Connect with us

Szerbia

LEX SPECIALIS: Folyamatban van a svájci frank alapú hitelek átváltása Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Bonyolult munkába fogtak a szerbiai bankok, de a hivatalos közlés szerint képesek megbírkózni a feladattal. A Szerbiai Bankszövetség közleményében az olvasható, hogy a szerbiai a bankok “teljes mértékben a konverzióról szóló törvény alapján oldják meg a svájci frankban indexált lakáshitelek kérdését”. A közlemény úgy folytatódik, hogy “a bankok jelen pillanatban a hitelek átváltására tesznek ajánlatot, és az ezzel kapcsolatos kalkuláció elkészítése bankonként más-más ideig tart attól függően, hogy az érinetett bank hány svájci frankos ügyféllel rendelkezik”.

A svájci frankról euróra történő átváltás a konverziós szerződés aláírásának napján érvényes árfolyam alapján történik, az így kapott összeget azonban 38%-kal csökkentik. Az új ajánlatban minden bank azzal a kamattal számol, amelyet az ügyfél 2019. március 31-én kaphatott volna a hitelező banknál az eurós kölcsönökre, de legfeljebb 3,4%-kal + a negyedéves vagy a hat hónapos Európai Irányadó Bankközi Kamatláb (EURIBOR). Van lehetőség maximum 4%-os fix kapatozású hitelre is, de ezt a bankok eddig nem kínálták fel senkinek sem, mert az EURIBOR növekedésére számítanak.

A Szerbiai Bankszövetség szerint egyes bankok már kiküldték az átváltásra vonatkozó ajánlatukat, más bankok viszont ezt ezekben a napokban teszik meg, de mindenképpen végeznek vele a törvényben meghatározott 30 napon belül. Az átváltási procedúra minél gyorsabb lebonyolítása és a sorok elkerülése végett a szerbiai bankok időpontot egyeztetnek az ügyfelekkel.

Szerbiában 2019. április végén fogadták el svájci frankban indexált lakáshitelek átváltásáról szóló speciális törvényt. Szerbia erre a célra megközelítőleg 100 millió eurót választ ki a központi költségvetésből, vagyis az összes adófizető pénzéből, további 130 millió eurót pedig maguk a bankok állnak. A különleges törvény hatályba lépésével annak a 15 785 szerbiai állampolgárnak az ügyét oldják meg, akik svájci frankban vettek fel lakáshitelt, amit még nem fizettek vissza, de vonatkozik a lejárt hitelekre is.

Családok estek szét a hitel miatt
pavlovicJelena Pavlović, a CHF Srbija szövetség képviselője szerint a törvény első hozadéka az volt, hogy a bankokkal sikerült tárgyalóasztalhoz ülni. Pavlović azt mondta, hogy a bankok korábban hallani sem akartak a fenálló szerződések módosításáról, mert elégedettek voltak azzal, ami a szerződésekben volt, és semmiféle tárgyalási készséget nem mutattak. A most elfogadott 38%-os csökkentés azonban korrekt ajánlat, de az adósoknak figyelniük kell a határidőkre.

Az “Efektiva”, vagyis a szerbiai banki ügyfelek fogyasztóvédelmi szervezete arra emlékeztetett, hogy az átváltásról szóló törvény május 9-én lépett életbe, és a bankoknak az ettől a naptól számított 30 napon belül kell megtenniük ajánlataikat személyesen, ajánlott levélben vagy e-mailben, vagyis mindenképpen bizonyítható módon. Az adósoknak szintén harminc napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak az ajánlat elfogadásáról vagy elutasításáról.

A Lex Specialis alkalmazásának hatása esetenként, illetve személyenként változó, ami jórészt a törlesztés határidejétől és a jelenlegi kamat nagyaságától függ. Azoknak aligha áll érdekükben a kölcsön átalakítása, akiknek már csak 2-3 évük van vissza a hitelből, mert eddig már szinte minden kamatot megfizettek, ők bírósághoz fordulhatnak, és követlhetik a bankkal kötött szerződésük semmissé nyilvánítását a megváltozott feltételek miatt. Azoknak viszont jobban megéri az új kalkuláció elfogadása, akiknek még 15-20 évük van hátra a hitelből, bár a döntés meghozása előtt figyelembe kell venniük az összes látható és előre nem látható tényezőt.

Ezek közé tartoznak a kamatok, amelyek az adósok többségénél 0,3% és 4,5% között vannak. Azoknak mindenképpen érdemes elővenniük a számológépet, akiknek a hitele 0,3% és 1,7% százalékos kamatozású, és a kamat a jelenleg negatív Londoni Bankközi Ajánlati Kamatszinthez (LIBOR) kötődik – ők a volt KBC bank, valamint az ALFA, Volksbank és HYPO bank ügyfelei, mert a 38% elengedése ugyan csökkenti a törzstőkét, de a konverziról szóló törvényben szereplő magasabb kamat megdrágítja az új banki ajánlatot.

Azok viszont jobban járnak, ha belemennek az átváltásba, akik 3,9% és 4,9% közötti fix kamatot fizetnek. Ez vonatkozik többek között a volt Pireus Bank, a Raiffaisen, az Unicredit és az OTP ügyfeleire, mert a törzstőke csökkenésével akár 40%-kal is kevesebb lehet a havi törlesztőrészletük. A törvény által körvonalazott javaslat elfogadására ugyanakkor semmi okuk nincs azoknak, akik ellen végrehajtási eljárás folyik, vagy akiknek az ingatlanát már elárverezték.

A szerbiai banki ügyfelek előbb említett fogyasztóvédelmi szervezete arra figyelmeztetett, hogy minden eset más és más, és kivételek mindig akadnak. A bankokat perelni is lehet, a kereset azoban azonnal semmisé válik, ha az adós elfogadja a Lex Specialis alapján felkínált ajánlatot. Az viszont egyelőre nem világos, hogy mi van abba az esetben, ha az adós előbb elfogadta az ajánlatot, majd utána perelt. A törvénnyel kapcsolatos bírósági eljárásoknak egyébként is számos olyan buktatójuk lehet, amelyek csak a tárgyalások során válnak láthatóvá.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava