Connecteu-vos amb nosaltres

Hola, escriviu aquí el que busqueu

Kosovo

TERRA DE LA PAU: Programa de Govern de Kurti, Diccionari d’Alt Representant i Creu del Comandant de la KFOR

The Land of Unrest: el programa de govern de Kurti, el diccionari de l'alt representant i la creu del comandant de la KFOR acdc petita mitròvica
hu kurti A BÉKÉTLENSÉG FÖLDJE: Kurti kormányprogramja, a külügyi főképviselő szótára és a KFOR-parancsnok keresztje hu Hungarian

Temps de lectura: 5 minut

Segons informa BALK: Hongria va prendre el relleu comandament al capdavant de la missió de l'OTAN a Kosovo, la KFOR. En la sessió informativa celebrada en aquesta ocasió, el general de divisió Ferenc Kajári i el ministre de Defensa Tibor Benkő, que va prendre possessió, també van cridar l'atenció sobre la "fragilitat" de la situació a Kosovo. La situació és ara més "fràgil" del que és habitual perquè a Kosovo se celebren eleccions locals, però no hem de creure que tot anirà bé després de les eleccions locals. Kosovo no és el lloc!

➕ terra de ningú

Durant les dues darreres setmanes de setembre, al nord de Kosovo van sorgir tensions entre la població sèrbia i les forces policials del govern central que van posar en combat les forces armades perquè suposadament temien un pogrom violent de la població albanesa a Kosovo.

Com que hi va haver exemples de greus aldarulls l’estiu del 1999 i la primavera del 2004 i les forces internacionals no van demostrar ser ràpides i efectives per frenar-les, el president serbi Aleksandar Vučić no hauria pogut prendre les seves preocupacions a la lleugera.

L'equip de l'alt representant de la UE Josep Borrell va actuar ràpidament i va desactivar amb èxit la bomba de tictac a la zona climatitzada ètnicament que divideix el riu Ibar. No obstant això, el conflicte anterior amb prou feines s'havia calmat, i a mitjan setmana va esclatar un altre motí després d'una actuació policial.

Al sud d'Ibar, a excepció d'alguns enclavaments, hi ha una majoria albanesa a tot arreu. Al nord del riu hi ha quatre districtes de majoria sèrbia.

Quan l'OTAN va ocupar Kosovo el 1999, aquesta zona del nord va rebre la supervisió d'unitats franceses. Els francesos, que prèviament havien dut a terme una política pro-sèrbia, amb la tranquil·la assistència de Brussel·les, van mantenir el nord de Kosovo fora de l'abast del govern de Pristina, evitant que hi entrés la policia albanesa.

La zona s'ha convertit així en una mica en la terra de ningú entre l'estat de Kosovo i Sèrbia, tot i que aquest últim té més influència en la vida quotidiana. Les escoles i els hospitals es financen amb el pressupost de l’Estat serbi i els alcaldes van a Belgrad en lloc de Pristina per a consultes.

hu Hungarian

hu Hungarian

➕ la terra de les promeses

El primer ministre de Kosovo, Albin Kurti, va arribar al poder amb dues promeses bàsicament el 2020 i de nou a les eleccions de principis del 2021:

  • posa Kosovo en igualtat de condicions amb Sèrbia en les seves relacions interestatals,
  • explica el crim organitzat i la corrupció que s’infiltren en la vida del país.

Kurt és considerat per molts fanàtic i radical. Bé, el que és segur és que, per la seva banda, és un polític decidit a dur a terme el seu propi programa de govern, movent cada pedra per complir la seva promesa als seus electors.

kursti LA TERRA DE LA NO RECESSIÓ: el programa de govern de Kurti, el diccionari de l'Alt Representant per a Afers Exteriors i la creu del comandant de la KFOR acdc smallVuchicia torçada Mitrovica2018

Al setembre, els albanesos de Kosovo van començar a aplicar el principi de reciprocitat a les matrícules després de l'expiració d'un contracte celebrat el 2011 i prorrogat el 2016, i al mateix temps van retirar les matrícules del seu propi sistema que no tenien símbols estatals de Kosovo.

La reciprocitat va ser que, en virtut d'un decret del govern de Pristina, els cotxes amb matrícules sèrbies haurien rebut una matrícula temporal de Kosovo al territori de Kosovo, com ja ha estat el cas a Kosovo per als vehicles a Kosovo.

Això s'aplicava a tots els vehicles matriculats a Sèrbia, inclosos els propietats de serbis de Kosovo però registrats a Sèrbia en lloc de Kosovo. Amb això, Kosovo va voler introduir el mateix sistema que hi havia a Sèrbia, però els serbis no van acceptar-ho després que no reconeguessin la condició d’estat de Kosovo, de manera que no creuen que hi hagi cap símbol de l’estat de Kosovo.

La disputa sobre les matrícules s’ha resolt temporalment perquè, segons un acord de mediació de la UE, tant els propietaris de vehicles serbis com els de Kosovo cobreixen les seves insígnies amb adhesius quan entren al territori de l’altre, de manera que les dues parts poden sentir-se victorioses i els serbis de Kosovo no (durant algun temps). heu de treure el registre “adquirit” a Sèrbia. Des del punt de vista d'Albània, per tant, el principi de reciprocitat s'aplica en creuar la frontera, perquè la bandera i l'escut serbi estan coberts a Kosovo i la bandera i l'escut de Kosovo a Sèrbia.

➕ una terra de sobirania limitada

Dos disturbis més aquesta setmana van ser causats per dues coses:

hu Hungarian

hu Hungarian

  • Kurti ha indicat que no ha oblidat la lluita contra el crim i la corrupció i vol fer-ho en zones més enllà d'Ibaron.
  • va considerar important subratllar aquest missatge els dies previs a les eleccions municipals a Kosovo el diumenge (17 d'octubre), ja que també és polític, i aquesta mesura ajudarà sens dubte a la presència del seu partit.

Per als serbis de Sèrbia i Kosovo, la reaparició de la policia controlada per Pristina al nord és un desenvolupament polític indesitjable. Volen mantenir l'statu quo que, més enllà d'Ibar, el govern de Kosovo només gaudeix d'una sobirania limitada, ja que això augmenta el marge de maniobra de Belgrad. Els resulta molt molest que en Kurti no els vulgui fer aquest favor.

Els recents disturbis al nord de Kosovo i les declaracions indignades de la direcció de Belgrad han tornat a donar feina a l'equip d'Alt Representant de la UE de Borrell, generant la indignació pública dels polítics espanyols per més "passos unilaterals".

Probablement hi ha pocs termes en el vocabulari utilitzat en diplomàcia que hagin pogut irritar els albanesos de Kosovo més que això. Per a Kosovo, la UE ha establert una llista de tasques pendents de 95 punts com a condició per a la concessió de l'estatus d'exempció de visats, una de les quals va ser "acció creïble" contra el crim organitzat i la corrupció ("historial oficial creïble en la lluita contra el crim organitzat". i corrupció'). Ara les orelles de Kosovo sonen una mica hipòcrites a causa de l'acció policial contra els contrabandistes.

Exactament amb qui hauria d'estar obligat un estat (sobirà) (l'estat observador) a coordinar les seves accions d'aplicació de la llei? Kosovo no és membre de la Interpol, precisament per l'acció internacional efectiva de Sèrbia, en la qual la pàtria de Borrell també passa al costat de Belgrad, ja que Madrid encara no ha reconegut Kosovo com a estat sobirà.

➕ Terra dels inspectors de la KFOR

El president serbi Vučić va demanar la intervenció de l'OTAN al setembre i ara "per protegir els serbis de Kosovo".

Això significa pràcticament res més que una acció de les forces de pau de la KFOR per garantir que les forces policials de Pristina abandonin les zones al nord d'Ibar.

El president serbi també vol que el govern de Pristina actuï en aquests districtes poblats per serbis només amb l'aprovació prèvia del comandant de la KFOR, citant un acord oral presumptament fet fa deu anys.

Per a nosaltres, això és una mica més important ara, perquè a partir d’ara el comandant de la KFOR no és altre que el major general Ferenc Kajári, que va ser el primer a les files de les forces armades hongareses a rebre una posició internacional tan militar i políticament sensible. .

hu Hungarian

hu Hungarian

Sens dubte, podem esperar més incidents durant el pròxim any mentre duri el mandat de Kajári, ja que Albin Kurti no suspendrà la implementació del seu programa, que al seu torn perjudica sovint els interessos serbis.

També es pot entendre que tant Pristina com Belgrad intenten arrossegar KFOR al seu costat i que la seva eliminació no serà una tasca militar, sinó una tasca diplomàtica per al general hongarès i el seu equip.


Inscriviu-vos al butlletí diari!

La terra dels disturbis: el programa de govern de Kurti, el diccionari de l'alt representant i la creu del comandant de la KFOR Balkanac


Selecció de Google