EXKLUSIVT INTERVJU MED KROATISKA AMBASSADOREN: Pågående kommunikation mellan de ungerska och kroatiska premiärministrarna

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

Ungern upprätthåller nära förbindelser inte bara med Serbien utan också med Kroatien, även om mindre har sagts nyligen. Mladen Andrlić, Kroatiens ambassadör i Ungern, höll en intervju vid tillfället BALK.hu en Balkan online tidning och Privátbankár.hu ekonomisk nyhetsportal som på torsdag möter de kroatiska och ungerska premiärministrarna i Osijek, där ett ungerskt studenthem öppnas. Kroatien är nöjd med dynamiken i sina förbindelser med Ungern, eftersom ambassadören säger att det varje dag blir mer och mer framsteg. Efter samarbetet mellan INA och Mol förhandlar de två länderna om ytterligare en större investering. Man bör också komma ihåg att Kroatien kommer att inneha ordförandeskapet för EU under de kommande sex månaderna och kommer att arbeta för att stärka Europa i denna kapacitet.

De fyra pelarna

Kroatien kommer att ha det roterande ordförandeskapet i Europeiska unionen. Vad är utmaningen för Kroatien?

EU: s ordförandeskap Kroatiens slogan är att ett starkt Europa behövs i en utmanande värld, och det kommer att vara lösenordet. Här i ett mycket utvecklat Europa ser vi att det finns lämpliga sätt och medel för medlemsstaterna att arbeta tillsammans för att förbättra situationen i Europeiska unionen och utvidga deras verksamhet till en smalare och bredare miljö, vilket kan ge en mer dynamisk utveckling till världen. Europeiska unionen, trots en liten nedgång i sitt engagemang i allt som nu händer i den moderna världen i politiska, kulturella och ekonomiska termer, är fortfarande ett exempel, men ett område där höga värden på civilisationen skapas och den har ett särskilt ansvar.

Det kroatiska ordförandeskapets slogan: Ett starkt Europa i en utmanande värld
Under det kroatiska ordförandeskapet vill vi placera Europeiska unionen på fyra pelare att stå fast på. Den första pelaren är "växande Europa", vilket skulle innebära ett mer balanserat och hållbart Europa med en inkluderande strategi. Den andra pelaren är att bygga bättre "anslutningar". I detta sammanhang vill vi uppmuntra till bättre förbindelser inom transport, energitransport och digitalt samarbete. Transport skulle inkludera väg, järnväg, luft och annan form av transport.
Andrlić: Vi vill ha ett Europa som är öppet för grannskapet, men också globalt
Samarbete på energiområdet är en av framtidens viktigaste frågor som kommer att avgöra hur världen, inklusive Europa, kommer att fungera i framtiden. De största framstegen förväntas dock inom området digitalisering. Den tredje pelaren är att skydda Europa inom och utanför, eftersom Europa till exempel kan försvaras i Afghanistan eller i Afrika, särskilt i Centralafrika, där det tyvärr fortfarande är i kris. Den fjärde pelaren är öppningen till det omedelbara grannskapet, inte bara det omedelbara grannskapet, som inkluderar länderna på västra Balkan och det östliga partnerskapet. Så vi vill ha ett Europa som är öppet för grannskapet, men också globalt. Om vi ​​lyckas göra framsteg på dessa fyra områden har vi redan gjort mycket för Europa.

Förlitar de sig på Ungerns erfarenhet eftersom Ungern redan har varit Europeiska unionens ordförande?

Visst. Vi har också en kontinuerlig dialog med Ungern om andra frågor, och före det kommande ordförandeskapets början höll vi flera samråd med utrikesministeriet och det ungerska justitieministeriet. Så det pågår en dialog med dessa två ministerier om vissa dilemmaer och utmaningar som en EU-medlemsstat står inför. Vi har förväntat oss, förväntar oss nu och kommer att fortsätta räkna med samarbete och ständigt meningsutbyte mellan Ungern och Kroatien.


Saker går runt

Det kanske inte är fallet längre, men samtidigt tyckte jag att Ungerns samarbete med Kroatien var "lite blekt". Kan det bero på att Ungern är bra, eller ska jag säga "för bra" med Serbien?

Jag skulle inte associera dessa två saker. Serbien är Ungerns granne liksom Kroatien. Jag ser ingen parallell här. Serbien har sina egna problem. Dessa är något annorlunda än EU: s medlemsstater. Vi välkomnar allt samarbete som Ungern har med andra länder, särskilt om dessa länder också är grannländer. Vi är helt nöjda med dynamiken i våra förbindelser med Ungern och vi tror att vi varje dag gör nya framsteg.

Andrlić: Vi önskar Serbien en snabb utveckling
Så det finns möjligheter, och det finns vilja. Inte bara i frågor av stort strategiskt intresse för båda parter, utan också på andra områden. Men för att komma tillbaka till din fråga kan Ungerns samarbete med andra länder också vara till nytta för oss, och vi önskar Serbien snabb utveckling.

LÄSER DU DETTA? HUAWEI-HISTORIEN: Amerikas fiende, Balkan vänlig

De kroatiska och ungerska premiärministrarna möts i Osijek på torsdag. Vad diskuterar Andrej Plenković och Viktor Orbán?

När premiärministrarna träffas betyder det att vissa saker kommer i vägen. Det finns en gentlemanavtal mellan de två regeringscheferna. På denna grundval pratar de ständigt i telefon och utbyter synpunkter vid möten i Bryssel, som främst organiseras av Europeiska unionen. Så det finns en ständig "direkt och personlig" kommunikation mellan dem. Detta är det tredje kroatisk-ungerska premiärministermötet under de senaste tre åren, det vill säga varje år har vi möjlighet att sammanfatta saker och gå vidare. Allt detta har varit bra de senaste två åren. De träffades på 2017 i Budapest, på 2018 i Zagreb och nu i Osijek. Osijek är en stad där ungrare traditionellt har bott och där ett ungerskt studenthem nu öppnas. Parlamentets presidenter lägger grundstenen för sovsal för ett och ett halvt år sedan, och byggnaden är klar, studenterna kommer och vi är nöjda.

Ungern har också andra förbindelser med Osijek.

Det finns verkligen förbindelser mellan olika ungerska städer och Osijek. Ungern samarbetar med Kroatien, och Osijek kopplas samman av städer som Pécs från andra sidan gränsen. Samarbete mellan universitet och ekonomiska relationer är också mycket dynamiskt.

Är det bara ekonomiska frågor eller politiska frågor som Schengen-anslutning?

När premiärministrarna sammanträder är det ingen fråga som inte kan tas upp. Det kommer att finnas många ämnen för mötet eftersom det finns många intressanta ämnen. Detta är ett mycket känsligt ögonblick i Europeiska unionen och det kommer säkert att vara frågor av gemensamt intresse för båda parter. Vi skulle mycket vilja se alla möjligheter som är öppna för grannlandet Ungern för vidareutveckling. Vi vill att alla grannländer ska utvecklas framgångsrikt, för då kommer vi att vara i en bättre position.

Detta är inte Alice i underlandet

Hur hanterar Kroatien frågan om utvidgning efter att fransmännen har lagt fram sitt förslag och EU: s förslag håller på att förbereds?

Vi tror att det för närvarande skulle vara bra att ha så många olika förslag som möjligt, eftersom de leder oss till en gemensam ståndpunkt. Fördjupning och utvidgning, eller utvidgning, verkar förbli EU: s huvudmål. Dessa var fortfarande de bästa mekanismerna för att hålla fart, eftersom detta inte är "Alice i underlandet" där vi måste springa för att stanna kvar. I vårt fall är löpning framsteg, och det är balansen mellan "fördjupa och expandera."Hur ser du på fallet Makedonien och Albanien, som inte öppnade anslutningsförhandlingar med dem, och hur ser du utvecklingen av Serbiens anslutningsförhandlingar?

Förhandlingarna är svåra och kräver svåra, komplexa och djupgående strukturella förändringar från alla kandidatländer. Kroatien är ute av denna process, men det har inte heller varit lätt för oss. Detta är ingen triumf. På många områden stötte vi på problem som måste lösas som krävde en annan inställning och strategi med en annan logik. Om anslutningsländerna lyckas ändra sitt nuvarande perspektiv kan de lättare acceptera gemensamma värderingar, gemensamma principer. Historiker måste anförtros det förflutna: skriva sina böcker, undersöka, analysera, öppna arkiv. Men vi måste gå framåt. Det är inte längre plogat med trä.

LÄSER DU DETTA? HUNYADIS svärd: Tre personer misstänks för att stjäla svärdet

Gränserna bör korsas med ett pass

Det finns många problem på Balkan, som ytterligare förvärras av migrationen. Gör frågorna om gränsövervakning och migration svåra situationen i Kroatien?

Detta är ett komplicerat och permanent problem som det ännu inte finns något tydligt svar på. Du kan se att den här frågan hanteras annorlunda och annorlunda av alla länder. Ungarna beslutade om staketet, vad vi gör med hjälp av polisen och dialogen, andra uppmanade militären och andra gjorde ingenting. "Sitt och vänta." Sitt och vänta!

Andrlić: Alla migranter måste ha rörelsefrihet. Å andra sidan har varje stat rättigheter och skyldigheter gentemot sin egen befolkning
Kroatien är inte det första ankomstlandet i EU, och vi kan nu lista vem som är först, vem som är andra och vem som är femte. Om ingenting fungerar i denna kedja fram till den kroatiska gränsen, blir allt mycket mer komplicerat. Alla migranter, oavsett deras avsikter, måste garanteras rörelsefrihet. Å andra sidan har varje stat rättigheter och skyldigheter gentemot sin egen befolkning, och om ett land är medlem av Europeiska unionen har det också skyldigheter gentemot de andra medlemsstaterna. Under dessa omständigheter är Kroatiens situation säkerligen enkel, eftersom den å ena sidan omges av EU: s medlemsstater och å andra sidan av länder som ännu inte har fått medlemskap. Personligen är jag och Kroatien medvetna om att detta inte bara handlar om grannländer, eftersom migranter kommer på avstånd. Men varje land skulle behöva bättre kontroller och mer sofistikerade mekanismer.

Frivilligorganisationer kritiserar ofta den kroatiska polisen för deras beteende vid gränsen.

Icke-statliga organisationer lever mer eller mindre på statens ansvar. Om alla regeringar, och till exempel den kroatiska regeringen, fungerade korrekt, vad skulle NGO: er göra? Jag har kanske talat lite mer löst och cyniskt nu, men du vet, det här är mycket mänskliga frågor, men det som är väldigt obehagligt kan motiveras samtidigt, och vice versa. Enligt de ansvariga för den kroatiska polisen har det inte förekommit felaktiga polisåtgärder även i incidenter. Jag kan inte säga med absolut säkerhet, men jag har intrycket av att vi arbetar på bästa möjliga sätt, att vi arbetar korrekt. Om du tittar på de oberoende TV-rapporterna om migranternas situation vid den kroatiska gränsen och lyssnar på migranterna kommer du att upptäcka att de tävlar med varandra.

Andrlić: Vi kan inte säga att krig är det enda skälet som utlöste migration
En säger att jag går för sjunde gången, den andra säger tredje gången och den tredje går nionde gången. Vad pratar vi om? Beteende standarder har förändrats. Du kanske borde korsa gränserna med ett pass och eventuellt ett visum. Under dessa omständigheter är det inte lätt att handla eller säga något eftersom vi konfronteras med något vi inte riktigt vet. Det finns ingen grundlig analys av orsakerna, men vi kan inte säga att krig är det enda skälet som orsakade det.


Den flytande LNG-terminalen och vad som kommer därefter

I slutet av intervjun lämnade jag ekonomiska frågor, först och främst diversifieringen av gasförsörjningen. Enligt dina uppgifter, vad är tidsfristerna för när LNG-terminalen kommer att slutföras?

Det finns en mycket exakt tidsplan. Det flytande gasfartyget byggs redan på asiatiska varv som arbetar snabbt, billigt och professionellt. Fartyget är planerat att anlända senare i år. Byggandet av inloppsstranden på stranden har påbörjats och planerna för inloppssektionen för gasledningen har avslutats, så installationen av denna rörledning är antingen på gång eller har påbörjats.

