Connect with us

Románia

BIZALOM: Romániában tovább oltanak az AstraZenecával, bár megingott a bizalom az oltóanyag iránt a lakosság körében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

covid astra
A cikk meghallgatása

Romániában az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett valamennyi rendelkezésre álló vakcinával, köztük a nyugat-európai országokban felfüggesztett AstraZenecával is folytatódik a koronavírus elleni oltáskampány, az egydózisú Johnson & Johnson oltóanyagát pedig a mozgó oltópontok ellátására használnák – közölte Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

A román egészségügyi szakemberek az oltáskampány koordinációs tanácsának hétfő esti rendkívüli ülésén úgy értékelték: vállalható szintű kockázat és beoltatlan lakosságénál nem rosszabb arány az, hogy 17 millió AstraZenecával beoltott ember közül 37 esetben tapasztaltak vérrögképződést, amelyekről egyébként nem bizonyosodott be, hogy összefüggésben állnának az oltással.

Gheorghita elismerte: Romániában is megingott a bizalom, ennek jeleként az AstraZenecára regisztrált 446 ezer felhasználó közül 33 ezer lemondta előjegyzését. Mivel azonban március 15-én megkezdődött az oltáskampány harmadik szakasza, és megnyitották a regisztráció lehetőségét a teljes felnőtt lakosság előtt, az AstraZenecát használó oltóközpontokban lévő mintegy 100 ezer szabad hely 82 százaléka is betelt.

Hozzátette: a román hatóságok figyelemmel követik az AstraZeneca oltások esetleges mellékhatásait, de további döntéseikkel megvárják az EMA illetékes kockázatértékelő bizottságának (PRAC) csütörtökön esedékes állásfoglalását.

Az oltáskampányt koordináló bizottság korábban, vagyis március 12-én úgy döntött, hogy elővigyázatosságból egyelőre nem használja fel azt a négyezer adag megmaradt AstraZeneca vakcinát, amely ugyanabból a szállítmányból származik, és amelynek használatát Olaszországban felfüggesztették, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. A kérdéses szállítmányból Románia 81 600 adagot kapott, és ebből már több mint 77 ezer adagot felhasznált.

A Johnson & Johnson oltóanyagából – amelyre múlt héten adott ki feltételes forgalomba hozatali engedélyt az Európai Bizottság – Romániába egyelőre nem érkezik jelentős mennyiség. A feltehetően néhány tízezer adagból álló, április közepére várt első szállítmányt ezért főleg a mozgó oltópontoknak szánják. Erre az is alkalmassá teszi az egyszerű hűtőszekrényben tárolható Johnson & Johnson vakcinát, hogy az oltást nem kell megismételni, az immunitást egyetlen dózissal idézi elő az ártalmatlanított adenovírus, amely a koronavírusra jellemző tüskefehérjét juttat a szervezetbe.

A húszmilliós lakosságú Romániában kedden haladta meg a másfél milliót a koronavírus ellen beoltottak száma, közülük 723 ezren mindkét dózist megkapták. Eddig 760 oltóközpontot üzemeltek be, jövő héten további 165-öt nyitnak.

Az immunizációhoz felhasznált vakcinák túlnyomó részét (1 millió 829 ezer adagot) a BionTech/Pfizer szállította, február 4-e óta pedig 142 ezer Moderna-, február 15-től pedig 239 ezer AstraZeneca-vakcinát is beadtak.

Az oltáskampány előjegyzési portáljára 3,6 millió felhasználó jelentkezett be, közülük 2,1 milliónak van előjegyzése a vakcinára, vagy meg is kapta az oltást.

A hétfőn elérhetővé vált várólistákra egy nap alatt csaknem félmillió ember iratkozott fel.
____________________
Grafikon: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava