Connect with us

Horvátország

TÖRTÉNELMI TÉRKÉPEK: A szlovénok után a horvátok is fenyegetve érzik magukat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

romai birodalom
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Szlovéniát követően Horvátországban is idegesek lettek attól, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetközi Kommunikációs Irodája által működtetett About Hungary weboldalon, és az ugyanezt a nevet viselő Twitter-oldalon megjelent a trianoni diktátummal kapcsolatos térkép. A horvátok szerint elfogadhatatlan olyan törekvések népszerűsítése, amelyek a múltban sikertelennek bizonyultak. Korábban a szlovén kormányfő arról beszélt, hogy hazája szomszédságában felütötte a fejét a nácizmus és a fasizmus.

Némi késéssel a horvátok is reagáltak Trianon felemlegetésére. Az esettel kapcsolatban a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium fejezte ki nemtetszését. Az említett minisztérium az egyik horvát hírportál megkeresésére úgy reagált, hogy Horvátország számára elfogadhatatlan a “horvát földek hamis történelmi kontextusban” történő bemutatása.

– A horvát külügy elutasítja azoknak az “aspirációknak a promotálását”, amelyek a múltban sikertelennek bizonyultak.

Ferdítés vagy nem ferdítés?
trianonA horvát lap értesülése szerint a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium a fénykép – illetve az 1921-ből származó karikatúra – közzétételét követően kapcsolatba lépett a magyar féllel. A horvátok rámutatak arra, hogy elfogadhatatlan Horvátország egyes területeinek ily módon történő megjelenítése, mert feltételezhető, hogy Magyarország területéről van szó, amelyet a Trianoni Békeszerződéssel vettek el. A horvát külügy szerint ez a “történelmi tények teljes elferdítése”.

Nincs területi igény

A horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium tájékoztatása szerint Magyarország arról biztosította Horvátországot, hogy nincsenek semmiféle területi pretenziók Horvátország irányában. Magyar részről arra is utaltak, hogy a vitatott (tér)képet a történelmi eseménynek számító Trianoni Békeszerződés aláírásával kapcsolatos megemlékezés alkalmából tették közzé.

A trianoni térképpel kapcsolatos horvát álláspont (egyelőre) nem jelent meg a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium honlapján, a “Nagy Olaszország” térképre viszont már reagáltak a horvátok. A zágrábi külügyi tárca közleményében a leghatározottabban elítélte az olasz térkép közzétételét. A zágrábi kormány véleménye szerint “egy helyi tanácsnok irredenta megnyilvánulásai nem járulnak hozzá a jószomszédi kapcsolatok további erősítéséhez”.

A Nagy Olaszország
nagy olaszorszag nostra italiaA Nagy Olaszország térképet Lorenzo Giorgi, a trieszti városi tanács tagja a Facebookon tette közzé, fölé pedig azt írta, hogy “A mi Olaszországunk”. Az ürügyet az olasz köztársaság június 2-i nemzeti ünnepe (Festa della Repubblica) szolgálta. Lorenzo Giorgi Silvio Berlusconi pártjának a
Szabadság Népének (korábban Forza Italia) a tagja. A tanácsnok ezzel azonban nem saját pártjának véleményét népszerűsítette, hiszen az Olasz Irredenta Mozgalom 2012. március 17-i keltezésű bejegyzését osztotta meg a Facebookon. “Semmi nem tekinthető megkötöttnek, amíg az nem igazságszolgáltatással zárul” – olvasható az Olasz Irredenta Mozgalom véleménye a Nagy Olaszország térképe alatt.

A Szabadság Népétől sem lehet túlzottan távoli a vélemény, amelyet az olasz irredenták képviselnek. Antonio Tajani, az Európai Parlament (volt) elnöke egy nemrégi beszédében éltette egyebek között Triesztet, az olasz Isztriát és az olasz Dalmáciát. Tajani szintén a Szabadság Népének a tagja.

Jövőre lesz a századik

A két térkép megjelenésének egybeesése csak fokozhatta a fenyegetettség érzését a szlovénokban és a horvátokban. Idén június 4-én volt a Trianoni Békeszerződés aláírásának 99. évfordulója, és jövőre lesz a századik. Ez a dátum jövőre minden bizonnyal még hevesebb érzelmeket vált ki határon innen és határon túl – valószínűleg az érintett (félig) balkáni országokban is.

Vajon milyen érzéseket váltana ki a térségben a Római Birodalom Jézus idejéből származó térképének közzététele, milyen területi igények merülnének fel, és azok kinek lehetnének tulajdoníthatók?

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava