Šarec: nazismen och fascismen har återvänt till Sloveniens grannskap

Senast uppdaterad:

albanskArabicvitryskabosniskBulgarianKatalanskaFörenklad kinesiska)KroatisktjeckdanskaDutchEnglishestniskaFinnishFrenchgeorgianskGermangrekiskungerskaIndonesianItalianJapaneseKoreanmakedonskapolskarumänskaRussianserbSlovakslovenskaSpanishSwedishteluguThaiturkiskaukrainska

Slovenserna blev nervösa för att nämna Trianon. Den slovenska premiärministern Marjan Šarec, med hänvisning till Ungern, sa att historisk revisionism hade dykt upp i närheten av hans land och territoriella påståenden hade uppstått.

Slovenien fördömer kartan som publicerades av den ungerska regeringens officiella Twitter-webbplats och antyder att Slovenien och andra länder har förvärvat mark från Ungern efter fredsfördraget i Trianon. Ljubljana utrikesministeriets ställning presenterades av den slovenska nyhetsbyrån (STA).

Det slovenska utrikesministeriet sa bland annat på sin Twitter-sida att kartan inte bidrar till att stärka EU: s värderingar och goda grannförbindelser.

Kartan visar Ungern före Trianon, följt av händer som når för att riva bort två tredjedelar av landet. Den ungerska regeringen släppte kartan på sin officiella community-webbplats, 4, den 1920, National Alliance Day. Juni 4 Trianon fredsfördrag 99. årsdagen.

LÄSER DU DETTA? APOLLO VINTER: OTP gled från den slovenska banken, amerikanerna köra igen


En kniv kastades in i Sloveniens hjärta

Publikationen av kartan kritiserades också av den slovenska premiärministern Marjan Šarec. På sin Twitter skrev han att han hade en tydlig ståndpunkt i frågan: ”Detta är varken europeiskt eller fredligt. Detta pressade en kniv in i Sloveniens hjärta. ”

Bara vänskap
Slovenien vill alltid ha goda grannförhållanden och strävar efter vänliga relationer med alla. Inte bara med våra grannar, utan med alla länder i Europa och världen, ”sade den slovenska premiärministern. Sharec tillade: "Vi kan inte och kan inte tystas när sådana idéer dyker upp igen."

Sloveniens president Borut Pahor sa till nyhetsbyrån STA att det är förståeligt och rätt att ett demokratiskt samhälle ska fördöma publiceringen av kartor som ställer territoriella krav på andra länder. Han ansåg att sådana försök kräver större ansträngningar för att utveckla respekt och samarbete inom och mellan nationella ramverk.

Hatliga meddelanden från Ungern
I Sloveniens folks nyhetsbrev rapporterades i slutet av maj att Tomi Horváth, vice ordförande för rådet för den ungerska nationella självstyrsgruppen i Lendava (LKMNÖK), hade fått meddelanden som hatar eller till och med hotar ungrare via telefon. Vice presidenten meddelade detta till polisen, som sa att han för närvarande hade öppnat ett överträdelsefall. Enligt People's Newsletter rapporterades flera fall av minoriteters rättigheter och användningen av det ungerska språket vid lokalmöte i maj.

Det ungerska parlamentet är 2010. På maj 31, dagen för undertecknandet av Trianon fredsfördrag som avslutade första världskriget, juni 4, förklarades dagen för nationell enhet. Rumänien, Tjeckoslowakien och det serbiska-kroatisk-slovenska riket fick stora områden vid den tiden, och Muravid-regionen flyttade till Slovenien, där ungrare fortfarande bor.

LÄSER DU DETTA? HUAWEI-HISTORIEN: Amerikas fiende, Balkan vänlig

Kroatisk position finns här.

Varga nyår

Varga nyår

1989-1991 är stipendiat på Radio Novi Sad, korrespondent för BBC ungerska sändning och ungerska radio. 1991-2000: en medlem av den ungerska radion, 1993-1996: en korrespondent för den ungerska radion i Belgrad. 1997-2005: Beta News Agency Budapest Correspondent, 2003-2018: News Television Associate, 2018 Aegon Premium, Sparkkonsult, Private Banker, 2019 Chefredaktör för BALK

Berätta vad du tycker!

Dela med HINDRAcent!