe vesszük. Hozzon mindenki minél több sertéshúsból készült élelmiszert, hogy megvédjük a határt

– tűzte ki Pauk az este 11 órakor kezdődő és másnap délig tartó akció célját. A jobboldali horvát politikus bónuszpontokat is kilátásba helyezett azok számára, akik komolyabb áldozatokra is hajlandók a haza védelmében.

Bónuszpontok járnak azoknak, akik élő disznót hoznak, a disznók alkotják majd a második védelmi vonalat

– jelentette be Pauk, aki azonban jónéhány részletkérdéssel adós maradt.

Arról például nem beszélt, hogy csapatépítő jelleggel szerveznek-e közös disznóvágást, kolbásztöltést vagy szalonnafüstölést a határ térségében.

Azt viszont megjegyezte, hogy a tepertővel, a szalonnával, valamint a sonkákkal és a kolbászokkal “megáldják” a horvát határt.

Igény van rá.

Eddig már több száz ember fejezte ki részvételi szándékát: a cikk keletkezéséig 312 személy jelezte, hogy bekapcsolódik a “tepertődobálásba”, további 550 ember pedig érdeklődött az esemény iránt.

A nagyfokú szimpátia több dologra is utalhat.

Részletekbe menő elemzések nélkül megállapítható, hogy igény van egy ilyen szélsőséges megnyilvánulásra, ha komolyan vesszük a bejelentést, ha nem.

Ez abból fakadhat, hogy az érintett emberek – és nem elsősorban a spliti tanácsnok – félnek egy újabb migránsáradattól, ugyanakkor nem bíznak abban, hogy a horvát hatóságok képesek lesznek megvédeni őket.

A kérdés ezután már csak az, hogy ki viszi a disznót?[/responsivevoice]Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!