Connect with us

Horvátország

VÍRUSRIADÓ: Az idősotthonok a koronavírus elleni harc legnagyobb csataterei

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A volt jugoszláv tagországok közül Szlovéniában jelent meg a koronavírus először az idősotthonokban. Néhány héttel később Szerbiában is megbetegedéseket regisztráltak, de Horvátország sem sokkal maradt le. Jelenleg a koronavírus tíz szlovéniai, három-négy horvátországi és két szerbiai intézmény életét keseríti meg. A helyzet azonban óráról órára változhat, hiszen egy láthatatlan ellenségről van szó.

A szlovén csataterek

Az idősotthonok lakói Szlovéniában vannak leginkább veszélyben, ahol minden hatodik beteg ezekből az intézményekből kerül ki.

A Celje közelében lévő Šmarju pri Jelšah település idősotthonába már március közepén beköszönt a koronavírus, április elejére az otthon hat lakója halt meg.

Šmarju pri Jelšahban 190 idős emberről gondoskodnak, ezért az otthon rendelkezett egészségügyi személyzettel is.

A helyi egészségház koordinátora azonban azt az utasítást kapta, hogy a betegeket ne küldje kórházba, pedig az otthonban nem részesülhetnek megfelelő ellátásban, nincs például lélegeztetőgép.


[totalpoll id=”7259″]

Tomaž Gantar szlovén egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az intézményben valóban volt egészségügyi személyzet, de ők csak alap- illetve középfokú képzettséggel rendelkeznek.

– A minisztériumból küldtünk ki embereket, mert a saját szemünkkel szeretnénk meggyőződni arról, hogy miként folyik ott a munka, és kijelöltünk egy koordinátort is, aki képes az ottani személyzetet irányítani

– közölte április elején Gantar, aki nem zárta ki, hogy a Šmarju pri Jelšahban történteknek még további áldozatai lehetnek.

A szlovén kormányszóvivő nemsokkal később azt mondta, hogy az idősotthonok a koronavírus elleni harc legnagyobb csataterei. Jelko Kacin szerint ezért nem maradhatnak magukra, így tehát időben lépni kell.

-Šmarja pri Jelšah példája mutatja, hogy mi történik, ha ezt nem tesszük meg.

A nyilatkozattal egyidőben derült ki, hogy a ljutomeri idősek otthonában is megjelent a betegség, és legalább tizenhat embert fertőzött meg, Metlikaban pedig 37 megbetegedést jegyeztek fel egy hasonló intézményben, de más idősotthonokban is többen megbetegedtek.

Veszélyben az elesettek is

Bejutott a vírus a horvát idősotthonokba is, ezért az utóbbi napokban nagyobb ütemben növekedett a fertőzöttek száma.

A hétvégén egy időseket és elesetteket ápoló spliti intézmény 42 lakójánál és 11 dolgozójánál regisztrálták a vírust.

A helyi kórházban egy 93 éves asszony belehalt a szövődményekbe.

Split- Dalmácia megye polgári védelmi központja úgy döntött, hogy 86 nehezen mozdítható gondozott az otthonban maradhat elkülönített szobákban, a többieket viszont egy szállodában helyezik karanténba.

A döntés alapján minden érintett személyt tesztelnek, ezért most legalább hetven teszt eredményére várnak.

Az epidemiológusok szerint a betegséget minden bizonnyal az alkalmazottak hurcolhatták be, akik maguk sem tudtak arról, hogy szervezetükben hordozzák a vírust.

Megbetegedést regisztráltak egy pločei és egy kaproncai (Koprivnica) idősotthonban is. Az egyik helyen egy, a másik helyen pedig három megbetegedését észleltek.

Felmerült a gyanú, hogy Vinkovcében (Vinkovci) is bejutott a koronavírus egy idősotthonba, de ezt egyelőre cáfolták.

Megérni a százat

Szerbiában a múlt héten egy zimonyi, most pedig egy szendrői (Smederevo) idősotthonban jelent meg a betegség, ahol áldozatok is vannak.

– Tíz beteg közül két idős ember meghalt. Utasítást adtunk ki, hogy mindenkit teszteljenek. A leginkább veszélyeztetett korosztályról van szó, mindentől védenünk kell őket.

– mondta a szerb egészségügyi miniszter, aki szerint ilyen helyen minden tüsszentés gyanús.

Zoran Đorđević szavai szerint április 6-án egy nővér belázasodott, és később kiderült, hogy tüdőgyulladása van.

Teljes biztonsággal még nem állítják, hogy valóban koronavírusos megbetegedésről van szó, de a kockázat csökkentése érdekében teljes vesztegzárat rendeltek le, az idősotthont az alkalmazottak sem hagyhatják el.

Az ilyen jellegű otthonokban dolgozók kötelesek speciális ruhát viselni, amelyre az utcai öltözetüket cserélik le, és a szájmaszkot is fel kell tenniük az otthonokon belül.

A szerbiai idősotthonokban mintegy huszonegyezer embert látnak el, a múlt héten a zimonyi “Megérni a százat” elnevezésű intézményben jelent meg a betegség először.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava