Connect with us

Horvátország

HORVÁT NEMZETBIZTONSÁG: Nincsenek szélsőséges mozgalmak, a terrorizmus veszélye csekély

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

soa hrvatska
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Horvátország biztonságos és stabil demokrácia, ahol nem léteznek szélsőséges mozgalmak, amelyek destabilizálhatnák az országot. Ezt hangsúlyozta ötödik alkalommal közzétett éves jelentésében a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség, a SOA (Sigurnosno-obavještajna agencija).

A beszámoló szerint tavaly hét horvát állampolgárról derült ki, hogy az Iszlám Állam iraki és szíriai területén tartózkodott. Öt nőről és két férfiról van szó, utóbbiak a terrorista szervezet soraiban is harcoltak, és nem hivatalos források szerint mindketten el is estek.

Gyerekeket szültek a dzsihadistáknak

A nők közül többen jelenleg a kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felügyelte szíriai menekülttáborokban . Egyesek közülük gyerekeket is szültek Szíriában és Irakban. Pontos hollétük és sorsuk még bizonytalan. A beszámoló szerint az említett személyek nem Horvátországban radikalizálódtak, és nem Horvátországból mentek a Közel- Keletre.

– A SOA 2018-as tevékenységéről szóló jelentés kifejti: Horvátországban a terrorizmus veszélye csekély, de a fenyegetettség az úgynevezett „magányos farkasok” miatt folyamatosan fennáll.

A horvát hírszerző ügynökség figyelmeztetett, hogy a régióban tovább emelkedett azoknak a visszatérőknek a száma, akik korábban csatlakoztak az iraki és a szíriai terrorista szervezetekhez.

Ezer szélsőséges

A legtöbben Horvátország „délkeleti szomszédságából” azaz, Boszniából, Koszovóból, Szerbiából (főleg a Szandzsák vidékről) és Macedóniából léptek be a dzsihadistákhoz: összesen ezren. Közülük többen meghaltak, de vannak olyanok is, akik hazajöttek. Bár az említett országokban börtönnel büntetik a visszatérő harcosokat, a büntetések azonban minimálisak, legfeljebb egytől három évig terjedő szabadságvesztést szabnak ki rájuk.

Az elítéltek közül sokan már szabadultak vagy hamarosan szabadulnak.

Interneten keres munkatársakat a SOA
soa munkaA horvát hírszerző ügynökség arra kéri az érdeklődőket, hogy jelentezzenek a titkosszolgálat honlapján közzétett pályázatra. Munkatapasztalatra nincs szükség, de ha mégis van, az nem akadály. A SOA vidéken általában operatív célokra toboroz embereket, az elemzők, az informatikai személyzet és a híraszerzők általában a zágrábi központban dolgoznak.

„Fake news”

A SOA különösen nagy figyelmet szentelt a hamis hírek terjesztésével járó „információs veszélynek” és a Horvátország lejáratására tett kísérleteknek. A tanulmány megemlítette, hogy a médiában és a nyilvános információs térben időről időre hamis és torz hírek jelennek meg. Ezekben Horvátországot, az Európai Uniót (EU) és a NATO-t negatív színben tüntetik fel. A hamis híreknek az a céljuk, hogy megingassák a horvát állami intézmények stabilitását és a regionális környezetet, úgy mutassák be Horvátországot mint az Európai Unió és a NATO hiteltelen tagját.

A horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség arról is beszámolt, hogy az elmúlt egy évben foglalkozott az Agrokor gazdasági csődjével, a kiberbűnözéssel, a megépítésre váró LNG-terminállal, a szervezett bűnözéssel és a migránsok mozgázásával is. A jelentés szerint nem múlt el a „nagyszerb veszély” sem, amelynek a megtestesítője Vojislav Šešelj csetnikvajda. A SOA aggódik a Bosznia- Hercegovinában élő, államalkotó horvátok, valamint a szerbiai horvát kisebbség sorsa miatt is.

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez -Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy Kijev messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava