Connect with us

Horvátország

ELSŐ FÉLÉV: A Croatia Airlines 173,2 millió kunás veszteségben, ami 8 milliárd forintos mínusznak felel meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

croatian airlines
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Croatia Airlines (CA) horvát légitársaság sem kerülhette el a repülési iparág többi résztvevőjének a sorsát. A légitársaságok a koronavírusos világjárvány miatt az eddigi legsúlyosabb válságával kerültek szembe. A járvány drasztikusan csökkentette a szolgáltatásaik iránti keresletet, ami természetesen negatívan befolyásolta a horvát cég pénzügyi helyzetét is.

A koronavírus pusztító hatása

A koronavírus pusztító hatását megérezte a Croatia Airlines is, amely az idei év első félévben 173,2 millió kuna (majdnem 8 milliárd forint) veszteséget halmozott fel.

Ez lényegesen több, mint a 2019-es év azonos időszakában, amikor 89,43 millió kunás (több mint 4 milliárd forint) veszteséget termeltek.

A horvát légtársaság közlése szerint gépeik az első félévben 5661 alkalommal szálltak fel, ami 57 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A repülések struktúráját az igényekhez igazították, és a piaci körülményeket figyelembe véve nagyobb hangsúlyt helyeztek a Q400 flotta használatára, amelynek kapacitása kisebb az Airbusokhoz képest.

A társaság közleményében nyilvánosságra hozta azt is, hogy az év első felében 330 935 utast szállított, ami csaknem 630 ezerrel, vagyis 66 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A belföldi rendszeres forgalomban az utasok száma 63% -kal, 83 618-ra, a nemzetközi rendszeres forgalomban 66% -kal, 244 382 utasra, a rendkívüli forgalomban pedig 84% -kal, 2 935 utasra csökkent.Booking.com

Katasztrofális második negyedév

A koronavírus-válság pusztító hatása különösen a második negyedévben volt érezhető, amikor a társaság normál körülmények között nyereséget halmoz fel a téli időszak veszteségeinek fedezésére.

Ezúttal a második negyedévben a veszteség 62,7 millió kuna (közel 3 milliárd forint) volt, miközben az előző év azonos időszakában a nettó nyereség 9,1 millió kuna (400 millió forint) volt

A Croatia Airlines rámutatott, hogy a társaság a rendkívüli körülmények közepette sem állt le, ellentétben más légitársaságokkal, amelyek március első felében felfüggesztették valamennyi horvátországi járatukat.

A válság kezdete óta a horvát légitársaság mintegy 23 000 horvát állampolgár számára tette lehetővé a visszatérést Horvátországba.

A Croatia Ailines a kormány rendelkezésére állt a humanitárius segélyek szállításában, és a horvát Afganisztánból történő visszatérésének kivitelezésében is.

Ezen kívül további „hazatelepítési repüléseket” szerveztek is Európa különböző részeiből.

Volt egy „repatriációs repülőút” Kínába is, amely a leghosszabb repülés volt a vállalat történetében – közölte a Croatia Airlines, amely jelenleg 14 európai és öt horvátországi városba repül.Booking.com

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava