Connect with us

Horvátország

NEM LESZ OCCÓ ÁRU: Horvátország is bevezeti a Kínából érkező apró csomagok megadóztatását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Befellegzett a kínai csomagküldő szolgáltatóknak, legalábbis ami Horvátországot és az Európai Unió többi tagállamát illeti. A horvátok is összehangolják ÁFA-törvényüket az uniós jogszabályokkal, és ezért a jövő év július elsejétől 25%-os adót vetnek ki a harmadik országokból érkező apró csomagokra.

Apró csomagok

A jövő nyár közepétől, vagyis pontosabban 2021. július 1-től Horvátországban minden harmadik országból érkező apró csomag után – beleértve ebbe Kínát is – 25%-os áfát kell fizetni.

Horvátországban jelenleg a 22 eurónál kisebb értékű szállítmányok mentesülnek az adó alól.

A harmadik országokból érkező apró csomagok megadóztatásáról már egy ideje szó van Horvátországban is, és pénteken a horvát pénzügyminisztérium, valamint az adóhivatal is hivatalosan megerősítette Horvátország csatlakozását az uniós rendelkezéshez.

– Ezeknek az irányelveknek az összehangolás 2021. július 1-jével történik meg. Az intézkedés célja, hogy bizonyos szabályokat egyszerűsítsen a csomagküldés és a távértékesítése terén, és kiegyenlítse a feltételeket az adózásra kötelezett uniós gazdasági szereplők és a harmadik országbeli társaik között.

Magyarországra is vonatkozik

Miután uniós jogszabályról van szó, azt Magyarországon is bevezetik.

A NAV egy korábbi közlése szerint az említett időponttól Magyarországon is megszűnik a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége, és ezekre az árukra vám-árunyilatkozatot kell majd benyújtani.

A szabályozás alapján a címzettől beszedett áfáról az árut beszállítónak havi bevallást kell benyújtania.

Az árut behozó gazdálkodónak meg kell őriznie a szabályozás hatálya alá tartozó ügyletekről vezetett nyilvántartást, amelynek kellően részletesnek kell lennie ahhoz, hogy az import szerinti tagállam adó- vagy vámhatósága meg tudja állapítani a bevallás helytállóságát.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava