KIVITELEZŐT KERESNEK: Uniós támogatással újítanák fel a volt jugoszláv diktátor hajóját

Olvasási idő: 2 perc

Egyelőre nem sikerült felújítani Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legendás luxushajóját, a Galebet (Sirály), Rijeka városa ezért újabb pályázatot írt ki a projektre, amelyet az Európai Unió is támogat. A Galebet 2020-ra kellett volna rendbe hozni, amikor Rijeka (Fiume) lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A hajó múzeummá alakítására első körben csak egy pályázó jelentkezett, de túl magas árat ajánlott, ezért a városi vezetés megsemmisítette a tendert és a napokban újat írt ki.

A munkálatokat nettó 33,6 millió kunára (1,4 milliárd forint) becsülik,

az Európai Unió korábban 28,22 millió kunával (1,2 milliárd forint) támogatta a projektet.

Rijeka városa abban bízik, hogy az új pályázat iránt nagyobb lesz az érdeklődés, és a megadott kereteken belül kapnak rá árajánlatot. Az első pályázatra csak a horvát Viktor Lenac hajógyár jelentkezett, és közel 60 millió kunáért (2,5 milliárd forint) vállalta volna a munkát.

Tito kedvenc jachtja

Az 1938-ban épült hajó 30 éven át szolgálta a kommunista vezetőt. Tito kedvenc jachtja jelenleg a rijekai szárazkikötőben vár a felújításra. A vezér halála és Jugoszlávia felbomlása után a hajó sokáig Montenegróban vesztegelt, majdnem hajótemetőben végezte.

1990-ben egy görög hajótulajdonos vásárolta meg, aki luxushajót akart varázsolni belőle. A Galebet az észak-dalmáciai Viktor Lenac hajógyárba vontatták, ahol felújításra várt, de pénzhiány és más körülmények miatt nem sikerült véghezvinni a tervet. Rijeka városa egy árverésen vette meg a hajót 2009-ben 150 ezer dollárért.

Később a Galeb Horvátország védett kulturális örökségévé vált, ezért a hajót az örökségvédelmi előírásokkal összhangban kellett hasznosíthatóvá tenni.

A Galeb kereskedelmi hajóként kezdte 1938-ban Genovában. A 2. világháborúban kisegítő cirkálóként használták, 1943-ban a német flotta hadizsákmánya lett. Egy évvel később egy légitámadásban súlyosan megsérült, majd Jugoszláviában építették újjá.

Tito híres színésznőket látott vendégül

1953-ban Tito elnök luxushajójaként a Galeb történetének új szakasza kezdődött el.

Tito, a nagy kujon
KIVITELEZŐT KERESNEK: Uniós támogatással újítanák fel a volt jugoszláv diktátor hajóját KIVITELEZŐT KERESNEK: Uniós támogatással újítanák fel a volt jugoszláv diktátor hajóját josip broz tito sophia loren 300x215A Galeb csaknem három évtizedig, Tito 1980-as haláláig az elnök úszó hivatalaként szolgált. Ezalatt több mint 18 ezer tengeri mérföldet tett meg, három földrész 18 országában kötött ki. Tito híres filmsztárokat is fogadott a hajón, köztük Sophia Lorent és Elisabeth Taylort. A fedélzeten gyakran fontos diplomáciai tárgyalások is folytak.

Jugoszlávia felbomlása előtt a Galeb utolsó küldetésként 1991-ben Szlovéniából szállította el a jugoszláv hadsereg katonáit, miután Ljubljana mindössze két hétig tartó harcok után kikiáltotta függetlenségét. A jacht ezután a Kotori-öbölbe, Montenegróba vonult vissza.KIVITELEZŐT KERESNEK: Uniós támogatással újítanák fel a volt jugoszláv diktátor hajóját KIVITELEZŐT KERESNEK: Uniós támogatással újítanák fel a volt jugoszláv diktátor hajóját balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!