Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

VÍRUSRIADÓ: Az idősotthonok a koronavírus elleni harc legnagyobb csataterei

stop civilna zastita
Olvasási idő: 2 perc

A volt jugoszláv tagországok közül Szlovéniában jelent meg a koronavírus először az idősotthonokban. Néhány héttel később Szerbiában is megbetegedéseket regisztráltak, de Horvátország sem sokkal maradt le. Jelenleg a koronavírus tíz szlovéniai, három-négy horvátországi és két szerbiai intézmény életét keseríti meg. A helyzet azonban óráról órára változhat, hiszen egy láthatatlan ellenségről van szó.

A szlovén csataterek

Az idősotthonok lakói Szlovéniában vannak leginkább veszélyben, ahol minden hatodik beteg ezekből az intézményekből kerül ki.

A Celje közelében lévő Šmarju pri Jelšah település idősotthonába már március közepén beköszönt a koronavírus, április elejére az otthon hat lakója halt meg.

Šmarju pri Jelšahban 190 idős emberről gondoskodnak, ezért az otthon rendelkezett egészségügyi személyzettel is.

A helyi egészségház koordinátora azonban azt az utasítást kapta, hogy a betegeket ne küldje kórházba, pedig az otthonban nem részesülhetnek megfelelő ellátásban, nincs például lélegeztetőgép.


[totalpoll id=”7259″]

Tomaž Gantar szlovén egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az intézményben valóban volt egészségügyi személyzet, de ők csak alap- illetve középfokú képzettséggel rendelkeznek.

A minisztériumból küldtünk ki embereket, mert a saját szemünkkel szeretnénk meggyőződni arról, hogy miként folyik ott a munka, és kijelöltünk egy koordinátort is, aki képes az ottani személyzetet irányítani

– közölte április elején Gantar, aki nem zárta ki, hogy a Šmarju pri Jelšahban történteknek még további áldozatai lehetnek.

A szlovén kormányszóvivő nemsokkal később azt mondta, hogy az idősotthonok a koronavírus elleni harc legnagyobb csataterei. Jelko Kacin szerint ezért nem maradhatnak magukra, így tehát időben lépni kell.

Šmarja pri Jelšah példája mutatja, hogy mi történik, ha ezt nem tesszük meg.

A nyilatkozattal egyidőben derült ki, hogy a ljutomeri idősek otthonában is megjelent a betegség, és legalább tizenhat embert fertőzött meg, Metlikaban pedig 37 megbetegedést jegyeztek fel egy hasonló intézményben, de más idősotthonokban is többen megbetegedtek.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Veszélyben az elesettek is

Bejutott a vírus a horvát idősotthonokba is, ezért az utóbbi napokban nagyobb ütemben növekedett a fertőzöttek száma.

A hétvégén egy időseket és elesetteket ápoló spliti intézmény 42 lakójánál és 11 dolgozójánál regisztrálták a vírust.

A helyi kórházban egy 93 éves asszony belehalt a szövődményekbe.

Split-Dalmácia megye polgári védelmi központja úgy döntött, hogy 86 nehezen mozdítható gondozott az otthonban maradhat elkülönített szobákban, a többieket viszont egy szállodában helyezik karanténba.

A döntés alapján minden érintett személyt tesztelnek, ezért most legalább hetven teszt eredményére várnak.

Az epidemiológusok szerint a betegséget minden bizonnyal az alkalmazottak hurcolhatták be, akik maguk sem tudtak arról, hogy szervezetükben hordozzák a vírust.


Megbetegedést regisztráltak egy pločei és egy kaproncai (Koprivnica) idősotthonban is. Az egyik helyen egy, a másik helyen pedig három megbetegedését észleltek.

Felmerült a gyanú, hogy Vinkovcében (Vinkovci) is bejutott a koronavírus egy idősotthonba, de ezt egyelőre cáfolták.

Megérni a százat

Szerbiában a múlt héten egy zimonyi, most pedig egy szendrői (Smederevo) idősotthonban jelent meg a betegség, ahol áldozatok is vannak.

Tíz beteg közül két idős ember meghalt. Utasítást adtunk ki, hogy mindenkit teszteljenek. A leginkább veszélyeztetett korosztályról van szó, mindentől védenünk kell őket.

– mondta a szerb egészségügyi miniszter, aki szerint ilyen helyen minden tüsszentés gyanús.

Zoran Đorđević szavai szerint április 6-án egy nővér belázasodott, és később kiderült, hogy tüdőgyulladása van.

Teljes biztonsággal még nem állítják, hogy valóban koronavírusos megbetegedésről van szó, de a kockázat csökkentése érdekében teljes vesztegzárat rendeltek le, az idősotthont az alkalmazottak sem hagyhatják el.

Az ilyen jellegű otthonokban dolgozók kötelesek speciális ruhát viselni, amelyre az utcai öltözetüket cserélik le, és a szájmaszkot is fel kell tenniük az otthonokon belül.

A szerbiai idősotthonokban mintegy huszonegyezer embert látnak el, a múlt héten a zimonyi “Megérni a százat” elnevezésű intézményben jelent meg a betegség először.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: