Connect with us

Bosznia

BEKAVART A JPOST: Az egyik vezető izraeli lap miatt lefasisztázták Horvátországot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Diplomáciai feszültséget okozott Horvátország és Bosznia- Hercegovina között a Jerusalem Post cikke. Az izraeli lap szerint a horvát államfő azt mondta, hogy Bosznia- Hercegovina instabil állam és a militáns iszlám ellenőrzése alatt áll, amelyet az Iránhoz és a terrorista szervezetekhez köthető emberek irányítanak. Ez állítólag az izraeli államfővel tartott közös sajtóértekezleten hangzott el.

A horvát cáfolat

Kolinda Grabar- Kitarović horvát újságíróknak úgy nyilatkozott: semmi ilyet nem mondott sem Reuvén Rivlin izraeli államfőnek, sem Benjámin Netanjahu kormányfőnek.

A horvát elnök állítása szerint ő csak arról beszélt, amennyi a közös sajtótájékoztatójukon is elhangzott.

Eszerint Grabar- Kitarović azt szeretné, ha Bosznia- Hercegovina mielőbb az Európai Unió tagjává válna.

– Nem tudom, honnét ez a nyilatkozat, mert nem beszéltem egyetlen újságíróval sem, nem adtam interjút, kivéve azt a sajtótájékoztatót, amelyen önök is jelen voltak

– mondta a horvát újságíróknak Grabar- Kitarović szerdán.

Mérges reakciók

A cikk miatt a háromtagú boszniai államelnökség horvát és bosnyák tagja, Željko Komšić és Šefik Džaferović élesen bírálta a horvát kormányfőt állítólagos kijelentése miatt.

A horvát nemzetiségű Komšić szerint nem Bosznia- Hercegovina, hanem Grabar- Kitarović instabil.

– Sajnálom, hogy a horvát elnökasszony brutális hazugságokat terjesztett Bosznia- Hercegovináról, és ezzel tovább folytatja a propaganda tevékenységet.

A bosnyák Džaferović szerint az “agresszív és xenofób horvát vezetés” hazugságokat talál ki Bosznia- Hercegovina és a bosnyákok esetében, ami “magán viseli a fasizmus összes elemét”.

A bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja azt tanácsolta a horvát államfőnek, hogy foglalkozzon inkább a hazájában egyre inkább növekvő radikális hangulattal és a horvátországi militáns újfasiszta szervezetekkel.

Az ügy miatt Szarajevóban a külügyminisztériumba kérették a horvát nagykövetet.

Visszavont állítás

A horvát sajtó megkereste a Jerusalem Post újságíróját, aki megpróbálta csökkenteni cikke következményeinek súlyát.

Az ausztráliai származású Greer Fay Cashman a zágrábi Večernji listnek úgy nyilatkozott, hogy a horvát elnökasszony csak egyetlen alkalommal említette meg Iránt, amikor az onnan származó migránsokról beszélt.

A cikket jegyző újságírónő azt is elismerte, hogy a horvát elnök nem hozta összefüggésbe Bosznia- Hercegovinát Iránnal és a terroristákkal, és a nyilatkozatai csak azokra a migránsokra vonatkoztak, akik Bosznia- Hercegovinában tartózkodnak.

– Horvát sajtójelentések szerint a JPost visszavonta a horvát elnök izraeli látogatásával kapcsolatos inkriminált mondatot, amelyet törölt is a cikkből.

De most már késő! Sikerült ugyanis jól egymásnak ugrasztania a zágrábi és a szarajevói vezetést.

A szájkarate elhagyása

Az utóbbi időben Bosznia- Hercegovinában egyre gyakoribbak a Horvátországgal kapcsolatos kemény kijelentések.

Kolinda Grabar- Kitarović horvát elnök szerint ezért eljött az ideje annak, hogy Horvátország felülvizsgálja kapcsolatát Bosznia- Hercegovinával.

Horvátország új külügyminisztere ugyanakkor megpróbálta csillapítani a helyzetet, bár beismerte, hogy Horvátország minden szomszédja esetében rendelkezik nyitott ügyekkel.

Gordan Grlić Radman úgy nyilatkozott, hogy Bosznia- Hercegovina gyönyörű ország, amely sokat szenvedett. Ezért békére, stabilitásra és egyenlőségre van szüksége az ott élő népek esetében, ami végsősoron Horvátország érdeke is.

MTI/BALK, fotó: Jerusalem Post

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava