Kafe Modigliani

Albanian Kafe Modigliani Kafe Modigliani sqArabic Kafe Modigliani Kafe Modigliani arArmenian Kafe Modigliani Kafe Modigliani hyBelarusian Kafe Modigliani Kafe Modigliani beBengali Kafe Modigliani Kafe Modigliani bnBosnian Kafe Modigliani Kafe Modigliani bsBulgarian Kafe Modigliani Kafe Modigliani bgChinese (Simplified) Kafe Modigliani Kafe Modigliani zh CNChinese (Traditional) Kafe Modigliani Kafe Modigliani zh TWCroatian Kafe Modigliani Kafe Modigliani hrCzech Kafe Modigliani Kafe Modigliani csDanish Kafe Modigliani Kafe Modigliani daDutch Kafe Modigliani Kafe Modigliani nlEnglish Kafe Modigliani Kafe Modigliani enEstonian Kafe Modigliani Kafe Modigliani etFinnish Kafe Modigliani Kafe Modigliani fiFrench Kafe Modigliani Kafe Modigliani frGeorgian Kafe Modigliani Kafe Modigliani kaGerman Kafe Modigliani Kafe Modigliani deGreek Kafe Modigliani Kafe Modigliani elHebrew Kafe Modigliani Kafe Modigliani iwHungarian Kafe Modigliani Kafe Modigliani huIcelandic Kafe Modigliani Kafe Modigliani isIrish Kafe Modigliani Kafe Modigliani gaItalian Kafe Modigliani Kafe Modigliani itJapanese Kafe Modigliani Kafe Modigliani jaKorean Kafe Modigliani Kafe Modigliani koLatvian Kafe Modigliani Kafe Modigliani lvLithuanian Kafe Modigliani Kafe Modigliani ltMacedonian Kafe Modigliani Kafe Modigliani mkMalay Kafe Modigliani Kafe Modigliani msNorwegian Kafe Modigliani Kafe Modigliani noPashto Kafe Modigliani Kafe Modigliani psPersian Kafe Modigliani Kafe Modigliani faPolish Kafe Modigliani Kafe Modigliani plPortuguese Kafe Modigliani Kafe Modigliani ptRomanian Kafe Modigliani Kafe Modigliani roRussian Kafe Modigliani Kafe Modigliani ruSerbian Kafe Modigliani Kafe Modigliani srSlovak Kafe Modigliani Kafe Modigliani skSlovenian Kafe Modigliani Kafe Modigliani slSpanish Kafe Modigliani Kafe Modigliani esSwedish Kafe Modigliani Kafe Modigliani svTurkish Kafe Modigliani Kafe Modigliani trUkrainian Kafe Modigliani Kafe Modigliani ukWelsh Kafe Modigliani Kafe Modigliani cy

Olvasási idő: 3 perc

2011. július huszadikán reggel fél kilenc felé egy sötétszemüveges férfi álldogált a krušedoli kolostor közelében a Fruška gorában – utóbbi, ugye, magyarul Tarcal. Időnként ideges pillantást vetett az órájára, mert szemmel láthatóan várt valakit vagy valakiket, csakhogy nem azok jöttek. A meglepetés a közeli csipkerózsabokor mögül érkezett a szerb belügy kigyúrt lefogó fiúi képében, akik menten rája vetették magukat, majd a földre teperték. Az „áldozat” nem tanúsított ellenállást, fegyverhez nem nyúlt, pedig volt nála. Mondjuk, nem is lehetett rá valami fantasztikusan sok ideje. Nos, így tartóztatták le Goran Hadžićot anno, a horvátországi szerbség kimagasló politikusát, egyik leghírhedtebb vezérét, aki aztán Hágában kötött ki. Állítólag egy Modigliani-kép okozta a vesztét, egy férfiportré, amelyen pénz szűkében túl akart adni. Ő anyagi ellenszolgáltatást kért az aranyat érő műért, amelyért jómaga vélhetően ólmot adott cserébe a horvátországi háború lőporfüstjében. Pontosan nem derült ki, Hágában nem is ez lehetett a főtéma.


Kafe Modigliani Kafe Modigliani krusedol

Tudható, hogy a vádlott pere 2016-ban megszakadt, tekintettel egészségi állapotára, és hogy aztán nem is lett folytatása, mert Hadžić időközben elhalálozott az egyik újvidéki kórházban. Újvidéken tehát, amelynek környékén – mint delikvens – bujkált. Talán azért is épp ott (itt), mert közeli hozzátartozói éltek és állítólag élnek ma is az Arany János utcában. Goran Hadžić sorsának alakulása ilyetén tehát világos egészen az utolsó szent pillanatig, amelyben a Menny vagy a Pokol csikorogva kitárta előtte vaspántos kapuit, kevésbé az, hogy mi is lett a továbbiakban Modigliani szóban forgó remekével. Egyébként egy másik verzió szigorúan ellentmond annak, hogy a szerencsés tulajdonos Horvátországban tett volna szert az emlegetett alkotásra, mert benne feltűnik ennek a históriának egy másik fontos szereplője, bizonyos Mandarin becenevű kompanyon, Amerikában élő műgyűjtő, eredeti nevén Zoran Mandić. Állítólag ő vette a képet a párizsi bolhapiacon messzi 1991-ben, esetleg egy harmadrangú aukción, s hogy tizenhat év fáradtságos munkája rejlik abbéli igyekezetében, hogy bebizonyítsa az alkotás eredetiségét.

Hadžić letartóztatása után a sárga és a bíbor színek csinos árnyalataiban pompázó Blic magazin azt írta frissen-gyorsan, hogy a festmény, amelyet egyébként a Galerija Progresben 2007-ben láthatott a belgrádi közönség, kompetens római becslés szerint csakugyan Modigliani-mű. Ezt nem csak az ottani Amedeo Modigliani Intézet állítja, hanem egy atomfizikai központ is, ahol színvizsgálatokat végeztek, s végül arra a megállapításra jutottak, hogy a teremtés aktusa közben bevetett festékek túlnyomórészt azonosak azokkal, amelyeket a világhírű, manapság egyik legdrágább művész használt. – Akkor hát a kép vélhetően eredeti, ám hogy mégis pontosan hogyan került a krajinai vezér hóna alá, ez idáig megnyugtatóan nem tisztázódott, miként a pontos értéke sem. Rendőrségi szakértők szerint olyan 10-15 millió euróra rúg, míg egy kusztoszi vélemény szerint nem érhet olyan nagyon sokat, ugyanis a stílusa nem igazából Modiglianié.– Én, e sorok írója (B. A. B.) viszont elégedett lennék természetesen nevezett összeg töredékével is akár, ám egyáltalán kérdi valaki? (Természetesen: nem.) Ugyanakkor mindenképp figyelmet érdemel, hogy nem is egyen & magányosan osztoznak azon a véleményen, miszerint a Mű tulajdonképpen a Mestert ábrázolja fiatal korában, amit egy pár napos kolostori tartózkodása alatt festett, mielőtt szívvel-lélekkel belevetette volna magát az abszintos-hasisos-kurvás-bukottangyalos párizsi éjszakai életbe. Ezzel együtt még kevésbé bizonyítható, hogy Amedeo Modiglianinak azon csuklógyakorlatai közül tornázódott volna fel ominózus kis opus, amelyeket mindössze pár frankért hevenyészett papírra némely ugyancsak tökrészeg érdeklődőnek a francia főváros éjszakai életében anno, amikor már nem jutott több piára. Hogy az a karcolat fejlődött volna fel, izmosodott volna olyan festménnyé, amely manapság egykor elképzelhetetlenül rengeteget, mondhatni: herkulesi összeget ér.

Van, ahogy van, meg van, ahogy nincs, de tény, hogy az idén Amedeo Modigliani halálának századik évfordulóján ez a kis sztori is új lendületet kapott. Különösképp annak a beharangozásnak a domború homlokterében, hogy rövidesen új film kerül az érdeklődő nézősereg elé. Film, amelyik a hányatott életű Maestro viselt dolgainak eleddig nem látott részleteiben bővelkedik. Érdekes lenne, ha ebbe valamilyen módon a Tarcal-hegységi Krušedol is bekerült volna. Ugyanakkor nem elhanyagolható dolog, hogy az állítólag szerb backgrounddal működő düsseldorfi Kafe Modigliani a centenárium évében kis csokoládé szobrocskákkal kedveskedik a presszókávét elunta vendégeknek, csakis az „eredeti” törökkávé mellé. Lényeg az eklektika. A szobrocskák természetesen Maestro Amedeo Modigliani műveinek kicsinyített másai, és olyan édesen omlanak szét az ember szájában. Mit mondjunk: mint egy pőre, régi, de még mindig időszerű emlék.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!


Kafe Modigliani Kafe Modigliani balkanac nagy


 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


Kövess bennünket a Facebookon!