UTVIDGNING AV EUROOMRÅDET: Bulgarien får införa euron senast 2023

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

Bulgarien, som har varit medlem i Europeiska unionen sedan 2007, räknar med att ansluta sig till ERM-2-växelkurssystemet, som anses vara föregångaren till euron, i slutet av april i år och att införa euron från 2023. Under ungefär två decennier har Bulgarien fixat sin nationella valuta, leva, till euron.

Allt går enligt planen

"Det är helt förväntat" att Bulgarien kommer att ansluta sig till ERM-2-växelkurssystemet, planerat till våren i år, och komma in i euroområdet 2023, säger Internationella valutafondens (IMF) verkställande direktör i ett uttalande till den bulgariska radioen.

Europeiska centralbankens ordförande är "mycket positiv" angående Bulgariens anslutningsplan.

På tal till den bulgariska nationella BNP-radio sa Krisztalina Georgieva bland annat att allt hon trodde skulle hända med Bulgariens inträde i euroområdet.

Han tillade att Christine Lagarde, ordförande för Europeiska centralbanken (ECB), berättade för honom i Davos i dag att han var "mycket positiv" angående Bulgariens anslutningsplan och att "det ser ut som att de snart kommer att prata bulgariska vid mötena i euroområdet.

LÄSER DU DETTA? NY FEDERATION: Är bulgariska och serber verkligen två goda vänner nu?

Den bulgariska födda IMF-ledaren sa att anslutning till euroområdet skulle gynna landet, öka den monetära säkerheten och skydda den från globala utmaningar.Fakta

Bulgarien uppfyller de viktigaste kriterierna för att införa euron, har ett överskott i de offentliga finanserna, har kontroll över inflationen och är ett av de minst skuldsatta länderna i Europeiska unionen.

Balkan är dock den fattigaste staten i EU och en av de mest korrupta enligt undersökningar.

I ERM-2, som är obligatoriskt i två år innan inträde i euroområdet, kan en valuta variera runt mittbandet, vilket land och EU: s finansiella myndigheter har kommit överens om, plus 15%.

Tillgång till växelkurssystemet kräver samtycke från alla medlemsstater i euroområdet, Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska kommissionen.

Ungerska telegrafkontoret

Ungerska telegrafkontoret

LÄSER DU DETTA? EXODUS RENEWED: Ett helt land har försvunnit från Balkan

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!