Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

ÉSZAKNYUGATI ÁTJÁRÓ: A hőmérséklet csökken, a migránsok továbbra is vonulnak Európa felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migransok bihacs eszaknyugati atjaro
A cikk meghallgatása

A Bihács környékén veszteglő migránsok egyre inkább az időjárás foglyaivá válnak. Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy kerülnek egyre kilátástalanabb helyzetbe. Ezért újabb rohamra indulnak az “északnyugati átjárónál”, mit sem sejtve arról, hogy már nem szívesen látott vendégek Európában. Horvátországban és Szlovéniában biztosan nem.

Északnyugati átjáró

November 1-én Bihácsból több csoport is útra kelt, hogy az “északnyugati átjárón” keresztül megpróbáljon átjutni előbb a horvát, utána pedig a szlovén területre.

Amely már majdnem maga a Kánaán. Vagy legalábbis a Kis- Kánaán.

A migránsok számára Bihács környéke az északnyugati átjárónak felel meg, ahol egyre nehezebb a továbbjutás Európa felé.

A boszniai városban az utóbbi napokban nagy volt a mozgás, a migránsok a bevásárlóközpontok és más üzletek környékén készülődtek az indulásra.

Egyiküknél-másikuknál Coca- Cola. Már a Balkánon belekóstolnak a “nyugati élet szépségeibe”. Taste the Feeling.

Ezek a migránsok javarészt fiatalok. Nem hallottak Vučkóról, és az 1984-es szarajevói olimpiai játékokról. Mert akkor tudnák, hogy errefelé télen esik a hó.

https://www.youtube.com/watch?v=SLnC8qxMaZ8&list=PLnfFlu0csgO5qfm09MYSR9ZNEV4eg50le&index=9

– Teljesen nyílt kérdés, hogy mi történik ezekkel az emberekkel, ha beköszönt a tél. Nem mondanám azt, hogy ez jelenleg bárkit is érdekel. Az ideiglenes szövetségi minisztertanács nem ülésezik, nem hozta meg azokat a dokumentumokat, amelyeket meg kellett volna hoznia.

Ezt Dušanka Majkić, boszniai szerb parlamenti képviselő jelentette ki.

Az ő aggodalma kicsit mímelt, a boszniai szerbek ugyanis nem járnak elől a migránsok befogadásában, a saját területükön nem tűrik meg őket.

A fenti nyilatkozatból azonban egyetlen dolog biztosan igaz: közeleg a tél.

Vučkó után Vučjak

Harmincöt évvel ezelőtt Vučkó tette híressé a volt Jugoszláviát, és benne Bosznia- Hercegovinát, ma viszont a Vučjak migránstábor Bosznia “ismertetőjele”.

A migránsokat az is indulásra készteti, hogy katasztrofális állapotok uralkodnak a Bihács szomszédságában lévő táborban, ahol a migránsok százával alszanak a hevenyészett sátorokban.

A sátorokban nincs fűtés, ráadásul elegendő élelemhez sem jutnak.

Az élelmet a Vöröskereszt biztosítja, de csak naponta egyszer, ami csak ideig-óráig elegendő az éhség enyhítésére.

Ez a csoport november elsején, az esti órákban kelt útra, hogy az “északnyugati átjárón” újabb kísérletet tegyen a boszniai-horvát határ illegális átlépésére.

– Szíriából érkezem, és Hollandiába tartok. Az összes barátom, az egész nép a háború miatt kelt útra. Nincs pénz és nincs élelem. És nincs béke az emberek számára

– nyilatkozta gyatra angolsággal a csoport egyik tagja.

A migránsok abban reménykednek, hogy megfelelő szállást találnak maguknak miután beléptek az Európai Unióba.

Hányan vannak?

A tél beálltával tragikus helyzet alakulhat ki az Una- Sana Kantonban, ha tovább növekszik a térségbe érkező migránsok száma.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint az ebben a kantonban lévő öt befogadó központ és migránstábor mintegy 3,5 ezer migránsnak biztosít ideiglenes szállást.

Az Una- Sana Kanton területén tartózkodó migránsok valódi száma azonban jóval nagyobb, mert csak azokat regisztrálják, akiket elhelyeznek a táborokban.

Becslések szerint a kantonban további mintegy 2 ezer migráns tartózkodik a szabad ég alatt.

Tehát jelenleg mintegy ötezren szeretnének átjutni az “északnyugati átjáron”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava