Connecteu-vos amb nosaltres

Hola, escriviu aquí el que busqueu

Bòsnia

SITUACIÓ TRAMPA: Amèrica media en va si els partits bosnians no volen un nou sistema electoral

SITUACIÓ DE LA TRAMPA DE BÒSNIA: Amèrica media en va si els partits bosnians no volen un nou sistema electoral acdc csevap pljeszkavica
SABORS BALCÀNICS: els vegetarians i els goters haurien d'evitar Bòsnia en un gran arc! (Font de la foto: Twitter)
Albanian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert sqArabic bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert arBelarusian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert beBosnian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert bsBulgarian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert bgChinese (Simplified) bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert zh CNChinese (Traditional) bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert zh TWCroatian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert hrCzech bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert csDutch bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert nlEnglish bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert enFinnish bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert fiFrench bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert frGerman bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert deGreek bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert elHebrew bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert iwHungarian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert huItalian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert itJapanese bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert jaKorean bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert koMacedonian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert mkPolish bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert plPortuguese bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert ptRomanian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert roRussian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert ruSerbian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert srSlovak bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert skSlovenian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert slSpanish bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert esSwedish bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert svTurkish bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert trUkrainian bosznia CSAPDAHELYZET: Hiába közvetít Amerika, ha a boszniai pártok nem akarnak új választási rendszert uk

Temps de lectura: 7 minut

En el seu informe de país de 2021, la Unió Europea va reiterar la seva condemna de l'incompliment per part de Bòsnia i Hercegovina de la Convenció Europea de Drets Humans, que és un obstacle per a l'estatus de candidat. L'elit política bosniaca ha estat intentant reformar el sistema electoral des del 2017, però la pressió de les contradiccions internes i les ingerències externes ha obstaculitzat fins ara la reforma. Després del canvi presidencial dels Estats Units de 2021, l'Administració estrangera dels Estats Units, la UE i el Regne Unit van defensar una resolució en suport d'una esmena a la llei electoral de Bòsnia. La "gestió del poder" associada a l'elaboració de la llei es justifica pel "caràcter sensible" de la situació a Bòsnia. El procés de negociació política que s'està duent a terme des de la primavera del 2021 no ha donat resultats, i els implicats fins ara no han pogut fer un pas cap a un acord. En la situació actual, els Estats Units sembla que s'han trobat en una altra trampa de la política exterior en un front força perillós després dels esdeveniments mixts a l'Afganistan.

Dayton i les nacions de Bòsnia

El desembre de 2009, el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar Bòsnia i Hercegovina pel cas Sejdić-Finci. En la seva sol·licitud, els demandants es van queixar que, d'acord amb la constitució bosniaca adoptada com a part de la Convenció de Dayton, només els membres de l'Assemblea Legislativa Superior (Dom Naroda) i la presidència estatal de tres membres (Predsjedništvo BiH) podien ser bosnians, croats i Nacionalitat sèrbia, amb exclusió d'altres grups ètnics del cercle. El tribunal va estimar la petició perquè la restricció del dret de vot per raó de la nacionalitat era discriminatòria, en violació de l'article 12 del Conveni Europeu de Drets Humans.

No obstant això, des d'aleshores no s'ha produït cap modificació de la llei que requereixi una reforma del sistema electoral. Això s'explica pel fet que l'elit política bosniana no va voler llençar un bloc de formigó a l'aigua estancada, ja que les regles electorals vigents des d'aleshores garanteixen un equilibri en els drets polítics dels tres estats. nacions. La decisió del tribunal va estar coberta d'arbustos per als polítics bosnians en el període previ a l'adhesió a la UE, només els estats que són part de la convenció de drets humans i els seus sistemes constitucionals la compleixen.

Així, els polítics bosnians no tenen més remei que seure a una taula de negociacions per elaborar una reforma electoral i mantenir viva la perspectiva d'unir-se a la UE.

A més de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, la negligència del “principi de nacionalitat” des del sistema electoral es justificaria pel reconeixement que la seva aplicació actual només aprofundeix les divisions ètniques i, per tant, té un impacte social en Janus.

Quan es va aprovar el tractat de pau de 1995, l'objectiu principal de l'ordre constitucional bosnià era crear una convivència pacífica entre els pobles que vivien aquí. Per garantir-ho, el sistema de Dayton va prestar molta atenció a la creació d'un equilibri de poder polític entre els tres estats-nació. Com a resultat, els membres de la nacionalitat croata, que representen aproximadament el 13% de la població total, tenen el mateix pes a les institucions polítiques que els serbis, que representen el 30% de la població, i 53% bosnians. L'argument bàsic dels partidaris del principi de nacionalitat és que la pau interna i la unitat de l'estat es basa en el pes del poder polític igual de les tres nacions que formen l'estat, de manera que trencar aquest equilibri pot conduir a la rivalitat entre les nacionalitats individuals.

Per contra, els crítics del principi de nacionalitat defensen la introducció del sufragi universal.

Tothom té una idea

A boszniai Szerb Köztársaságban működő pártok kizárólag olyan módosításokat tartanak elfogadhatónak, amelyek nem járnak a szerb entitás önállóságának korlátozásával. Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja korábban egyértelművé tette, hogy az entitás önállóságának korlátozására irányuló lépésekkel szemben olyan intézkedéseket hoz, amelyek „az országrész békés elszakadásához” vezethetnek.

SITUACIÓ DE LA TRAMPA DE BÒSNIA: Amèrica media en va si els partits bosnians no volen un nou sistema electoral 3 tres entitats

L'àrea marcada en blau a la imatge representaria la tercera entitat majoritària croata. El color verd seria l'entitat bosnia, mentre que el taronja indicaria la República Srpska, que encara forma una entitat separada. Les zones marcades en verd i blau juntes formen avui la "Federació Bòsnia-Croata" com a entitat


Bakir Izetbegović, el president del Partit d'Acció Democràtica (SDA), que reuneix un gran nombre de bosnians, s'ha sumat a la declaració de caça d'influències.

Per complicar la situació, Dragan Čović, president de la Comunitat Democràtica Croata de Bòsnia i Hercegovina (HDZ-BiH), va instar la creació d'una tercera "entitat croata" per garantir els drets polítics de la nació croata.

Per entendre l'afirmació de Čović, és important saber que en el sistema actual, dues persones (un membre bosnià i un membre croat) són elegides del territori de la Federació Bòsnia-Croata per a la Presidència de tres membres. Tanmateix, a les darreres eleccions, les proporcions ètniques van canviar en anys anteriors, la popularitat decreixent de HDZ-BiH i a causa de la "re-votació" d'alguns bosnians Čović va ser arrabassat de la branca materna per Željko Komšić, que tenia arrels sèrbies, i va guanyar la "quota croata" per disgust de les ordes de Čović.

En resum: els partits bosnians de la dreta i tots els partits serbis en els seus propis interessos no suporta l'ampliació del dret general de vot, ja que això comportaria la alteració de l'equilibri intern establert en anys anteriors, de manera que el pla de la tercera entitat croata gaudeix d'un suport obert, especialment per part croata.

Un dels protagonistes nord-americans de la història és un diplomàtic de Matthew Palmer, a qui, després del títol de la seva novel·la de ficció política, els habitants de la capital només es refereixen amb prou sarcasme com "El llop de Sarajevo".

Com a empleat del Departament d'Estat dels EUA, Palmer fa 25 anys que treballa per la convivència pacífica dels pobles dels Balcans, i el seu compromís és que encara no s'avorreix!

SITUACIÓ DE LA TRAMPA DE BÒSNIA: Amèrica media en va si els partits bosnians no volen un nou sistema electoral 51cM4tCVZPL

L'olla d'Amazon s'està malgastant per 18 dòlars

Del 2018 al 2021, va exercir com a representant especial del Departament d'Estat dels EUA per als Balcans Occidentals. El 2021 de setembre de 18, va ser nomenat pel Departament d'Estat com a comissari per a la reforma electoral a Bòsnia.

Els viatges de Palmer a Sarajevo han estat supervisats durant molts anys per un equip d'analistes polítics locals i els mitjans locals. En el que va d'any ha visitat la capital de Bòsnia tres vegades. Cada vegada va arribar amb l'objectiu de resoldre l'estancament polític que envoltava la modificació de la llei electoral, però després de la seva marxa, les negociacions es van estancar una vegada i una altra.

El 2021 de novembre de 30, Palmer va arribar a Sarajevo per a una altra sèrie de converses amb els líders de vuit partits bosnians i Angelina Eichhorst, la directora del Servei d'Acció Exterior de la UE. L'objectiu de les discussions en aquest cas també era crear el concepte de la nova llei electoral.

És com grava

L'"eficàcia" de la conciliació, que s'allarga fins al 2 de desembre, es reflecteix en la declaració desesperada de Željko Komsić, la presidència entrant de Bòsnia i Hercegovina, que "Palmer no té solució a la situació que no sigui la que ha dit abans. La posició dels EUA segueix sent que s'hauria d'aprovar una llei electoral que elegís membres de la presidència estatal sense una quota de nacionalitat en funció del nombre de vots emesos.

Tot i que les tensions es van reduir després de la reunió del 2 de desembre, no es va produir cap avenç substancial. Paral·lelament, Elmedin Konaković, president de la Llei del Poble i del Poble de centredreta de Bòsnia (Narod i Pravda, NiP), va dir que les opinions dels partits abans fortament oposats estaven convergint, de manera que els vuit partits van fer un pas substantiu cap a l'elaboració del esborrany final. Konaković va fer només tants comentaris concrets sobre l'esborrany que l'elecció indirecta dels membres del cap de l'estat, és a dir, per representants legislatius, va resultar acceptable per a tots els partits.

Nermin Nikšić, president de la Socijaldemokratska Partija (SDP), ha destacat que afavorir el mètode electoral indirecte significa que la conciliació ha tornat a mitjans de l'estiu, quan encara era una solució al conflicte. Segons ell, hi hauria un avenç substancial si hi hagués un acord total tant en la creació de les condicions per garantir la integritat de les eleccions com en un sistema d'identificació dels votants i de votació digital.

Nenad Stevandić, el president del partit Serbi Unit (Ujedinjena Srpska), va considerar acceptables les eleccions indirectes i que el membre de la presidència sèrbia fos elegit directament, mentre que els altres dos membres van ser elegits indirectament.

Nikšić, esmentat anteriorment, va expressar el seu desacord en resposta, argumentant que els membres de la presidència serien escollits de manera asimètrica en les dues entitats.

Damir Arnaut, un representant de la nostra “esquerra progressista” El nostre Partit (Naša Stranka), va utilitzar un to crític per argumentar que els partits organitzats ètnicament com el croat HDZ BiH i l'SDA bosnià no estaven interessats a crear un sistema electoral net i transparent. citant la discriminació ètnica, models contra les reformes.

Pel que fa a les declaracions anteriors, es pot assenyalar que no es van revelar detalls profunds sobre l'esborrany, i també demostra que l'esperada unitat nacional encara no ha "tocat el cap" entre els líders del partit.

La naturalesa de les posicions de presidència del partit té una semblança substancial amb la fabricació de pljesava bosnià. N'hi ha prou de pensar que, respecte a cadascun, cada nació té la seva recepta secreta, la seva tradició nacional. Tots els implicats s'adhereixen rígidament a aquestes variacions i no mostren una voluntat substancial d'adoptar almenys parcialment la posició de l'altre.

Aquesta situació es complica encara més pel fet que, paral·lelament al procés legislatiu formal, hi ha hagut una gran quantitat de negociacions de fons polític, les connexions amb les quals no es poden desentranyar amb la saviesa del papa de bijeljina. Així, en sistematitzar el nostre coneixement sobre la reforma electoral, ens trobem novament davant d'una situació semblant a la traçabilitat dels elements constitutius de pljeszkavica.

Us podeu imaginar què en sortirà al final!


Inscriviu-vos al butlletí diari!

SITUACIÓ DE LA TRAMPA DE BÒSNIA: És en va que els Estats Units facin la mediació si els partits bosnians no volen un nou sistema electoral

El temps

Seguiment de Facebook


Selecció de Google