PLATSUTTACK: Ryska Rosznyefty skulle köpa MOL från INA, inte kroatisk regering

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

Enligt den exklusiva informationen från Zagreb National, efter valet av Zoran Milanović som ordförande, kan det bli en vändpunkt i tvisten mellan den kroatiska regeringen och MOL. Enligt den kroatiska veckotidningen vill ryska Rosnefty dra nytta av den personliga förändringen i spetsen för den kroatiska staten för att ta över INA från MOL. Enligt ryska oljeexperter kan representanter för Rosznyefty dyka upp i Zagreb inom veckor efter att Zoran Milanović utsågs till ordförandeskapet i mitten av februari.

Ryssarna har en gammal önskan

Enligt Nacional skulle ryska Roznyefty istället för den kroatiska regeringen köpa MOL från INA, vilket slutligen skulle göra ryska ambitioner till verklighet.

Representanter för Rosznyefty vill personligen informera den nya kroatiska presidenten Zoran Milanović om att de fortsätter att visa intresse för INA.

En rysk källa som känner till de strategiska målen för Rosznyefty, världens största oljebolag, men inte vill bli namngiven, har "upphöjt den nya kroatiska presidenten" för sin ädla sak.

Milanović har utvecklats mycket, och ur sitt nuvarande perspektiv ser han på och förstår många saker annorlunda. Även om han inte kommer att ha verkställande makt direkt för att påverka dynamiken i att lösa frågan, kommer han ändå att ha den moraliska kraften att använda premiärminister Andrej Plenkovic för att varna för att det finns ett starkt ryskt intresse för INA.

Enligt den citerade personen kunde Plenković inte lätt ignorera ett sådant presidentuttryck och premiärministern skulle tvingas agera snabbare längs kroatiska strategiska intressen.

Enligt Nacional, som ofta är anti-ungersk i INA-MOL-fallet, adresserar Rosznyefty inte den kroatiska premiärministern direkt för att han var "frustrerad över Plenkovićs beteende" när han föranledde återköpet av INA: s aktier direkt efter hans invigning. men sedan dess har han nästan ingenting gjort i den här frågan.

Hur mycket är INA-aktier värda?

Förra sommaren valde den kroatiska regeringen en ny konsult istället för Morgan Stanley investeringsbank för att förbereda för återköpet av MOL-ägda INA-aktier. Det nya konsultföretaget är Lazard (tidigare Lazard Frères & Co.).

LÄSER DU DETTA? Merkel fruktar att EU kommer att förstöras av strömmar

Nacional var redan då orolig för att den kroatiska regeringen återigen hade anförtrott jobbet till en investeringsbank och inte till ett erfaret konsultföretag som är bekant med oljeindustrin.

Enligt en Zagreb-veckotidning lobbyade en förvaltare av den kroatiska premiärministern, som arbetade på Lazards kontor i London mellan 2000 och 2003, tillsammans med en amerikansk-fransk-engelsk investeringsbank.

Då vågade Nacional inte säga att korruption hade inträffat och med hänvisning till en expert sa att lobbyverksamhet inte nödvändigtvis innebar korruption.Emellertid har den kroatiska veckan nu uttalat att frågan om återköp av INA-aktier inte har gått framåt sedan utnämningen av sin nya konsult. I detta avseende uttryckte han sin förvåning över den namngivna ryska experten.

I affärskretsar kallas detta "rökskärmen", som är en oskärpa som uppstår utan anledning. Men jag skulle inte kommentera detta ytterligare.

Samma källa uppskattar att MOLs andel i INA inte kommer att överstiga 800 miljoner euro, medan MOL fordrar sin andel på 3 miljarder euro.

Enligt Ryssarna är INA-aktier inte värda en tredjedel av vad MOL ber om dem.

Orban från Moskva

En rysk oljexpert sade i samband med återköpet av INA-aktier att det som var oöverstigligt för den kroatiska regeringen inte var ett problem för Rosznyefty.

MOL motiverar det höga priset med sina egna investeringar och något liknande. Rosznyefty kan emellertid i sitt erbjudande packa ett eget oljefält vars värde kan uppskattas på många sätt och som ett resultat kan allmänheten se MOL som en förlorare. Å andra sidan har Roznefty och den ryska staten trumfkort. Tidigare har det varit konflikter mellan Ryssland och Ungern angående Surgutnefty gas. Diplomatisk integritet kräver att jag inte avslöjar detaljer om vem som var involverad i ärendet och vilket meddelande Orbán fick. Den ungerska sidan var lite smart, men ungarna är väl medvetna om hur de kom ut ur fallet.

Enligt en namngiven rysk samtalspartner av Nacional finns det ytterligare två argument som kan kastas mot den kroatiska regeringen om Roznyefty går ombord på INA.

Om detta händer kommer INA att köpa råolja direkt från Ryssland och kommer därför inte att vara okända mäklare som för närvarande. Fråga bara de kroatiska medlemmarna i INA: s styrelse om de är medvetna om vem som specifikt levererar oljan till INA. MOL-representanter avslöjar inte några viktiga detaljer i detta avseende. En partner uppför sig inte på detta sätt.

Enligt ryska källor förbättra INA: s prestanda, om Rosnyefty ersätter MOL.

Bränsle skulle säkert vara billigare i Kroatien. Och trots allt är det inte säkert vad fiume-oljeraffinaderiet kommer att bli. Jag tror att MOL bara tar sig tid. Om Rosznyefty redan hade gått in i INA tidigare, skulle de tidigare raffinaderifunktionerna ha behållits och inte bara Rijksu utan också Sisak-raffinaderiet skulle ha renoverats.

Central roll

Rosznyeftys intresse för INA är inte nytt. Igor Sechin, ordförande i Rosznyeftys styrelse, sa i en intervju till Zagreb Jutarnji-listan 2017 att företaget han ledde är intresserad av INA och vet exakt vad man ska göra för Rijeka och Sisak raffinaderier.

LÄSER DU DETTA? PUNKT TEATER MED GUSLLA: Modern "Hasanaginica" vinner Sterija-spel i Novi Sad

Då sa Sechin att Kroatien spelar en central roll i Rosznyeftys strategi, eftersom det ryska företaget vill leverera Medelhavet och Centraleuropa därifrån.

Vi ser ingen anledning att stänga av ett oljeraffinaderi som, när det moderniserats, kan spela en viktig roll på den europeiska oljeraffinaderingsmarknaden ... Om Rosznyefty kommer in i INA kommer det att modernisera anläggningarna i det kroatiska oljebolaget, som sedan kan producera oljederivat med lönsamhet.

Emellertid sade experter för tre år sedan att Andrei Plenkovic inte skulle överlämna INA till Rosznyefty förrän han fick starkt stöd från den tyska kanslern Angela Merkel, och kroaterna fruktar inte bara tyskarna utan också amerikanerna.

Under 2017 trodde dock ryssarna det MOL vill inte sälja INA, emellertid uppstod det också att Rosznyefty inte skulle ha talat offentligt om förvärvet av INA om det inte hade diskuterats med ungrarna.

LÄSER DU DETTA? NATIONELL REGERING: Viktor Orban tänker i tio år

Nacional påminner också om att Rysslands ambassadör i Zagreb förra veckan berättade för kroatiska RTL att Vladimir Putin varmt gratulerade Zoran Milanović med sitt val som president och sa att i Kroatien var Ryssland redo att bredda den politiska dialogen och ekonomiska förbindelser. och öka investeringarna.Varga nyår

Varga nyår

1989-1991 är stipendiat på Radio Novi Sad, korrespondent för BBC ungerska sändning och ungerska radio. 1991-2000: en medlem av den ungerska radion, 1993-1996: en korrespondent för den ungerska radion i Belgrad. 1997-2005: Beta News Agency Budapest Correspondent, 2003-2018: News Television Associate, 2018 Aegon Premium, Sparkkonsult, Private Banker, 2019 Chefredaktör för BALK

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!