Connect with us

Koronavírus

PLAZMATERÁPIA: A betegségből kigyógyult emberek vérével gyógyítanák a koronavírusban szenvedőket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pink
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az epidemiológusok véleménye szerint a koronavírus-járvány a hatodik hét környékén tetőzik, ami bizonyos szempontból jó hírnek számít. A rossz hír viszont az, hogy a szakemberek szerint „a nyári szünet” után a akár vissza is térhet. Ha most sok ember átesik a betegségen, akkor a vírus másodszori megjelenése nem lesz különösen veszélyes. Erről is szó volt a belgrádi Pink TV híradójának vasárnap esti különkiadásában, amelynek vendégeként a szerb miniszterelnök arról is beszélt, hogy miként gyógyítanák a megbetegedett személyeket.

A plazmaterápia lényege

A szerb miniszterelnök a Pink TV vasárnap esti műsorában kijelentette: hatalmas sikernek tartja, hogy a szerb egészségügyi rendszer ma is működőképes.

Ana Brnabić szerint mindez azoknak a korlátozó intézkedéseknek köszönhető, amelyeket Szerbiában vezettek be.

– Az első országok között voltunk, amelyek korlátozó intézkedéseket léptettek életbe

– mondta a szerb miniszterelnök arra utalva, hogy a kormányban előre gondolkodtak.

– Mi már most tudjuk, hogy mi fog történni, amikor a járvány alábbhagy, és erre az időszakra már előkészítettük az intézkedéseket

– illusztrálta tovább kormánya felkészültségét Ana Brnabić, aki ezzel kapcsolatban vetette fel, hogy „plazmaterápia” bevezetését tervezik.

– A következő irány, amely felé tartunk, a plazmaterápia. Tehát vért veszünk azoktól az emberektől, akik már kigyógyultak a betegségből, és rendelkeznek a vírus elleni antitestekkel, majd ezt ömlesztjük át azoknak az embereknek a vérébe, akik a betegséggel még küzdenek. Ezzel körülbelül tíz nap múlva kezdhetünk el foglalkozni, mert addigra telik el három hét azóta, hogy az első felgyógyult személy elhagyta a kórházat

– jelentette be a szerb miniszterelnök.

Szerbia tömeges tesztelésre készül

Ana Brnabić azt is közölte, hogy egy laboratórium létrehozását tervezik, amelyben Szerbia képes lenne olyan tesztek előállítására, amelyekkel a vérben lévő antitesteket mutatnák ki.

– A tömeges teszteléssel azt szeretnék elérni, hogy felmérhessük a társadalom átfertőzöttségét, illetve ellenálló képességét, és ezzel felkészüljünk arra, ami őszre, vagy a jövő télen vár bennünket

– mondta a szerb miniszterelnök, aki szerint ez hozzásegíthet a „plazmabank” létrehozásához, vagyis a plazmaterápia beindításához is.

A koronavírus esetleges őszi vagy téli visszatéréséről a pulmonológiával és allergológiával foglalkozó Branimir Nestorović orvosprofesszor beszélt, aki szerint nincs ember aki azt állítaná, hogy a vírus túléli a nyári időszakot.

– Azt viszont nem tudjuk, hogy mekkora a vírus kapacitása, és elterjed-e a déli féltekén, ahol közeleg a tél. Egyes elképzelések szerint, ha ez megtörténik, akkor őszre vagy a tél folyamán a betegség akár vissza is térhet

– mondta az orvosprofesszor.

Ebben az esetben azonban a vírus ismét fenyegetheti azokat, akikkel most nem találkozott, viszont nem jelenthet különösen nagy veszélyt, ha nagy az „átfertőzöttség”.

– Ezért fontos tudni, hogy most hány ember volt érintett, mert ha 80-85%-os az átfertőzöttség, akkor a vírus őszre nem okoz problémát, de ha ez a százalék kicsi, akkor viszont ezt a folyamatot ismét végig kell csinálni

-tette hozzá Nestorović, aki szerint ezért „a tánc nem ér véget” azzal, hogy az az északi féltekén egy-két hónap múlva, New Yorkban esetleg júliusban lecseng a mostani járvány.

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split- Dalmácia, Zágráb, - Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava