Connecteu-vos amb nosaltres

Hola, escriviu aquí el que busqueu

Croàcia

GREY THRILLER: els croats també demanarien Paks o la resurrecció triomfal de l'energia nuclear en dues seqüeles

atom GREEN THRILLER: els croats també demanarien a Paks, o la resurrecció triomfal de l'energia nuclear en dos salts al planeta verd
hu atom ZÖLD THRILLER: A horvátok is kérnének Paksból, avagy az atomenergia diadalmas feltámadása két folytatásban hu Hungarian

Temps de lectura: 5 minut

La primera part, que revela la situació amb SNAFU

Probablement no hi ha cap persona sobria al món que dubti que si volem sobreviure, necessitem desfer-nos amb urgència de fonts d'energia contaminants com el carbó i el petroli, o fins i tot el gas natural. Al mateix temps, és clar per a tothom que, per molt desitjable que sigui, no ho podem aconseguir ràpidament. Els Verds, grups ecologistes, especialment durant els moviments ecologistes, s'estan deformant no només per assolir les altures olímpiques quan es tracta de problemes ecològics, sinó també per "salvar la Terra" a través d'esclats histèricament agressius.

No smafu és SNAFU

SNAFU és l'acrònim en anglès de Situation Normal: All Fucked Up i, en general, pretén descriure situacions caòtiques que ara encaixen perfectament amb la crisi energètica de la UE. Com a corresponsal croat, no estic destinat a analitzar/interpretar les condicions de la “meitat més feliç” del meu continent favorit, però mirant el prisma del meu país d'acollida, anunciaria la resurrecció triomfal de l'energia nuclear.

El fet és que, per molt que vulguem introduir tecnologies neutres en carboni (normalment tothom excepte els que no ho fan, diem els polonesos), actualment les fonts d'energia renovables simplement no són capaços de cobrir la demanda, és a dir, un subministrament energètic fiable. És probable que això sigui possible en el futur -i potser no haurem d'esperar uns quants anys llum per fer-ho-, però fins ara no hi ha solució per apropar-nos a una economia neutral en carboni.

Pel que fa a Croàcia, el ministre d'Energia Tomislav Ćorić va explicar als periodistes que el país continua prestant especial atenció al desenvolupament de les fonts d'energia renovables, però mentrestant aprofita totes les oportunitats per augmentar la seguretat energètica, per la qual cosa és segur que l'empresa conjunta eslovè-croata Krško no quedarà exclòs. - Es preveu que la construcció de la segona unitat, que començarà cap al 2027, costarà 5 milions d'euros-, però al mateix temps esperen que l'electricitat generada per la central elèctrica ampliada de Paks (Paks 2), així que per descomptat, estan disposats a fer sacrificis econòmics.

Com que actualment Croàcia només pot subministrar al voltant del 60 per cent de les seves necessitats d'electricitat amb recursos propis, necessita fonts externes fiables.

Ara, la substitució de la central elèctrica de carbó prop de Plomin, a Istria, és una prioritat amb fonts renovables, però sembla que aquest és un procés força lent amb les tecnologies existents. La posició actual de Croàcia és que no es construirà cap central nuclear a l'interior del país, però això pot canviar si les precipitacions disminueixen com a conseqüència del canvi climàtic, que afectarà negativament la producció d'energia hidroelèctrica.

Fa uns dies, Nova TV de Zagreb va emetre imatges alarmants de l'esgotament de l'embassament de la central hidroelèctrica de Peruća, que va fer visibles les cases inundades l'any 1958, amb 1500 persones sacrificant les seves cases a l'altar de la producció d'energia. atom GREEN THRILLER: Els croats també demanarien Paks, o la resurrecció triomfal de l'energia nuclear en dos salts pensa verd

hu Hungarian

hu Hungarian

La segona part, que demostra que la mobilitat elèctrica també és SNAFU

Quan el 2019 la Comissió Europea va anunciar l'anomenat El Pla Verd de la UE ha hagut d'afrontar una sèrie de crítiques gairebé immediatament, sobretot perquè alguns diuen que el Pla Verd ha suposat una càrrega gairebé insuportable per a les economies dels estats membres. A la primera part del nostre article, vam assenyalar que sense la implicació o la major contribució de l'energia nuclear, és inconcebible a Europa frenar les emissions ràpidament, i simplement no hi ha temps per a una transició llarga i gradual. Així que SNAFU.

Què diuen els xinesos?

La Xina també ha inundat amb afecte els pobles per augmentar la producció d'energia, però últimament ha estat lluitant amb l'ús de l'energia solar. Alemanya, líder a Europa, ja avançava en aquest àmbit l'any 2015, tot i que la població d'allà paga la factura elèctrica més gran en nom d'una “transició verda”. A més, els xinesos s'envergeixen millor que els Estats Units des del 2013, fa vuit anys.

Després que el país de l'Extrem Orient planifiqui assolir la neutralitat de carboni l'any 2060, el govern ha encarregat un estudi exhaustiu d'implementació. Molt breument: segons l'estudi, l'electricitat generada per l'energia solar no serà suficient per a l'objectiu de neutralitat de carboni per al 2060, per això l'"Imperi Celestial" espera construir centrals nuclears i hidroelèctriques addicionals.

Això es deu al fet que si la Xina assoleix el seu objectiu de neutralitat de carboni per al 2060 i satisfà el 40% de les seves necessitats energètiques amb energia solar, construir la capacitat d'emmagatzematge necessària amb les solucions tècniques actuals consumiria el 36% de les reserves de cobalt conegudes del món.

Per tant, l'energia solar és una cosa súper, el seu ús serà cada cop més barat, i probablement hi haurà un avenç en la capacitat d'emmagatzematge en un futur previsible, però això no serà suficient per fer la transició.

També és concebible, tot i que poc probable, que descobrim alguna font d'energia neta i nova en la propera dècada, i amb aquesta finalitat, el suport de l'agència ARPA-E del Departament d'Energia dels EUA per a aplicacions que utilitzen processos LENR (reacció nuclear de baixa energia). l'aplicació també crida l'atenció. I fins aleshores, estem tal com estem.

Què diuen els croats?

En el context de l'augment alarmant dels preus del combustible, Index.hr va examinar un altre punt important del pla verd de la UE, és a dir, la mobilitat elèctrica, que la Comissió de Brussel·les té previst eliminar gradualment la comercialització de vehicles amb motors de combustió interna a Europa a partir del 2035.

hu Hungarian

hu Hungarian

Deixant de banda que, almenys de moment, els vehicles elèctrics són aproximadament un 50 per cent més cars que els draps tradicionals, el canvi també pressuposa una transformació de la infraestructura actual.

Tot i que Croàcia és molt millor que Hongria en aquest sentit (2,3 benzineres per cada 100 quilòmetres a Croàcia, només 0,6 a Hongria), això encara està lluny de començar a semblar una infraestructura seriosa.

Igor Dekanić, professor de la Facultat de Mineria, Geologia i Indústria del Petroli de la Universitat de Zagreb, va dir a index.hr que no veu com les economies dels estats membres de la UE estan fent front als costos del canvi.

Calcula que l'any 2035, una cinquena part dels mercats de la UE necessitaran entre 400 i 500 milions d'euros per comprar vehicles en forma de subvencions, que encara no inclouen el cost de la construcció d'infraestructures i la clausura de la flota existent, i ningú encara no ha respost. el tema del reciclatge de bateries de liti en vehicles elèctrics.

Segons el professor Dekanić, el procés esbossat per la Comissió Europea no es pot completar en 15 anys, ja que es necessitarien almenys 50 anys amb les tecnologies actuals per aconseguir el "Canan ecològic".

Però confiem en el desenvolupament i pensem on érem fa quinze anys!


Inscriviu-vos al butlletí diari!

atom GREEN THRILLER: Els croats també demanarien a Paks, o la resurrecció triomfal de l'energia nuclear en dos salts balkanac gran


Selecció de Google