NATIONELL REGERING: Viktor Orban tänker i tio år

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

Den ungerska premiärministern, som träffade sin kroatiska motsvarighet i Osijek, hade visionen om Baranya som världens centrum. Viktor Orban hoppas att de nationella regeringarna kommer att fortsätta att styra Kroatien och Ungern i ytterligare tio år, och sedan kommer de att ha ett nytt möte i Osijek om tio år för att se själv. Orbán meddelade att Ungern stöder målen för det kroatiska EU-ordförandeskapet. Andrej Plenković sammanfattade det kroatiska ordförandeskapets prioriteringar i fyra punkter: ett Europa som utvecklar, förbinder, försvarar och har ett globalt inflytande.

Orban: Alla fyra punkter ligger nära vårt hjärta

När han talade om målen för det kroatiska EU-ordförandeskapet under första halvan av 2020, uttalade Viktor Orbán att utvidgningen alltid har varit ett viktigt ämne i de kroatisk-ungerska samtalen.

Alla fyra punkter ligger vårt hjärta nära, och det skulle vara bra om premiärministern och det kroatiska diplomatiet kunde uppnå sina mål.

Den ungerska premiärministern noterade att anslutningsprocessen bör fortsätta.

Båda länderna har åtagit sig att hjälpa länder som vill gå med i Europeiska unionen och uppfylla villkoren, kanske till och med mer än tidigare

Den ungerska premiärministern tilllade.

Den kroatiska premiärministern Andrej Plenković har meddelat att ett flertal möten kommer att hållas under det kroatiska ordförandeskapet med ledarna för Sydösteuropa och EU: s medlemsstater i Zagreb.

Framför allt bör man få möjlighet att åter öppna anslutningsförhandlingarna med norra Makedonien och Albanien

Han underströk.


Orban: Vi är inte bara vänner

På tal om bilaterala förbindelser sa den ungerska premiärministern att de är "väletablerade historiskt, så att vi inte bara är vänner", eftersom samarbete i vissa fall tar en strategisk form mellan de två länderna.

LÄSER DU DETTA? EXKLUSIVT INTERVJU Ivan Gerginov: Staket höjer priset för smugglatjänster

Enligt Viktor Orbán är det tydligt att Kroatien inte kan lyckas utan ett framgångsrikt Ungern, och vice versa.

Det är i vårt bästa intresse att våra grannar lyckas. Precis som i privatlivet, om någon äger en fastighet men deras granne inte är en framgångsrik person, är deras egendom mindre värd. Det är därför det är i vårt bästa att ha framgångsrika grannar, och jag tror att det är ett gemensamt intresse.

Enligt den ungerska premiärministern är minoriteternas roll särskilt viktig i detta avseende.

Orbán betonade att Ungern gör sitt yttersta för den kroatiska minoriteten som bor på dess territorium och är nöjd med att Kroatien strävar efter att göra detsamma genom att skydda den ungerska gemenskapens identitet, kultur och utbildning.

Den ungerska premiärministern har varit extremt optimistisk om framtiden för de bilaterala förbindelserna efter dessa förhandlingar.

Andrej Plenković sa att Kroatien och Ungern är vänliga länder, så det är i båda ländernas gemensamma intresse att öka samarbetet och öppna olika gränsöverskridande projekt.Ungersk studenthem

De två premiärministrarna överlämnade högskolan i det ungerska centrumet för utbildning och kultur (HMOMK) i Kroatien, som stöds av den kroatiska regeringen med 10 miljoner Kun (450 miljoner HUF).

När studenthemmet öppnades skickade den ungerska premiärministern ett meddelande till de unga i Osijek, oavsett deras nationalitet.

Det spelar ingen roll om de går ut och lär sig, och det spelar ingen roll att de samlar in kunskap. Men kära kroatiska och ungerska ungdomar från Osijek! Till slut kommer du att inse att det viktigaste i ditt liv är att ha ett hem där du kan komma hem, där du väntar, där du inte är främlingar

Enligt Plenković uttryckte symboliskt vår respekt för ungrare som bor i Kroatien att bygga ett studenthem.

LÄSER DU DETTA? AWESOME: Vem som helst i Kroatien kan få en Kalashnikov för sex hundra euro

Samtidigt var den kroatiska premiärministern nöjd med att konstatera att den ungerska regeringen tillhandahåller liknande krokar i Ungern genom att stödja de kroatiska centra i Ungern, som verkar i flera län och städer.

Ekonomiskt samarbete

Plenković betonade att Ungern är Kroatiens femte eller sjätte utrikeshandelspartner.

Han sa att det var särskilt viktigt för regeringen att han ledde till att vidareutveckla de fem länen i norra och östra Kroatien under sitt mandat.

Under nästa budgetperiod kommer vi att lägga stor vikt på dessa områden, eftersom de släpar efter både i Kroatien och i Europa.

Plenković uttryckte tillfredsställelse med att Viktor Orbán uttryckte sitt intresse för investeringar i Kroatien och samarbete mellan de ungerska och kroatiska länen.

Som svar på en journalistfråga sa den ungerska premiärministern att frågan om INA-Mol inte hade diskuterats eftersom mötet fokuserade på regionala frågor.


Nationell styrning i ytterligare tio år

Den ungerska premiärministern betonade att Ungern fullt ut stöder Kroatiens Schengen-medlemskap, som tar bort det sista hindret, öppnar vägen, tillåter fri passage från Ungern till Kroatien och vice versa.

Han anser att detta möjliggör ett sömlöst koncept inom kultur, sport och affärssamarbete.

När detta händer kommer södra Ungern och norra Kroatien återigen att bli världens centrum, vilket de kommer att avundas av oss. Det kan finnas några av er som tycker jag är fanatiker. Och det är sant. Men om någon inte har stora planer kommer ingenting att hända

Sade Viktor Orban.

Tro mig att du kan göra det du pratar om. Om Gud hjälper oss, och om Kroatien fortsätter att vara regeringen i denna riktning under de kommande tio åren, och Ungern kommer att behålla den nationella regeringen i ytterligare tio år, kommer vi tillbaka hit med Andrei för att se om det vi har sagt har åstadkommits.

Det är tio år från nu med dig där!

LÄSER DU DETTA? LATER EXODUS: Människor flyr också från Balkan
Varga nyår

Varga nyår

1989-1991 är stipendiat på Radio Novi Sad, korrespondent för BBC ungerska sändning och ungerska radio. 1991-2000: en medlem av den ungerska radion, 1993-1996: en korrespondent för den ungerska radion i Belgrad. 1997-2005: Beta News Agency Budapest Correspondent, 2003-2018: News Television Associate, 2018 Aegon Premium, Sparkkonsult, Private Banker, 2019 Chefredaktör för BALK

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!