VUKOWAR: Den serbiska armén har uppfört en plack för Vukovars mördare

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

I Serbien anses belägringen av Vukovar fortfarande vara en heroisk handling. En minnesplatta uppfördes vid den serbiska arméns Novi Sad-högkvarter för generalen som ledde belägringen mot staden. I belägringen tappade Mladen Bratić själv 1991. Den 4 november bröt ett skott ut under striderna i Vukovar-området. Han var den enda generalen i den jugoslaviska folkarmén som tappade livet i massakern i före detta Jugoslavien. På grund av invigningen av minnesplattan protesterade det kroatiska utrikesministeriet mot en lista i Serbien, till vilken Belgrad svarade med en "motlista".

VukoWar, det totala kriget

Den jugoslaviska folkarmén, som betjänar rivningen av Slobodan Milošević, har påbörjat förberedelserna för en belägring mot Vukovar redan sommaren 1991.

I Serbien blev mobiliseringen utbredd och många ungrare från Vojvodina lämnade landet. Några serbiska ungdomar följde efter.

Tills Milošević stängde gränserna.

Den jugoslaviska armén och de serbiska fria trupperna låste Vukovar i en belägring, som samtidigt attackerades från vatten, luft och land.

Flera hundra kroatiska vakter, polis och cirka tusen volontärer utan militär erfarenhet skyddade staden från flera utbrott i nästan tre månader.

Angriparna är 1991. Försvarspositionerna bröts igenom den 18 november.

I belägringen dog 1624 människor, 2500 skadades och 22 tusentals tvingades lämna sina hem i flera år, och byggnader blev så skadade att det senare blev Vukovar - den kroatiska synonymen Dresden, bombades i slutet av andra världskriget.

De jugoslaviska folkarméns soldater trängde 261 personer, sårade, läkare, sjuksköterskor i bussar från det lokala sjukhuset och låste dem i depåerna i jordbruksskördarna Ovčara nära Vukovar och avrättades två dagar senare på skogskanten.

Plaket

Plaket som uppfördes för Mladen Bratić invigdes dagen för den serbiska armén i Novi Sad.

LÄSER DU DETTA? MINORITET: VMSZ från protestrollen till det progressiva partiet

General Zoran Nasković sa i ett tal vid ceremonin att den serbiska armén är stolt över att komma ihåg dem som tappade livet i striderna.

I slutet av förra århundradet minns de militära sammanstötningarna på det fd jugoslaviska territoriet som blodiga konflikter mellan människor som är nära varandra och som är sammankopplade. Minnen från tvingad oro är fortfarande färska, såren har ännu inte läkt, bilderna lever fortfarande. Det är därför vi måste erkänna det offer som våra föregångare gjorde.

Minnesmärket av plaket inleddes av premiärminister Igor Mirović från Vojvodina, så han talades också.

Enligt den progressiva politiker som har blivit en radikal, firar detta styrelse de "modigaste".

I dag minns vi general Bratić och de som offrade sina liv och som har gjort de uppgifter som landet har gjort på ett rättvist sätt. Det är vår plikt att komma ihåg de modigaste och de bästa som har betalat sina liv för att leva i frihet.

Jubileumsplattan avslöjades av Mirović och Miloš Vučević, borgmästare i Novi Sad, som troligen kommer att ansöka om det serbiska progressiva partiets ordförandeskap.

Det är upp till varje armé att komma ihåg de medlemmar som har dödats när de utförde uppgiften.

I detta fall är det politiska initiativet och engagemanget mer oroande, eftersom det indikerar att den serbiska politiska etablissemanget inte är mer än en tum framåt i ideologiska termer än i de senaste jugoslaviska krigerna.Den kroatiska listan

Kroatien har skickat en protest till Serbien över en minnesplattechef för operationer 1991 mot Vukovar.

Det kroatiska utrikesministeriet har uttryckt förväntningarna att Republiken Serbien och dess institutioner kommer att överge sin politik för att dyrka krigsförbrytelser, som fortsätter att kränka offer för kriget mot Kroatien.

Vi uppmanade återigen Serbien att konfrontera sin egen historia och sin roll i de krig som den inledde i början av nittiotalet

- läs i den officiella kroatiska resolutionen.

LÄSER DU DETTA? KROATISK presidens: Milanović - som vill bli "karaktärpresident" - har redan talat med Ungern

Den kroatiska utrikesministern Gordan Grlić Radman kallade Novi Sad skandalöst eftersom han trodde att Bratić var ​​en krigsförbrytare som dog i en attack mot ett främmande land.

Och den diplomatiska ledaren i Zagreb sade att avslöjandet av en minnesplack för en krigsförbrytare säkert inte skulle hjälpa till att stabilisera och förbättra förbindelserna mellan de två länderna.

Den serbiska listan

Den serbiska presidenten Aleksandar Vučić som deltar på Balkanmötet i Genève säger att Kroatien förstärker frågan om att avslöja plaken medan han namnger gator i Kroatien med Mile Budak, ideologen för Ustasa-rörelsen.

Bratić förklarades inte som krigsförbrytare, den serbiska armén placerar en plack i ett bracksrum och det finns inget minnesmärke. Kroatien talar om fallet som om andra världskriget bröt ut och om de bara hade skadat. Gator över Kroatien bär namnet Mile Budak, som ville döda en tredjedel av serberna, utvisa den andra en tredjedel och omvandla den återstående tredjedelen till den katolska tron

- sa den serbiska presidenten.

Serberna motsatte sig därför den kroatiska listan och skickade en "motlista" till Kroatien.

På den serbiska listan återupprepades Vučiks position. Samtidigt sa de att de inte såg något fel med att avslöja en minnesplatta till en general som hade tappat sitt liv som officer i den då lagliga armén under ett stridsuppdrag.

Å andra sidan kan emellertid frekventa aktiviteter från Kroatien för rehabilitering av fascismen och den oberoende staten i Kroatiens nazistiska marionettstat. Det finns många exempel på detta. Den ena är att i närvaro av flera medlemmar av den kroatiska regeringen och det kroatiska parlamentet har en staty uppförts för Miro Barešić, som dömdes av en svensk domstol som "Ustasa-terrorist".

Den serbiska listan nämnde också fallet Branimir Glavaš, en före detta borgmästare i Osijek, mot vilken Kroatien kastade första instansdomen. Glavaš dömdes för krigsförbrytelser mot serbiska civila i Osijek.

LÄSER DU DETTA? Det finns en motorväg som leder till Grekland men inte till den grekiska kusten

Notutbytet går tillbaka till början av 1990-talet, då serber och kroater kommunicerade med varandra genom pressen.

Vid den tiden ledde munracket i pressen till ett mordiskt krig.

I kommentarer till den serbiska listan har läsarna av Zagreb Večernji-listan dragit den kroatiska premiärministerns uppmärksamhet på det faktum att en sådan Serbien inte har någon plats i Europeiska unionen.

Enligt en annan läsare bör Kroatien emellertid inte inleda någon form av dialog med Serbien utan bör vara väl beväpnad.

Och du är klar!

Foto: Vukovar i 1992, taget av författaren

Varga nyår

Varga nyår

1989-1991 är stipendiat på Radio Novi Sad, korrespondent för BBC ungerska sändning och ungerska radio. 1991-2000: en medlem av den ungerska radion, 1993-1996: en korrespondent för den ungerska radion i Belgrad. 1997-2005: Beta News Agency Budapest Correspondent, 2003-2018: News Television Associate, 2018 Aegon Premium, Sparkkonsult, Private Banker, 2019 Chefredaktör för BALK

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!