SPLITBŐL LÁTSZIK EURÓPA: Horvátország könyörtelenül visszavágott a budapesti vereségért

Utolsó módosítás:

Horvátország örömmámorban úszik a spliti győzelmet követően. Az egyik horvát hírportál szerint Splitből látszik Európa, természetesen a horvát válogatott számára. A magyarok számára legfeljebb csak a Groupama Aréna, de az is csak homályosan. A horvát média szerint a horvát nemzeti tizenegy könyörtelenül visszavágott a budapesti vereségért. Nem volt nehéz dolguk.

Minden hibát büntettek

A horvát válogatott győzelemmel tért vissza a spliti Poljud stadionba, ahol 33 ezer néző előtt meggyőző vereséget mért a magyar csapatra.

Ezzel egy lépésre került a 2020-as Európa Bajnokságtól.

A világbajnoki második helyezett az első perctől uralta a pályát, ezért a győzelem egyetlen pillanatban sem került veszélybe.

Horvátország az első félidőben megszerezte a győzelmet, amikor a magyarok minden hibáját megbüntette

– jegyezte meg zágrábi Večernji list, amely szerint a horvát csapat számára ideális volt a meccs kezdete, hiszen már az ötödik percben megszerezték a vezetést.

Modrić ellopta a labdát a figyelmetlen Kádártól, a kapu felé indult, és könnyedén megverte a magyar kapust. A 24. percben a magyar védelem újabb hibát vétett, és Horvátország máris kettőre növelte az előnyét.

A Večernji úgy vélte, hogy a harmadik gól azután született, hogy Kádár ügyetlenül ért a labdához.

A lap arról is írt, hogy Gulácsi a második félidőben kivédte Perišić tizenegyesét, illetve hogy Kleinheisler “beszédért” megkapta a második sárgát, és ezért el kellett hagynia a pályáját

Azt csinálták, amit engedtünk nekik

A spliti Slobodna Dalmacija arra volt kíváncsi, hogy a magyar követtek el hibákat, vagy a horvát csapat kényszerítette rá őket a “pressinggel”. A kérdésre Zlatko Dalić, horvát kapitány adta meg a választ.

Nagyszerű meccs volt. Lehet, hogy a magyar kapitány jogosan dühös, de a magyarok csak azt játszhatták, amit mi megengedtünk nekik. Nem ők játszottak rosszul, hanem mi játszottunk jól. Ha nem lett volna a nyomás részünkről, akkor nem hibáztak volna.

A horvát szövetségi kapitány szerint “a fiai” rúghattak volna még néhány gólt Magyarországnak, de nem rója fel nekik, hogy a második félidőben nem voltak eredményesek.

Egy kicsit óvtuk magunkat

– tette hozzá.

Dalić elégedett volt a hangulattal is, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a horvát válogatottnak gyakrabban kell játszania Splitben, amely indokolatlanul háttérbe szorult.

A kapitány jelezte, hogy ezért tenni is fog, ameddig ő marad a kapitány, de megjegyezte, hogy négy év múlva már biztosan nem ő vezeti a csapatot.

Modrić átengedte a tizenegyest

A horvát válogatottban a tizenegyeseket Luka Modrić rúgja, de ezúttal átengedte Ivan Perišićnek.

Modrić ezt a meccs után a következőképpen indokolta:

Ivan azt mondta, hogy a válogatott tagjaként még soha nem rúgott gólt a Poljud stadionban, ezért átengedtem neki. Kár, hogy nem rúgta be.

Perišić Splitben született, és a közeli Omišban kezdett focizni, vagyis a “hazai közönség” előtt szeretett volna bizonyítani.

Mindenki szeretne gólt rúgni, ha ilyen atmoszféra uralkodik a stadionban.

Ezt már a horvát kapitány mondta, aki szerint mindenki csodálkozott, hogy Perišić bal lábbal rúgta a tizenegyest. Perišić mindkét lábával jól lő, tehát nem biztos, hogy ezért hibázott.

Hogy a magyar játékosok miért hibáztak? Talán azért, mert csak az egyik lábuk jó, vagy az egyik sem. Ezért nekik sem Splitből, és lassan már Budapestről sem látszik Európa.

Fotó: Hrvatski nogometni savezVarga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!