Connect with us

Koronavírus

PLAZMATERÁPIA: A betegségből kigyógyult emberek vérével gyógyítanák a koronavírusban szenvedőket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az epidemiológusok véleménye szerint a koronavírus-járvány a hatodik hét környékén tetőzik, ami bizonyos szempontból jó hírnek számít. A rossz hír viszont az, hogy a szakemberek szerint “a nyári szünet” után a vírus akár vissza is térhet. Ha most sok ember átesik a betegségen, akkor a vírus másodszori megjelenése nem lesz különösen veszélyes. Erről is szó volt a belgrádi Pink TV híradójának vasárnap esti különkiadásában, amelynek vendégeként a szerb miniszterelnök arról is beszélt, hogy miként gyógyítanák a megbetegedett személyeket.

A plazmaterápia lényege

A szerb miniszterelnök a Pink TV vasárnap esti műsorában kijelentette: hatalmas sikernek tartja, hogy a szerb egészségügyi rendszer ma is működőképes.

Ana Brnabić szerint mindez azoknak a korlátozó intézkedéseknek köszönhető, amelyeket Szerbiában vezettek be.

– Az első országok között voltunk, amelyek korlátozó intézkedéseket léptettek életbe

– mondta a szerb miniszterelnök arra utalva, hogy a kormányban előre gondolkodtak.

– Mi már most tudjuk, hogy mi fog történni, amikor a járvány alábbhagy, és erre az időszakra már előkészítettük az intézkedéseket

– illusztrálta tovább kormánya felkészültségét Ana Brnabić, aki ezzel kapcsolatban vetette fel, hogy “plazmaterápia” bevezetését tervezik.

– A következő irány, amely felé tartunk, a plazmaterápia. Tehát vért veszünk azoktól az emberektől, akik már kigyógyultak a betegségből, és rendelkeznek a vírus elleni antitestekkel, majd ezt ömlesztjük át azoknak az embereknek a vérébe, akik a betegséggel még küzdenek. Ezzel körülbelül tíz nap múlva kezdhetünk el foglalkozni, mert addigra telik el három hét azóta, hogy az első felgyógyult személy elhagyta a kórházat

– jelentette be a szerb miniszterelnök.

Szerbia tömeges tesztelésre készül

Ana Brnabić azt is közölte, hogy egy laboratórium létrehozását tervezik, amelyben Szerbia képes lenne olyan tesztek előállítására, amelyekkel a vérben lévő antitesteket mutatnák ki.

– A tömeges teszteléssel azt szeretnék elérni, hogy felmérhessük a társadalom átfertőzöttségét, illetve ellenálló képességét, és ezzel felkészüljünk arra, ami őszre, vagy a jövő télen vár bennünket

– mondta a szerb miniszterelnök, aki szerint ez hozzásegíthet a “plazmabank” létrehozásához, vagyis a plazmaterápia beindításához is.

A koronavírus esetleges őszi vagy téli visszatéréséről a pulmonológiával és allergológiával foglalkozó Branimir Nestorović orvosprofesszor beszélt, aki szerint nincs ember aki azt állítaná, hogy a vírus túléli a nyári időszakot.

– Azt viszont nem tudjuk, hogy mekkora a vírus kapacitása, és elterjed-e a déli féltekén, ahol közeleg a tél. Egyes elképzelések szerint, ha ez megtörténik, akkor őszre vagy a tél folyamán a betegség akár vissza is térhet

– mondta az orvosprofesszor.

Ebben az esetben azonban a vírus ismét fenyegetheti azokat, akikkel most nem találkozott, viszont nem jelenthet különösen nagy veszélyt, ha nagy az “átfertőzöttség”.

– Ezért fontos tudni, hogy most hány ember volt érintett, mert ha 80-85%-os az átfertőzöttség, akkor a vírus őszre nem okoz problémát, de ha ez a százalék kicsi, akkor viszont ezt a folyamatot ismét végig kell csinálni

-tette hozzá Nestorović, aki szerint ezért “a tánc nem ér véget” azzal, hogy az az északi féltekén egy-két hónap múlva, New Yorkban esetleg júliusban lecseng a mostani járvány.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava