Tengja við okkur

Halló, skrifaðu það sem þú ert að leita að hér

Tenging

STækkun: Samkvæmt Várhely býður ESB upp á raunverulega samþættingu á Vestur -Balkanskaga, en nú ætti að setja það meira út

STÆKKUN: Samkvæmt Várhelyi býður ESB upp á raunverulegan samruna á Vestur-Balkanskaga, en nú ættum við frekar að slökkva elda
Albanian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani sqArabic BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani arBelarusian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani beBosnian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani bsBulgarian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani bgChinese (Simplified) BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani zh CNChinese (Traditional) BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani zh TWCroatian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani hrCzech BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani csDutch BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani nlEnglish BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani enFinnish BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani fiFrench BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani frGerman BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani deGreek BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani elHebrew BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani iwHungarian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani huItalian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani itJapanese BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani jaKorean BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani koMacedonian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani mkPolish BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani plPortuguese BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani ptRomanian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani roRussian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani ruSerbian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani srSlovak BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani skSlovenian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani slSpanish BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani esSwedish BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani svTurkish BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani trUkrainian BŐVÍTÉS: Várhelyi szerint az EU valódi integrációt kínál a nyugat-balkáni régiónak, most viszont inkább tüzet kellene oltani uk

Lestur tími: 3 mínútu

Miközben a balkáni nemzetek egymással acsarkodnak, vagy egymás torkát szorongatják, Oliver Várhelyi uniós szomszédsági és bővítési biztos úgy látja, hogy elérkezett az ideje az Európai Unió bővítésének. Várhelyi a délkelet-európai és visegrádi országok parlamenti elnökeinek konferenciáján kiemelte: senkit sem kell már meggyőzni arról, hogy társadalmi, gazdasági, földrajzi, történelmi realitás és politikai szükségszerűség is a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása.

Þriggja stoða tenging

Oliver Várhelyi kijelentette, hogy a “nyugat-balkáni országok helye az Európai Unióban van”, ezért szerinte “az unió bővítése közös érdek”. A magyar származású biztos úgy vélte: nagy szükség van arra, hogy ezt “végre tettek is kövessék”, ami minden bizonnyal azt jelenti, hogy Brüsszelnek kellene lépnie.

Samkvæmt fjölmiðlum sagði Várhelyi að núverandi framkvæmdastjórn Evrópusambandsins styðji aðild Vestur -Balkanskagalanda að sambandinu og bjóði „raunverulega samþættingu“ við svæðið. Samkvæmt skýrslum útskýrði Várhelyi ekki hvað þetta þýddi.

Á sama tíma rifjaði hann upp að þegar Brussel-nefndin var sett á laggirnar árið 2019 hafi hún þróað stefnu með þremur stoðum til að flýta inngöngu vestur-Balkanskaga.

Ný samningaaðferð var fyrst tekin upp og í mars 2020 var ákveðið að hefja aðildarviðræður við Norður -Makedóníu og Albaníu.

Ákvörðunin hefur verið tekin í eitt og hálft ár, meira en tími til að hrinda henni í framkvæmd. Bæði löndin hafa framkvæmt nauðsynlegar umbætur, uppfyllt allan ótta, svo nú er röðin komin að ESB

Said Várhelyi, sem, sem framkvæmdastjóri ESB, hefur ítrekað gagnrýnt Brussel.

Skipt eftir landi

Oliver Várhelyi megjegyezte, hogy fel kell gyorsítani Szerbia és Montenegró csatlakozási folyamtát is, ám az ülésről készült tudósításokból nem derült ki, hogy ezen mit kell érteni. Ráadásul az utóbbi hónapok eseményei arra utalnak, hogy Montenegró és Szerbia között egyre inkább elmérgesednek a kapcsolatok.

Framkvæmdastjóri Evrópusambandsins fyrir hverfi og stækkun á ráðstefnu í Belgrad um miðjan júlí í skilaboðum hans hann útskýrði að Serbía gæti opnað tvo aðildarkafla á þessu ári og fært stækkunarferlið úr kyrrstöðu eftir að engir kaflar voru skornir í fyrra. Þetta virðist þó ekki hafa komið upp á síðkastið.

Várhelyi ítrekaði að nefndin er hlynnt frjálsri vegabréfsáritun í Kosovo, en að „árangursríkt framhald“ viðræðunnar milli Belgrad og Pristina sé nauðsynlegt, sem þýðir að Kosovo -Albönumenn geta beðið um óákveðinn tíma með inngöngu í Evrópusambandið án lögboðinnar vegabréfsáritunar. atburðir síðustu daga sýna það við erum ekki nákvæmlega að ganga í átt að „áhrifaríku framhaldi“.

Bosnía og Hersegóvína þarfnast umbóta í kosningum og stjórnarskrá til að viðurkenna stöðu frambjóðanda

Várhelyi sagði, bætti síðan við að finna þyrfti lausn sem Bosnía „finnur fyrir og játar“.

Í þessu tilviki má hins vegar ekki gleyma því að það er enginn sameinaður vilji í Bosníu og Hersegóvínu og það er ekki bara ætlunin að aðskilja Bosníu -Serba aðdáun leynilega og síður leynilega sem hér verður að huga að. Ekki má heldur gleyma því að Bosníumenn myndu alls ekki gleðjast yfir kosningabótum þar sem þeir myndu þá missa yfirráð sín yfir Bosníu -Króötum.

Hvað annað er hægt að segja?

Þú getur sagt hvað sem er. Hins vegar hefur orðið ljóst af ofangreindu að þetta er ekki heppilegasta stundin fyrir stækkun Evrópusambandsins, það er löngu tímabært, nú er brýnna að slökkva eld.

Að sögn stækkunarstjóra, sem annað skref, hefur framkvæmdastjórn Evrópusambandsins veitt umtalsverðum fjárhagslegum og góðfúslegum stuðningi við svæðið til að takast á við heilsufar og efnahagsleg áhrif kórónavírusfaraldursins, en ekki var minnst á að það væri of seint.

En við skulum skoða tölurnar: ESB hefur fengið 3,3 milljarða evra fjármagn til svæðisins: lækningatæki, grímur, öndunarvél, sjúkrabílar, fullkominn búnaður fyrir gjörgæsludeildir og meira en 2,5 milljónir bóluefna. Ef við deilum þessu með tveimur kemur í ljós að hægt er að bólusetja 15 af um það bil 1,25 milljónum íbúa svæðisins, en eins og áður hefur komið fram, með töluverðum töfum.

Várhelyi benti á að Evrópusambandið mun veita 2,5 milljónir bóluefna til viðbótar til ríkja í Suður -Evrópu á næstu mánuðum.

ESB og trúverðugleiki

Sem þriðja skref nefndi Várhely að nefndin hefði samið yfirgripsmikla efnahags- og fjárfestingaráætlun fyrir svæðið tæplega 30 milljarða evra til að draga verulega úr efnahagsþróunarbilinu milli ESB og ríkja í Suðaustur-Evrópu.

Að sögn framkvæmdastjóra ESB verða ESB og aðildarríkin að berjast „fyrir eigin trúverðugleika sem mest“ á komandi tímabili og stækkunarstefna er leið til að styrkja þennan trúverðugleika.

Aðild landa á Vestur -Balkanskaga krefst aðgerða og ef það gerist ekki getur það haft alvarlegar stjórnmála- og öryggisáhrif í för með sér.

– tette hozzá Oliver Várhelyi, aki Brüsszelben a szomszédsági és bővítési kérdésekkel foglalkozik, és ezekért az ügyekért felelős.


Skráðu þig á daglegt fréttabréf!

STækkun: Samkvæmt Várhelyi býður ESB upp á raunverulega samþættingu á Vestur -Balkanskaga, en nú væri betra að slökkva elda á Balkanskaga.

Veður

Facebook mælingar


Google úrval