GAS WAR: Den bulgariska premiärministern i stormakternas grepp

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

Förra onsdagen den 8 januari, i Istanbul, öppnade Recep Tayyip Erdoğan, ryska, Vladimir Putin, ryska och Alexandrar Vučić, serbiska statschefer och den bulgariska premiärministern Bojko Borisov, symboliskt den andra grenen av den turkiska strömningens gasledning. I förhållande till byggandet av den saknade bulgariska delen av gasledningen till sydöstra Europa, inklusive Ungern USA kommer att ha ett ord eller tvåsom ägnar allt större uppmärksamhet åt försvar och energifrågor på Balkan.

Amerikanska bekymmer

Efter den ceremoniella överlämnandet i Istanbul talade utrikesminister David Hale, USA: s tredje utrikespolitiska chef, med den bulgariska BNR-radio.

Hale: Förenta staterna är emot att bygga en andra turkiska strömledning.
Enligt honom använder Moskva sina energiresurser som ett politiskt verktyg:

USA motsätter sig byggandet av en andra turkströmsledning för att transportera gas genom Bulgarien till den sydöstra europeiska regionen eftersom den ser det som ett geostrategiskt projekt för Ryssland. Vi är medvetna om att energisäkerhet är mycket viktigt för Europa och vi förstår att när våra allierade har säker tillgång till energi, de är starkare och mer pålitliga allierade. Problemet är att Moskva har olika åsikter och använder sina energikällor som ett politiskt verktyg för att få inflytande och dela Europa. North Stream 2 och den turkiska Stream XNUMX grenen är problematiska eftersom de inte säkerställer Europas energidiversificering. Ukraina är destabiliserad eftersom rörledningar kringgår landet. Vi tror att Ryssland får ett annat sätt att krossa Europa och orsaka instabilitet.

Mellan två stolar

Den internationella pressen nämnde inte att den bulgariska premiärministern Bojko Borisov hade öppnat det första strategiska mötet mellan USA och Bulgarien i Sofia på morgonen till den högtidliga öppningsceremonin för att gemensamt utveckla en färdplan för perioden 2020-2030 , säkerhet och försvar, 5G-teknik och viseringsfria resor.

LÄSER DU DETTA? INBJUDANDE SERBIEN-MINISTRET: 37 misstänkta deltagare i Horn-gränshändelsen producerades

Den första strategiska dialogen mellan USA och Bulgarien avtalades vid ett möte mellan Bojko Borisov och Donald Trump i november i fjol.

Den bulgariska premiärministern kallar medvetet den turkiska strömmen för en balkanström.

Utrikesminister David Hale hänvisade till den iranska krisen, avgick från sitt möte i Sofia eller ville helt enkelt inte skylla sig själv för att ha hjälpt den bulgariska huvudstaden i att förvandla Erdoğan, Putin, Vučić och Borisov till det turkiska gasflödet.

Efter öppningsceremonin i Istanbul uttalade Borisov i ett uttalande till rysk tv att Bulgarien var en bra granne vid den ceremoniella invigningen.

Bulgarien utvecklar sitt eget gasdistributionsnät, Balkan-gasnavet, mot Serbien, Turkiet, Grekland och Rumänien. Oavsett hur mycket naturgas eller flytande gas kommer från Ryssland och Azerbajdzjan, kan vi transportera den via våra egna nätverk.

Den bulgariska regeringschefen försöker tillfredsställa Moskva och Washington samt legitimera den turkiska strömmen, som han medvetet kallar Balkanströmmen, mot amerikanerna.

LÄSER DU DETTA? LOKAL INFO: Krokar är fulla av migranter, några från Afrika

Rysk oro

På morgonen på den högtidliga överlämningsdagen i Sofia före de amerikanska försvarsrepresentantens höga representanter, sa Borisov att Bulgarien skulle köpa 20% av aktierna i LNG-terminalen nära Alexandroupolis i Grekland och skulle ha samma andel som Grekland.

På eftermiddagen efter det fjärde mötet hade Borisov redan övertygat Putin om att byggandet av gasledningen från den bulgariska-turkiska gränsen till den bulgariska-serbiska gränsen fortsatte som planerat.

Den ryska premiärministern Vladimir Putin har offentligt kritiserat Bulgarien i början av december för att medvetet ha blockerat byggandet av en turkisk strömledning på dess territorium till Europa.Putins oro är inte ogrundad. Han minns fortfarande tiden då den amerikanska senatorn McCain och hans eskorter 2014 besökte Sofia och efter några timmars övertalning tillkännagav den då regerande Oresarskregeringen att Bulgarien stoppade byggandet av södra strömmen.

Vladimir Putin sägs vara trött på bulgarerna.

I december 2014 meddelade Putin under sitt besök i Turkiet att han skulle stoppa byggandet av den södra strömmen, som skulle transportera rysk gas till Centraleuropa via Svarta havet och Bulgarien.

Den ryska statschefen sa till och med att han var trött på bulgarerna.

Villkorat läge

En överenskommelse nåddes mellan Turkiet och Ryssland om byggandet av den turkiska strömmen för att ersätta South Stream 2015, men det mellanstatliga fördraget undertecknades först i oktober 2016.

En av rörledningarna som går förbi Ukraina kommer att leverera rysk naturgas uteslutande till Turkiet, medan den andra via Turkiet och Bulgarien kommer att leverera länder i Sydost- och Centraleuropa, inklusive Ungern.

LÄSER DU DETTA? EXODUS RENEWED: Ett helt land har försvunnit från Balkan

Förra julen slutförde Serbien byggandet av en 403 kilometer stor del av landet. Det är planerat att Bulgarien och Ungern kommer att slutföra byggandet av sin rörledning i slutet av detta år.

Bulgarien och Ungern kommer att slutföra byggandet av gasledningen i deras respektive territorier i slutet av året.

I början av förra året hade Putin ett stort dilemma att leda den andra turkiska strömmen till Bulgarien eller Grekland. Grekland har angett sitt krav att den trans-Adriatiska rörledningen, som ursprungligen var utformad för att transportera Azerbajdzjan-gasen, också skulle ta emot och transportera rysk gas till södra Europa, men Putin valde så småningom Bulgarien att övertyga Erdoğan.

Vid den turkiska strömmen eliminerades negativiteten från södra strömmen.

Enligt EU: s konkurrensregler kan infrastrukturägaren och naturgasleverantören inte vara samma företag, så många lokala företag är nu involverade i projektet.

Efter slutförandet av gasledningen, år 2021, kommer cirka 9,8 miljarder kubikmeter rysk gas in i vårt land årligen.

Låt oss stanna i villkorat läge för nu.Vi är Jordanien

Vi är Jordanien

Jordan Tütünkov-Khristov är senior docent vid Metropolitan University of Budapest och seniorforskare vid Bulgarian Research Institute under den bulgariska nationella myndigheten. Rapporterar regelbundet till inhemska tidningar om bulgariska inrikesfrågor. Hans huvudsakliga forskningsområde är utforskningen av ungerska bulgarers historia.

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!