Andrlić: Vi förväntar oss 2021. Den 1 januari kommer LNG-terminalen att vara i drift
Bryggan är redan utrustad, även om du kanske behöver ett par saker till när fartyget anländer. Tidsfristen är i slutet av nästa år. Vi förväntar oss 2021. Den 1 januari kommer terminalen att vara i drift. Den kroatiska regeringen är i full harmoni med terminalen, varför vi kommer att slutföra detta projekt även om inget avtal nås med den ungerska sidan. Förhandlingar pågår under ledning av den kroatiska energiministeren och den ungerska utrikesministeren. Dessa förhandlingar rör främst andelen ungerska deltagande i ägarstrukturen och parallellt köp av en viss mängd gas. Det finns mycket exakta diskussioner på detta område och vi är på god väg att nå en överenskommelse. Terminalen är intressant för Kroatien och Ungern eftersom den verkligen handlar om diversifiering. Detta är den första startpunkten för en tredje spelare - varken ungerska eller kroatiska - på de ungerska och kroatiska marknaderna. Detta skapar definitivt något av balans, även om det bara är en liten mängd. Den nuvarande investeringen förbereder sig bara på ett mycket mer seriöst projekt. Dagens så kallade flytterminal, en mindre anläggning som i sig inte ger en lösning för gasförsörjning, men öppnar upp ett annat leveransalternativ. Om det visar sig framgångsrikt, och
Andrlić: Till och med byggandet av en större LNG-terminal kan vara ett alternativ
det kommer att vara acceptabelt för Kroatien och Ungern - särskilt för Öst, Väst och Nord för ytterligare överföringar - då kan det vara nödvändigt att bygga en mer omfattande LNG-terminal på land. Vi tyckte att detta var för stort för första körningen, och det var därför vi beslutade om ett flerfasigt tillvägagångssätt, det vill säga att prova den flytande versionen först och se hur effektiv den kommer att vara.

LÄSER DU DETTA? Absolut på Balkan: Serberna bygger staket mellan kroater och slovenska

Kommer Ungern att delta i byggandet av terminalen?

Nej. Den kom aldrig upp och var inte på bordet.

Nyligen träffades de två utrikesministrarna. Det sades då att INA-Mol-fallet skulle läggas åt sidan för att lyckas med LNG-terminalen. Ser du en sådan koppling?

Nej. Det här är oberoende frågor, men vi närmar oss att svara på dessa frågor mer och mer. Vi har inte behandlat denna fråga på två år, eftersom de två premiärministrarna enades för två år sedan att föra parallella samtal om INA-Molfrågan. Eftersom det är en separat fråga, en mycket mer komplex process än det verkar vid första anblicken. En stor investering av strategisk betydelse för Kroatien och Ungern, som har sina fördelar men också sina begränsningar, men du kan se att INA har uppnått anmärkningsvärda resultat under de senaste två åren och börjat arbeta inom de nämnda områdena, när Mol tog ägande av INA. Baserat på detta tror jag att saker och ting förflyttar sig från dödläget och förändras.

Målet mot Ivo Sanader, den före detta kroatiska premiärministern, har fortsatt under en eller två månader. Vad är det nu som de fortfarande kräver att Zsolt Hernádi släpps vid domstolen, eller skulle de vara nöjda med att framträda som ett vittne vid domstolen?

Jag kan bara prata om detta i allmänhet. Det är ett rättsligt förfarande som pågår, har sina egna regler och har sitt eget förfarande att följa. Jag kan inte tala med någon, jag har ingen myndighet att göra det. Som en individ har jag tankar om detta, men ingen bryr sig, inte ens min fru.

Varga nyår

Varga nyår

1989-1991 är stipendiat på Radio Novi Sad, korrespondent för BBC ungerska sändning och ungerska radio. 1991-2000: en medlem av den ungerska radion, 1993-1996: en korrespondent för den ungerska radion i Belgrad. 1997-2005: Beta News Agency Budapest Correspondent, 2003-2018: News Television Associate, 2018 Aegon Premium, Sparkkonsult, Private Banker, 2019 Chefredaktör för BALK

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!