Connect with us

Horvátország

ÉRINTETT-E MAGYARORSZÁG? Iráni olajjal megrakott hajó bolyong az Adrián

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

arc1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Egy iráni olajjal megrakott hajó bolyong az Adrián – írja az egyik horvát napilap, amely szerint minden bizonnyal Szerbiának vagy Magyarországnak szánt kőolajat szállít. A Večernji list szerint ez az első alkalom 2018 óta – amikor az Egyesült Államok szigorúbb szankciókat vezetett be Iránnal szemben – hogy egy iráni olajat szállító tartályhajó tűnt fel az Adrián, Krk szigete mellett.

Bolygó iráni olaj

Bár az Európai Unió nem rendelt el embargót az iráni olajjal szemben, a hajó mégis nemkívánatos vendégnek számít az amerikai szankciók miatt, mert a jó hírnevét és az amerikai piaci reputációját kockáztatja az, aki kereskedni mer az iráni kőolajjal, vagy szállítja, esetleg kirakodja azt.

Ugyanez vonatkozik azokra az ügynökségekre és bankokra is, amelyek esetleg a szállítmánnyal kapcsolatos logisztikában vagy tranzakcióban érintettek.

– Amikor az amerikaiak felfedezték, hogy mit szállít az „ARC1” nevet viselő tanker, az áru hirtelenjében nemkívánatos cuccá vált, amelynek nincs gazdája

– írja a horvát napilap, amely szerint a panamai zászló alatt közlekedő hajó már egy hete fel-alá jár az Adrián, sorsa egyelőre bizonytalan.

Mi történt?

A hajó először május 4-én ért Omišaljba, ahol a kikötői beosztás szerint az Kőolajvezetéknél (Janaf) kellett volna kiraknia a mára már terhessé vált rakományt.

Feltűnt azonban a színen az UANI (United Against Nuclear Iran) amerikai lobbicsoport, amely figyelmeztető leveleket küldött a Janafnak, a Capris kikötői ügynökségnek, amelyen keresztül a tankert bérelték, valamint a fiumei kikötőnek.

Közvetlenül ezután a tartályhajó hirtelen megfordult, és visszatért a Jón-tengerre, ahol másfél napig tartózkodott, majd vasárnap ismét útnak indult Horvátország északi partvidéke felé.

Hétfőn nem sokkal éjfél után ismét az Omišalji-öböl bejáratánál volt, és ma egy tankhajó horgonyzóhelyén tartózkodik a Janaf közelében, vagyis Krk és Kostrena között.

Ki lehet a megrendelő?

A Janaf hétfőn közölte, hogy az ARC1 érkezését sem most, sem korábban nem jelentették be, a szlovén Capris ügynökség pedig, amely a hajó logisztikáját ellátja, nem kívánta kommentálni az esetet.

Ebből következik, hogy a Capris nem nevezte meg a szállítmány megrendelőjét és a küldemény végső rendeltetési helyét sem, de mivel az olaj csak arra mehet, amerre a cső visz, a Večernji list szerint a célállomás Magyarország vagy Szerbia lehet.

Az Irán-ellenes amerikai UANI rendelkezik egy speciális tankerkövető osztállyal, mert állításuk szerint a múltban a kőolaj- és földgázexport az iráni állami bevételek 25 százalékát adta. Most azért összpontosítanak az iráni olajexportra, hogy lássák: a szankciók miként befolyásolják az ázsiai ország bevételeit.

Az Adrián céltalanul bolyongó ARC1 240 méter hosszú és 42 méter széles. Kőolaj szállítására épült 2003-ban, összkapacitása 106 360 tonna. Az Adriára történt érkezése előtt Malajziában járt, onnan indult el Horvátország felé, és érkezett meg immár másodszor az omišalji kikötőhöz.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava