Connecteu-vos amb nosaltres

Hola, escriviu aquí el que busqueu

Bòsnia

LEARNING DRIVER: una breu visió general de l'enfocament de Bòsnia i Hercegovina a l'OTAN, o des dels bombardejos fins a l'actualitat

LEARNING DRIVER: una breu visió general de l'acostament de Bòsnia i Hercegovina amb l'OTAN, o l'OTAN a gran escala des dels bombardeigs fins a l'actualitat
Albanian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig sqArabic ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig arBelarusian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig beBosnian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig bsBulgarian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig bgChinese (Simplified) ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig zh CNChinese (Traditional) ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig zh TWCroatian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig hrCzech ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig csDutch ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig nlEnglish ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig enFinnish ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig fiFrench ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig frGerman ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig deGreek ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig elHebrew ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig iwHungarian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig huItalian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig itJapanese ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig jaKorean ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig koMacedonian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig mkPolish ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig plPortuguese ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig ptRomanian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig roRussian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig ruSerbian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig srSlovak ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig skSlovenian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig slSpanish ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig esSwedish ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig svTurkish ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig trUkrainian ÉLTANULÓBÓL SEREGHAJTÓ: Rövid helyzetkép Bosznia-Hercegovina NATO-hoz való közeledéséről, avagy a bombázásoktól napjainkig uk

Temps de lectura: 6 minut

Bòsnia i Hercegovina i l'OTAN tenen dècades d'història comuna. De manera òptima, una cooperació duradora entre un estat sobirà i una organització internacional amb una important capacitat de defensa promourà l'acostament entre els dos actors implicats. La dinàmica de les relacions de l'OTAN amb Bòsnia i Hercegovina mostra un panorama molt diferent. L'impuls donat pel Tractat de Pau de Dayton al tombant de mil·lenni va dirigir clarament el país cap a l'OTAN, i després el procés d'adhesió es va alentir. Avui, les negociacions s'han convertit en una eina de joc polític d'actors dins i fora de Bòsnia, i la qüestió de l'adhesió a l'OTAN s'ha convertit en un dels temes que divideixen la societat bosniaca.

Càrregues d'un passat comú

La "percepció política àmplia" de l'OTAN es remunta a la seva intervenció en la guerra de 1991-1995 a Bòsnia. El curs polític serbi de Bòsnia pretén evitar la qüestió de l'adhesió a l'OTAN, independentment de l'afiliació al partit, ja que la majoria d'aquests cercles polítics veuen el conflicte militar iugoslau com un actor decisiu de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord. Durant un any després de la signatura de l'Acord de Pau de Dayton, IFOR (Força d'Implementació) i, de 1996 a 2004, SFOR (Força d'Estabilització) es van estacionar a Bòsnia com a força multinacional de manteniment de la pau liderada per l'OTAN. Actualment, el contingent d'EUFOR Althea ofereix una presència militar internacional.

Durant el procés de consolidació política i econòmica de la dècada de 90, l'adhesió a l'OTAN va ser un tema delicat en la política de Bòsnia. El 2006 es va produir un gran avenç quan el país es va unir al programa Partnership for Peace, i les negociacions d'adhesió van començar el 2008 amb una data objectiu el 2011. Per accelerar el procés, Bòsnia es va adherir a la Carta de l'Adriàtic entre els Estats Units, Albània i Croàcia el 2008, en virtut de la qual els Estats Units es van comprometre a prestar assistència als estats part per aconseguir la pertinença a l'OTAN.

Després d'un inici rítmic, ha arribat un període d'àrid debat polític. El gener de 2009, el ministre de Defensa de Bòsnia, Selmo Cikotić, que ara ocupa el càrrec de ministre de seguretat, va posar a votació el MAP (Pla d'Acció de Membres) amb l'objectiu força optimista de fer possible l'adhesió del país a l'OTAN el 2012. A falta d'un suport adequat, l'esborrany només es va aprovar el desembre de 2009 com a resultat de llargues negociacions polítiques.

Els Estats Units i Turquia van tenir un paper clau per avançar en les converses entre els líders dels tres estats-nació. Cikotić es va referir a una enquesta relacionada amb l'esborrany original, segons la qual el 70% de la població hauria donat suport a l'adhesió al bloc militar occidental en un possible referèndum. L'enquesta va indicar llavors un 44% de suport entre la població de la República Srpska i un 89% entre la població de la Federació Bòsnia-Croata.

FROM LEARNER DRIVER: una breu visió general de l'enfocament de Bòsnia i Hercegovina a l'OTAN o des dels bombardejos fins a l'actualitat 230920NEL02 500x333Malgrat les impressionants xifres de suport, el Consell de Ministres no va iniciar un referèndum sobre la qüestió el 2009. Això es deu al fet que, a causa de les profundes divisions ètniques, la freqüència del referèndum a Bòsnia i Hercegovina és fins i tot inferior a la del "proverbial corb blanc", ja que no s'ha celebrat cap referèndum sobre cap tema des de la signatura. de la Convenció de Dayton. Una explicació sofisticada d'això és que els partits organitzats en funció de l'ètnia podrien utilitzar el referèndum sobre qüestions d'importància social general per incitar les diferències ètniques.

L'ANP com a trunfo

A végül 2009 decemberében elfogadott MAP-terv alapján Miniszterek Tanácsának, a Boszniai Parlamentnek és az Államelnökségnek évente el kellene fogadnia az Éves Nemzeti Programot (Annual National Programme, ANP) a csatlakozási feltételek teljesítéséhez szükséges tárgyévi feladatokról. 2017-ben az ANP elfogadása már eredményezett Bosznia-Hercegovinában alkotmányos válságot. Akkor az ANP előirányozta a boszniai Szerb Köztársaság területén lévő katonai létesítmények szövetségi állami tulajdonba kerülését, amivel a szerb entitás vagyonkezelői joga megszűnt volna az érintett 23 ingatlan tekintetében. Milorad Dodik, a boszniai államelnökség szerb tagja akkor – a szerb nemzet vagyoni érdekeinek védelmére hivatkozva – egyet nem értését kifejezve megvétózta az ANP elfogadását az Államelnökségben.

L'estancament va culminar així quan el Partit Socialdemòcrata Independent liderat per Dodik (Savez Nezavisnih Socialdemòcrata, SNSD) va anunciar un boicot a la formació de govern després de les eleccions de 2018 citant contingut de l'ANP.

Mirant enrere els fets posteriors, el veto de l'ANP d'aleshores va aportar essencialment a l'SNSD un atout en l'assignació d'escons ministerials. En el moment de la formació del govern el 2019, a canvi de l'adopció de l'ANP, l'SNSD i el seu Consell Nacional Democràtic (Demokratski Narodni Savez, DNA), que van formar una coalició el març de 2021, van ocupar càrrecs clau en els nou - Junta de membres, Ministre de Comerç Exterior i Relacions Econòmiques, Ministeri de Telecomunicacions i Transports, i Departament de Drets Humans i Refugiats Interns.

L'acord de política interior assolit en aquell moment va tenir greus conseqüències a llarg termini, ja que va quedar clar Procés d'adhesió a l'OTAN la seva suspensió per qualsevol mitjà podria obligar les forces polítiques croates i bosnianes a entrar en negociacions polítiques significatives.

No ens ha d'estranyar que en l'aprofundiment de la crisi política des de la primavera del 2021, Dodik hagi tornat a vetar l'ANP com a trunfo, només en la situació actual a nivell del Consell de Ministres.

Com a preludi d'un moviment polític força específic, va servir com a boicot polític anunciat per Dodik l'agost de 2021. Com a part del boicot, els polítics serbis de Bòsnia s'han mantingut en els càrrecs públics que ocupen, però no compleixen les seves responsabilitats com a conseqüència del seu càrrec, dificultant així el funcionament de l'estat. El boicot afecta negativament el procés d'adhesió a l'OTAN en dos aspectes. D'una banda, Zoran Tegeltija, president del Consell de Ministres d'ascendència sèrbia, com a membre de l'SNSD, va declarar el 2021 de novembre de 10 que el consell només prendrà decisions sobre la gestió de l'epidèmia de coronavirus i actuarà només sobre qüestions que requereix l'economia bosnia. En conseqüència, el màxim òrgan de l'executiu encara no adopta l'ANP per a l'any en qüestió.

Okkal gondolhatnánk, hogy az egyéves program el nem fogadása a majd tizenhárom éve húzódó csatlakozási folyamatban nem eredményez ordas károkat. Azonban a szerb politikai nyomásgyakorlás ezzel párhuzamosan új szintre lépett, amikor Dodik felvetette annak a lehetőségét, hogy a boszniai Szerb Nemzeti Gyűlés (Narodna Skupstina Republike Srpske, NSRS) jogszabályt fog alkotni a boszniai Szerb Köztársaság saját hadseregének felállításáról, amennyiben Christian Schmidt, Bosznia-Hercegovina jogállami fejlődése felett őrködő ENSZ főképviselő nem vonja vissza az elődje által 2021 júliusában – a serbrenicai népírtás bűncselekménnyé nyilvánításáról – kiadott jogszabályt. Dodik a boszniai Szerb Köztársaság önálló hadseregének felállítására vonatkozó követelését azzal támasztotta alá, hogy jelenleg a boszniai védelmi erő állományában nem érvényesül maradéktalanul a nemzetiségi elv.

Falta de personal i voluntat política

FROM LEARNER DRIVER: una breu visió general de l'enfocament de Bòsnia i Hercegovina a l'OTAN, o des dels bombardejos fins a l'actualitat OS BiH 1 500x333Les dades publicades sobre la situació del subministrament no donen suport al que va dir Dodik, atès que els serbis són la proporció més gran de l'exèrcit bosnià. En segon lloc hi ha els bosnians, mentre que el nombre de sol·licitants croats fa anys que no arriba a la seva quota de nacionalitat. Segons la decisió de la Presidència de l'Estat el 2006, la distribució de llocs s'ha d'ajustar als resultats de l'últim cens (actualment el 2013), de manera que el 46% dels llocs els puguin ocupar bosnians, el 33% els serbis i el 21% pels croats. Segons la informació oficial, les vacants per manca de la nacionalitat exigida quedaran vacants, en línia amb la pràctica d'anys anteriors. Al setembre de 2021 van aparèixer més notícies sobre reduccions addicionals en aquests rangs.

A més de la situació del subministrament, val la pena fer una breu ullada a les anàlisis de la popularitat de l'OTAN. L'any 2008, el suport del 70% esmentat per Cikotić va caure segons les últimes enquestes d'opinió representatives. EL Centre de lobbying Segons una enquesta realitzada per una organització no governamental anomenada Banja Luka, el 50% dels enquestats donaria suport a l'adhesió a l'OTAN, el 35,5% donaria suport a la neutralitat militar i el 14,5% preferiria unir-se a una aliança militar no OTAN. La percepció de l'OTAN continua d'acord amb les proporcions ètniques, amb un 74% de la població a Sarajevo, que és predominantment bosniaca, i un 62% a Mostar, dominada per croata-bosnia, desglossada per assentaments. En canvi, a Banja Luka, poblada per serbis, només el 14,5% dels enquestats donaria suport a l'adhesió a l'OTAN, mentre que el 69,5% consideraria desitjable la neutralitat militar.

A partir de tot això, es qüestiona fins a quin punt les elits polítiques bosnia i croata, que creien en l'adhesió al bloc militar occidental el 2006, podrien orientar els líders dels partits serbis de Bòsnia cap a la integració de l'OTAN, el suport dels quals podria posar en perill la seva posició política. Aquesta divisió interna ha fet que Bòsnia i Hercegovina hagi passat d'un estudiant del procés d'adhesió a l'OTAN a un líder de l'exèrcit entre els països de la regió.


Inscriviu-vos al butlletí diari!

DEL CONDUCTOR DE L'APRENDENT: una breu visió general de l'acostament de Bòsnia i Hercegovina a l'OTAN o dels bombardejos fins ara

El temps

Seguiment de Facebook


Selecció de Google