Connect with us

Horvátország

ÉRINTETT-E MAGYARORSZÁG? Iráni olajjal megrakott hajó bolyong az Adrián

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

arc1
Listen to this article

Egy iráni olajjal megrakott hajó bolyong az Adrián – írja az egyik horvát napilap, amely szerint minden bizonnyal Szerbiának vagy Magyarországnak szánt kőolajat szállít. A Večernji list szerint ez az első alkalom 2018 óta – amikor az Egyesült Államok szigorúbb szankciókat vezetett be Iránnal szemben – hogy egy iráni olajat szállító tartályhajó tűnt fel az Adrián, Krk szigete mellett.

Bolygó iráni olaj

Bár az Európai Unió nem rendelt el embargót az iráni olajjal szemben, a hajó mégis nemkívánatos vendégnek számít az amerikai szankciók miatt, mert a jó hírnevét és az amerikai piaci reputációját kockáztatja az, aki kereskedni mer az iráni kőolajjal, vagy szállítja, esetleg kirakodja azt.

Ugyanez vonatkozik azokra az ügynökségekre és bankokra is, amelyek esetleg a szállítmánnyal kapcsolatos logisztikában vagy tranzakcióban érintettek.

– Amikor az amerikaiak felfedezték, hogy mit szállít az “ARC1” nevet viselő tanker, az áru hirtelenjében nemkívánatos cuccá vált, amelynek nincs gazdája

– írja a horvát napilap, amely szerint a panamai zászló alatt közlekedő hajó már egy hete fel-alá jár az Adrián, sorsa egyelőre bizonytalan.

Mi történt?

A hajó először május 4-én ért Omišaljba, ahol a kikötői beosztás szerint az Adriai Kőolajvezetéknél (Janaf) kellett volna kiraknia a mára már terhessé vált rakományt.

Feltűnt azonban a színen az UANI (United Against Nuclear Iran) amerikai lobbicsoport, amely figyelmeztető leveleket küldött a Janafnak, a Capris kikötői ügynökségnek, amelyen keresztül a tankert bérelték, valamint a fiumei kikötőnek.

Közvetlenül ezután a tartályhajó hirtelen megfordult, és visszatért a Jón-tengerre, ahol másfél napig tartózkodott, majd vasárnap ismét útnak indult Horvátország északi partvidéke felé.

Hétfőn nem sokkal éjfél után ismét az Omišalji-öböl bejáratánál volt, és ma egy tankhajó horgonyzóhelyén tartózkodik a Janaf közelében, vagyis Krk és Kostrena között.

Ki lehet a megrendelő?

A Janaf hétfőn közölte, hogy az ARC1 érkezését sem most, sem korábban nem jelentették be, a szlovén Capris ügynökség pedig, amely a hajó logisztikáját ellátja, nem kívánta kommentálni az esetet.

Ebből következik, hogy a Capris nem nevezte meg a szállítmány megrendelőjét és a küldemény végső rendeltetési helyét sem, de mivel az olaj csak arra mehet, amerre a cső visz, a Večernji list szerint a célállomás Magyarország vagy Szerbia lehet.

Az Irán-ellenes amerikai UANI rendelkezik egy speciális tankerkövető osztállyal, mert állításuk szerint a múltban a kőolaj- és földgázexport az iráni állami bevételek 25 százalékát adta. Most azért összpontosítanak az iráni olajexportra, hogy lássák: a szankciók miként befolyásolják az ázsiai ország bevételeit.

Az Adrián céltalanul bolyongó ARC1 240 méter hosszú és 42 méter széles. Kőolaj szállítására épült 2003-ban, összkapacitása 106 360 tonna. Az Adriára történt érkezése előtt Malajziában járt, onnan indult el Horvátország felé, és érkezett meg immár másodszor az omišalji kikötőhöz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava