Connect with us

Bosznia

VÍZÁLLÁS: Megáradt a Drina, ezért növekedhetett meg a migránsok száma a magyar határ mentén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Megáradt a Drina, ezért egyre kevesebb migráns kísérli meg, hogy Szerbiából átkeljen Bosznia- Hercegovinába. A Drina áradása miatt a migránsok észak felé indulnak, azaz Horvátország és Magyarország felé veszik az irányt. A szarajevói Dnevni avaz napilap beszémolója szerint Zvornik térségében a bosznia-hercegovinai határrendőröknek most kevesebb dolguk akad, de ez nem jelenti azt, hogy ölbe tett kézzel ülnek. Éppen ellenkezőleg!

Sokan fulladnak a folyóba

A bosznia-hercegovinai határrendőrök folyamatosan járják a környéket például a zvorniki határrendészeti igazgatósághoz tartozó Kozluk térségében is, ahol Azur Šljivić egy hat kilométeres szakaszt ellenőriz.

– Amíg nem áradt meg a folyó, addig az embercsempészek tíz személyt is beszállítottak a gumicsónakokba… Nem válogatnak a módszerekben, a fontos az volt, hogy a túlpartról elindítsák a migránsokat, akiktől fejenként ötven-százötven eurót kértek.

A bosnyák határrendész szerint sokan fulladnak a folyóba, a Drinán ugyanis nagyok az örvények, és hiába gondolja bárki, hogy tudnak úszni.

A folyó szerbiai oldalán egy autó tűnt fel. Itt minden és mindenki gyanús.

– Azt hiszem, hogy ők a földtulajdonosok, és a kukoricát takarítják be. Ez megkönnyíti a munkánkat, mert a migránsoknak nem lesz hova bújniuk. A Drina megduzzadt, és nem valószínű, hogy át mernek jönni rajta

– vélte Šljivić, aki szerint a kukoricás jó búvóhely a migránsok számára.

A kukoricás a migránsok barátja

Szavai szerint a kukoricatáblák gondot okoznak a rendőröknek a boszniai oldalon is, mert tökéletes védelmet nyújtanak a migránsoknak.

– Drónokat is bevetünk, ha észrevesszük, hogy a nyomok a folyótól a kukoricások felé vezetnek. A migránsok napközben a kukuricatábla közepén várakoznak, majd este folytatják útjukat

– mondja Šljivić, aki szerint mindig nyitott szemmel kell járniuk a környéket.

Ha pedig éjszaka van, akkor a bosznia-hercegovinai határrendőrség tagjai hőkamerákat használnak.

– Éjszaka a hőkamerák nélkül, mintha vakok lennénk. Ott mehetnek el mellettünk 50 méterre a migránsok, és nem látjuk őket a hőkamerák nélkül

– tette hozzá a bosnyák határrendész.

Az év elejétől szeptember végéig csak a zvorniki határrendőrök 5485 embert tántorítottak el attól, hogy illegálisan lépjék át a Szerbia és Bosznia közötti államhatárt. Tavaly ugyanebben az időszakban 4712 személyt akadályoztak meg az illegális határátlépésben.

2020 elejétől ez év szeptember végéig a zvorniki határrendőrök 12 emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményt akadályoztak meg, tavaly viszont ugyanebben az időszakban csak hat ilyen bűncselekményt jegyeztek fel.

A számok alighanem magukért beszélnek.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava