Connect with us

Horvátország

TUDATHASADÁSOS MINDENNAPOK: Mindenki nyaralásra készül a két éves “koronavírusos tömlöc” után

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A mindennapi élet és a médiumok által festett kép egyfajta “páneurópai tudathasadásra” utal: miközben a politikai elitek kényszerpályán mozognak, és arra kényszerítik a (Keletet és a) Nyugatot, hogy rituálisan a kardjába dőljön. A köznép pedig szívja ugyan a fogát az elszabaduló létfenntartási költségek miatt, de csökönyösen ragaszkodik ahhoz, hogy élje a saját életét. Ahogy jelenleg állnak a dolgok, mindenki nyaralni készül a két éves “koronavírusos tömlöc” után, focimeccsre, koncertre jár, de a kocsmák és a klubok sem üresek.

Eszem, tehát vagyok

Szűkebb pátriám, a picinyke Horvátország sem kivétel az általános szkizofrénia alól. Az ország – amelyre ugyancsak rájárt a rúd a koronavírus-járvány közepette bekövetkező két erős földrengés formájában, amit csak tetézett az ország északi részeit mostanság rommá verő, elképesztő jégeső – nem hagyja magát.

Hiába a sajtó, a portálok, a tévéadók napi szintű botrány- és háborús beszámolói, valamint a közelgő világégés idegborzoló ecsetelése – az emberek igazából tesznek rá.

Zágrábban például a Dinamo stadionjában, 50 ezer néző előtt idén is megtartották a “katolikus Woodstockot” – még a füvet is megtaposták. Az emberek – akik kevésbé katolikusok – közben sorban állnak egy szemfüles belgrádi által nyitott gombócbár előtt, ezzel párhuzamosan a “suttogó marketing” terjeszti az újzágrábi, azaz az utrinai piacon található Pita Cut jó hírét.

Náluk eredeti bosnyák recept alapján, sütőharang alatt készített burekot, és mindenféle egyéb sós finomságot lehet vásárolni, igaz nem kis pénzért. Annyit elárulok, hogy a titok a hagyományos, kézzel húzott tésztában van, ami semmivel sem rosszabb a Szarajevóban kapható origináltól.

A nap híre – helyi szinten legalábbis – viszont mindenképpen az, hogy megalakult a zágrábi Dinamo szurkolóinak, a Bad Blue Boysnak a női szekciója, a Bad Blue Girls. A “kék rosszlányok” testülete csajokat, anyákat és nagymamákat hivatott tömöríteni, a szent cél, a zágrábi focicsapatnak történő szurkolás érdekében. Hogy az utcai csetepatékban is részt számítanak-e venni, arról még nem érkezett hír.

Sárga irigység nélkül nem megy

Bár ezt senki sem meri nyíltan bevallani, az ukrán frontról érkező híreknél jóval nagyobb érdeklődést váltott ki országszerte a legmagasabb horvátországi fizetések listája.

Szokás szerint, megint a horvát Index kavart be, azzal az állítással, hogy az omišalji LNG-terminált üzemeltető, spliti Golar Viking managementje fizeti ki a legmagasabb átlagfizetéseket Horvátországban, azaz havi 778 670 kunát, ami több, mint 40 millió forintnak felel meg. (A horvát LNG-hajó korábban a Golar Viking nevet viselte).

Ezt a 100 ezer eurót kicsivel meghaladó fizetést két szerencsés egyén tudhatja magáénak, amivel messze meghaladja a második helyen végző, szintén spliti ingatlanigazgató cég a Mejaši prvi által fizetett nettó havi 86 ezer kunát (11+ ezer euró). A harmadik és negyedik a jövedelem tekintetében a GlaxoSmithKline (11 alkalmazott) és a Sanofi- Aventis (44 alkalmazott) külföldi gyógyszeripari konszernek horvátországi leányvállalatai, amelyek átlagosan 61 700, illetve 47 400 kuna (7 és 6 ezer euró körül) nettó fizetést fizetnek.

Az ötödik a Microsoft Hrvatska 6 ezer euró körüli átlagos havi bérrel, és így tovább.

Az LNG-esek azonnal reagáltak, mondván, hogy a cégnek nem két, hanem 65 alkalmazottja van, akik 2021-ben havonta átlagosan 24 ezer kunát (kb. 3 ezer euró) kaptak kézhez. Miután az Index “lelkendezését” rágalomnak minősítették, lehet, hogy sajtóper lesz a dologból.

A hírek között a futottak még kategóriában van az a bejelentés, hogy Ivo Josipović ex-köztársasági elnök nyolc hónapra felfüggesztette minden egyéb tevékenységét(?), mert John Lennonnal foglalkozó operát komponál. Mint már volt szó róla, őrült világban élünk. Azt viszont nem tudjuk, hogy szereti-e a halászlét?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava