Connect with us

Horvátország

VÍRUSRIADÓ: Az idősotthonok a koronavírus elleni harc legnagyobb csataterei

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

stop civilna zastita
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A volt jugoszláv tagországok közül Szlovéniában jelent meg a koronavírus először az idősotthonokban. Néhány héttel később Szerbiában is megbetegedéseket regisztráltak, de Horvátország sem sokkal maradt le. Jelenleg a koronavírus tíz szlovéniai, három-négy horvátországi és két szerbiai intézmény életét keseríti meg. A helyzet azonban óráról órára változhat, hiszen egy láthatatlan ellenségről van szó.

A szlovén csataterek

Az idősotthonok lakói Szlovéniában vannak leginkább veszélyben, ahol minden hatodik beteg ezekből az intézményekből kerül ki.

A Celje közelében lévő Šmarju pri Jelšah település idősotthonába már március közepén beköszönt a koronavírus, április elejére az otthon hat lakója halt meg.

Šmarju pri Jelšahban 190 idős emberről gondoskodnak, ezért az otthon rendelkezett egészségügyi személyzettel is.

A helyi egészségház koordinátora azonban azt az utasítást kapta, hogy a betegeket ne küldje kórházba, pedig az otthonban nem részesülhetnek megfelelő ellátásban, nincs például lélegeztetőgép.


[totalpoll id=”7259″]

Tomaž Gantar szlovén egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az intézményben valóban volt egészségügyi személyzet, de ők csak alap- illetve középfokú képzettséggel rendelkeznek.

– A minisztériumból küldtünk ki embereket, mert a saját szemünkkel szeretnénk meggyőződni arról, hogy miként folyik ott a munka, és kijelöltünk egy koordinátort is, aki képes az ottani személyzetet irányítani

– közölte április elején Gantar, aki nem zárta ki, hogy a Šmarju pri Jelšahban történteknek még további áldozatai lehetnek.

A szlovén kormányszóvivő nemsokkal később azt mondta, hogy az idősotthonok a koronavírus elleni harc legnagyobb csataterei. Jelko Kacin szerint ezért nem maradhatnak magukra, így tehát időben lépni kell.

-Šmarja pri Jelšah példája mutatja, hogy mi történik, ha ezt nem tesszük meg.

A nyilatkozattal egyidőben derült ki, hogy a ljutomeri idősek otthonában is megjelent a betegség, és legalább tizenhat embert fertőzött meg, Metlikaban pedig 37 megbetegedést jegyeztek fel egy hasonló intézményben, de más idősotthonokban is többen megbetegedtek.

Veszélyben az elesettek is

Bejutott a vírus a horvát idősotthonokba is, ezért az utóbbi napokban nagyobb ütemben növekedett a fertőzöttek száma.

A hétvégén egy időseket és elesetteket ápoló spliti intézmény 42 lakójánál és 11 dolgozójánál regisztrálták a vírust.

A helyi kórházban egy 93 éves asszony belehalt a szövődményekbe.

Split- Dalmácia megye polgári védelmi központja úgy döntött, hogy 86 nehezen mozdítható gondozott az otthonban maradhat elkülönített szobákban, a többieket viszont egy szállodában helyezik karanténba.

A döntés alapján minden érintett személyt tesztelnek, ezért most legalább hetven teszt eredményére várnak.

Az epidemiológusok szerint a betegséget minden bizonnyal az alkalmazottak hurcolhatták be, akik maguk sem tudtak arról, hogy szervezetükben hordozzák a vírust.

Megbetegedést regisztráltak egy pločei és egy kaproncai (Koprivnica) idősotthonban is. Az egyik helyen egy, a másik helyen pedig három megbetegedését észleltek.

Felmerült a gyanú, hogy Vinkovcében (Vinkovci) is bejutott a koronavírus egy idősotthonba, de ezt egyelőre cáfolták.

Megérni a százat

Szerbiában a múlt héten egy zimonyi, most pedig egy szendrői (Smederevo) idősotthonban jelent meg a betegség, ahol áldozatok is vannak.

– Tíz beteg közül két idős ember meghalt. Utasítást adtunk ki, hogy mindenkit teszteljenek. A leginkább veszélyeztetett korosztályról van szó, mindentől védenünk kell őket.

– mondta a szerb egészségügyi miniszter, aki szerint ilyen helyen minden tüsszentés gyanús.

Zoran Đorđević szavai szerint április 6-án egy nővér belázasodott, és később kiderült, hogy tüdőgyulladása van.

Teljes biztonsággal még nem állítják, hogy valóban koronavírusos megbetegedésről van szó, de a kockázat csökkentése érdekében teljes vesztegzárat rendeltek le, az idősotthont az alkalmazottak sem hagyhatják el.

Az ilyen jellegű otthonokban dolgozók kötelesek speciális ruhát viselni, amelyre az utcai öltözetüket cserélik le, és a szájmaszkot is fel kell tenniük az otthonokon belül.

A szerbiai idősotthonokban mintegy huszonegyezer embert látnak el, a múlt héten a zimonyi “Megérni a százat” elnevezésű intézményben jelent meg a betegség először.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Sakkozó Török, csak másként: Zágrábban megnyílt Horvátország első okos boltja

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

okos bolt konzum
FORRADALMÁROK: Semmi pénztár, semmi gond: a horvát Konzum kiskereskedelmi lánc forradalmat csinált az értékesítés terén, de még ők sem tudják, hogy mennyibe kerül a revolúció (Forrás: X-platform, Dnevno Marketing)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Kempelen Farkas találmányához hasonlatosan, amely a 18. században tartotta lázban előbb Bécset, majd az egész világot, a Fortenova konglomerátumhoz tartozó horvát Konzum kiskereskedelmi hálózat zágrábi Konzum Smart boltja is meglepő élményt nyújt. A horvát főváros központjában, a zágrábi Liszt Intézet, azaz a Magyar Kulturális Központ szomszédságában, szerdán megnyitották az ország első okos boltját. A bolt attól okos, hogy nincs benne sem elárusító, sem kassza, minden vásárolt árucikket a mennyezetről vizsgálódó mintegy 150 kamera rögzíti és számolja el, levonva az áru értékét a bankkártyánkról. Magyarán – némi procedúra után, mert egy alkalmazás segítségével be kell jelentkezni a rendszerbe az okostelefonunkkal – aztán az ember besétál a boltba, leveszi a polcról, ami éppen kell neki, és kisétál vele. Ezzel szemben, és itt hasonlít a kempeleni törökre, a raktári munkát, a polcok feltöltését, és nyilván a felügyeletet, továbbra is ember végzi.

Ha tetszik, ha nem: az okos bolt a jövő

Most lehetne morfondírozni azon, hogy az ilyesmi csak az emberek további elidegenedését vetíti előre – e sorok írója mindig is szívesen elegyedett szóba a bolti személyzettel, néhol ez az interakció már olyan fokra hágott, hogy megtekinthettem a gyermekek, unokák fényképét is -, de ebben az esetben is ugyanolyan haszontalan a méltatlankodás, mint mondjuk, ha az ember megpróbálná lebeszélni a szaúdi koronaherceget arról, hogy bazi nagy várost építsen a sivatag közepébe.

A progressz dübörög, nem az űrhajó, hanem a haladás, legjobb félreállni az útjából, mert úgy átgázol az emberen, hogy attól koldul. Szóval, sutba vetve a bölcselkedést, az okos boltot nagy hírverés övezte, többek között Fabris Peruško, a Fortenova vezérigazgatója is megszólalt.

Peruško úr annak a véleményének adott hangot, hogy ez a bolt is bizonyítja, hogy a Fortenova szeretné megőrizni vezető piaci pozícióját, és hogy ez az újítás is a cég digitális transzformációval kapcsolatos stratégiájának a része, stb.

okos bolt konzum

Itt kitől lehet megkérdezni, hogy hol van a sütőpor? (Forrás: X-platform, JaTrgovac)

A Konzum vezérigazgatója, Zoran Mitreski nem fogta vissza magát, és elmondta az újságíróknak, bámészkodóknak, hogy ők voltak az első kiskereskedelmi lánc, amely webáruházat hozott létre, elsőként vezettek be mobilalkalmazást, majd önkiszolgáló pénztárgépeket, elsőként kezdtek kriptovalutákat elfogadni, majd olyan mobilalkalmazásokat használtak, mint például a KeksPay, újabban pedig virtuális, elektronikus számlákat is kínálnak.

Mitreski szerint ez a Konzum digitális átalakulásának következő lépése, amelynek az a célja, hogy új felhasználói élményt nyújtson a vásárlóknak.

– A Konzum SMART egy új koncepció, amely modern vásárlási módot biztosít az egész család számára

– összegezte Mitreski, és ugyanakkor elmondta, hogy más kiskereskedelmi láncokhoz hasonlóan ők is munkaerőhiánnyal küszködnek, és ennek enyhítésére automatizálnak.

De, mint rámutatott, az okos bolt nem nélkülözheti az alkalmazottakat. A boltban továbbra is az alkalmazottak gondoskodnak a készletekről, töltik fel a polcokat, ellenőrzik az áru szavatosságát, takarítanak stb.

Műszaki részletek

Jozo Džakula, a Konzum informatikai részlegének igazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az okos bolt műszaki rendszerét a kaliforniai székhelyű i5 vállalat szállította, amely vezető szerepet tölt be az ágazatban.

Az amerikai cég eddig mintegy 100 ilyen üzlet kialakításában vett részt, ami azt jelenti, hogy a globális piac körülbelül 50% -át tartja ellenőrzése alatt. Džakula elmondása szerint több cég megoldásait vizsgálták, köztük az Amazonét is, de végül az i5 mellett döntöttek.

Egyúttal azt is hozzátette, hogy ez egy olyan technológia, amely egyszerre biztonságos és teljes mértékben megfelel a szabályozásnak, kezdve a fiskalizációtól egészen a GDPR-ig, azaz az adatvédelmi rendelet tiszteletben tartásáig.

– Szeretnék rámutatni, hogy nagyon óvatosak voltunk a GDPR-rel kapcsolatban. Bár a kamerák a vásárlók minden lépését rögzítik – mivel fizetéskor is a kamerák dolgoznak, felismerve, hogy ki és milyen terméket vett le a polcokról -, gondosan elkülönítettük a vásárlási adatokat a vásárlók személyazonosságától

– mondta Džakula, viszont arra a kérdésre, hogy tervezi-e a Konzum további okos boltok megnyitását, sem ő, sem más nem volt hajlandó válaszolni: nyilván még nincsenek tisztában azzal, hogy milyen mértékben lesz kifizetődő a drága és bonyolult rendszer működtetése.

A nyilvánvaló PR értéktől eltekintve, a cég ezzel a bolttal elsősorban tapasztalatot szeretne gyűjteni, amely különösen abban az esetben lesz értékes, ha tovább romlik a helyzet a munkaerőpiacon.

Érzésünk szerint a jelen pillanatban még mindig jóval olcsóbb klasszikus módon működtetni egy boltot, még ha kiemelt bérezéssel is kell a munkavállalókat a céghez édesgetni, de ez gyorsan változhat.

Elég, ha csak a robotikában történik valamilyen áttörés, és hirtelen sokkal olcsóbb lesz a teljesen automatizált bolt a klasszikusnál, nem is beszélve arról, hogy a lakosság fogyatkozása és elöregedése területén a helyzet előreláthatólag tovább romlik, legalábbis Európában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava