NATIONAL HERO: Den serbiska fattiga killen som böjde sig för världen

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

Under de senaste tre decennierna har det varit få serbiska (ian) offentliga personer som har haft stöd och uppskattning av nästan hela nationen. Även bland idrottare är det få som har gett lika många positiva reaktioner som Novak Đoković, oavsett ålder och social status för hans landsmän. Trettiotreåriga ovioković blev en riktig nationell hjälte för många när han ledde det serbiska mäns tennisteam till seger över spanjorerna i ATP-cupfinalen i Sydney den 12 januari.

Serbiska patriotiska låtar

En stor och entusiastisk folkmassa samlades i Sydney, många på tribunen var medlemmar i den australiensiska serbiska diasporan.

Đoković, med en annan stor tennisspelare, Viktor Troicki på sin sida, tog den avgörande segern över det spanska landslaget och bidrog till ATP-cupen.

Fans firade segern spektakulärt och välkomnade segern: tillsammans med tennisspelarna sjöng de serbiska patriotiska låtar entusiastiskt och högt, och det var här Đoković spelade. I en patriotisk atmosfär sjöngs också låtar om Kosovo.

Đoković har varit en av de mest populära serbiska personligheterna under de senaste femton åren, både hemma och runt om i världen.

Med tiden började människor bilda en åsikt om den och dess roll, positiv eller negativ, beroende på de värden de själva representerar.

Yttrandena bildades efter deras smak, efter att mycket av Đokovics privatliv var öppet för allmänheten.

LÄSER DU DETTA? SERBIA RABBIT PANDOR: Den serbiska presidenten går i fängelse om han tappar rättegång mot honom

Den informella ambassadören i Serbien

Novak Đokovics rykte växte när hans karriär utvecklades.

I dag har det på vissa sätt blivit ansikte av dagens Serbien: ung, framgångsrik, smart, artig, vittig och samtidigt en världsmästare i en stilig och aristokratisk sport som tidigare inte var så populär i Serbien eller på Balkan.

Air Serbien namngav ett flygplan från Đoković.

Tack vare ovoković blev han emellertid en populär sport bland serberna.

I decennier fick Serbien dåliga betyg, främst i väst, men detta var också en vändpunkt, eftersom Đoković blev en ”informell” ambassadör i Serbien i utlänningarnas ögon.

Den serbiska tennismästaren är mycket hyllad i sitt land, till exempel har Air Serbien namngivit sina flygplan.

Under tiden gifte Đoković sig, födde ett barn, inrättade en humanitär stiftelse och startade ett företag, inklusive byggandet av tennisbanor i Serbien.

De som erhåller Đoković

Under de senaste åren har det serbiska esset ibland väckt negativa reaktioner från sina landsmän på grund av verklig och ibland uppenbar oförmåga, vilket inte är förvånande för serberna.Vissa serber klagar över att Đoković har blivit rik och flyttat till Monaco, vilket inte är en patriotisk handling, eftersom han beskattar en annan stat.

Andra var misstänksamma mot renheten i Đoković-familjens verksamhet och till och med hans fru Jelenas familj.

LÄSER DU DETTA? SERBIA SCI-FI: Serbien kommer att vara ett land av stål och robotar

Vissa spekulerar i att hennes mamma var involverad i byggandet av mini-vattenkraftverk som inte var särskilt populära i Serbien.

En del av den serbiska nationen förlåter emellertid inte att ocsátokovic far, Srđan Đoković, påstods stödde Boris Tadic, den då pro-europeiska demokratiska partiledaren för hela familjen, under valkampanjen 2012.

Underhållande massorna

Förutom patriotism och integritet är serbernas åsikter om Đokovics åsikter om serbiska tennisspelares livsstil, som den vegetariska livsstilen eller religiösa övertygelser.

En del av det serbiska samhället ser inte bra ut på Đokovićs "moderna" vanor, och detta kan förklara varför den ovannämnda faren efter segern i Sydney uttalade att hans son verkligen var en nationalist, för vilken Kosovo betydde mycket.

Tack vare ovoković blev tennis en populär sport bland serberna.

Ändå håller Đoković-kulturen längre bland serberna.

Kanske den enda och verkligt meningsfulla kritiken av Đokovic karaktär och arbete var den tidigare begåvade och framgångsrika basketbollsspelaren, dagens berömda vänsterpublicist, Ljubodrag Simonović Duci.

Simonokic - utan Đokovics privata liv - kallade professionell sport "kapitalunderhållning" för kapitalister, som, genom att utnyttja unga idrottare, "tjänar till att bedöva folket, framför allt ungdomen och arbetarklassen," medan multinationella företag tjänar enorma pengar. letar efter det.

LÄSER DU DETTA? CORONAVIRUS: Strikta kontroller på serbiska flygplatser, speciellt telefonnummer för dem som kommer från det infekterade området

Även om allt detta är sant, började fenomenet inte med Novak Đokovićty, och det skulle inte heller sluta med honom.

Utan konkret och synlig framgång på andra områden under de senaste decennierna ser många serber idrott som en terräng för att uttrycka nationell överlägsenhet och stolthet.

Novak Đoković var ​​en fattig pojke som var tvungen att arbeta hårt för att komma till toppen, så han var ett bra ämne för att bli en nationell hjälte.

Så länge ovioković besegrar de stora västerländska tennisspelarna och behåller sin glänsande karisma samtidigt som han undviker skandalerna som ofta åtföljer idrottare, kommer han säkert inte att förlora sin status som nationens stjärna och nationens hjälte.

Foto: Novak Đokovic officiella webbplats
Nikola Popov

Nikola Popov

Han är medlem i BALK i Belgrad. Född 1989 i Belgrad, där han fortfarande bor idag. Hon tog examen i statsvetenskap från University of Political Science i Belgrad 2015 och tog examen 2018 från University of Belgrade med en examen i terrorism, organiserad brottslighet och säkerhet. Sedan 2015 har han arbetat som fältarbetare, översättare, samordnare och pressreporter på kontoret för flyktingar och migration i Serbien.

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!