Connecteu-vos amb nosaltres

Hola, escriviu aquí el que busqueu

Bòsnia

EL NOSTRE INFORME D'ESPIES: La migració i els ciberatacs patrocinats per l'Estat són les amenaces més grans

migració INFORME DELS NOSTRES ESPIARS: La migració i els ciberatacs patrocinats per l'estat representen la major amenaça per a
hu migráció KÉMEINK JELENTIK: A migráció és az államilag támogatott kibertámadások jelentik a legnagyobb veszélyt hu Hungarian

Temps de lectura: 4 minut

El Servei Secret Croat (Sigurnosno-obavestajna agencija, SOA) ha publicat per setena vegada el seu informe sobre la situació de seguretat al país. L’anàlisi d’aquest any assenyala que Croàcia és una democràcia segura i estable, però al mateix temps adverteix del creixent extremisme i de la proliferació de manifestacions radicals, agreujades per l’epidèmia de Covid-19, en particular la difusió de la desinformació i les teories de la conspiració. l’eficàcia del sistema polític i social democràtic i liberal.

La migració és un repte durador

El sud-est d'Europa continua sent la regió a través de la qual els migrants intenten arribar il·legalment als països desenvolupats d'Europa occidental. Tot i la disminució del nombre d’entrades il·legals de Turquia a Grècia, la intensitat de la migració augmenta al sud-est d’Europa, mentre que les rutes als Balcans també han canviat.

Alguns dels grups d’immigrants van de Sèrbia a Romania i d’aquí a Hongria i Europa occidental

- va assenyalar el servei secret de Croàcia, però, que aquest canvi no havia reduït la pressió sobre les fronteres croates, que era constant i fins i tot constant, especialment durant els mesos d'estiu, a la ruta dels Balcans occidentals (marcada en blau al mapa). INFORME DEL NOSTRE ESPIA: La migració i els atacs cibernètics amb ajuda estatal representen la major amenaça per a la migració INFORME DEL NOSTRE ESPIA: La migració i els atacs cibernètics amb ajuda estatal representen l'amenaça més gran a 500 x 345

Segons l'informe SOA, la majoria dels migrants provenen de Síria, el Marroc, Tunísia i Algèria, el 90% són homes i el 10% són menors.

Segons el servei secret croat, el nombre de migrants a Turquia està estancat actualment, però, a causa de la pobra seguretat i situació econòmica dels països d’origen, es podria iniciar una nova onada migratòria als Balcans en el proper període. Això és especialment cert en aquest moment amb l’Afganistan. També cal tenir en compte que la política de la UE de Turquia té un impacte significatiu en el nombre de migrants del sud-est.

Al mateix temps, l’empitjorament de la situació epidèmica i la consegüent introducció de mesures restrictives podrien frenar el moviment de migrants, tal com va passar el març i l’abril de l’any passat.

hu Hungarian

hu Hungarian

Enmig d’una epidèmia, la migració il·legal també pot suposar un repte per a la salut pública i, en general, pot tenir problemes socials importants, amb causes i conseqüències complexes.

La migració il·legal és un repte important per identificar les persones que arriben amb "intenció terrorista". Els atacs terroristes a Europa en els darrers anys han estat comesos per persones que van entrar il·legalment a països de l 'Europa occidental (atacs a França i França)
Alemanya), que suggereix que els grups terroristes utilitzen la migració il·legal per portar els seus membres o simpatitzants a Europa.

Segons el servei secret de Croàcia, els atacs terroristes també suggereixen que la població migrant pateix greus traumes a causa de les condicions imperants al país d’origen i de les dificultats d’integració al país d’acollida i, per tant, es pot radicalitzar.

Ciberatacs patrocinats per l’Estat

El servei secret croat també ha assenyalat que els ciberatacs patrocinats per l'estat són una amenaça creixent i apareixen cada cop més freqüentment en l'espionatge: SOA afirma sense rodes que "augmentar la resiliència cibernètica es convertirà en un objectiu clau de la seguretat nacional en l'era digital".

SOA crida l’atenció sobre el fet que els ciberatacs patrocinats per l’estat són cada vegada més habituals en l’espionatge i que alguns estats organitzen com a clients, implicant diversos actors en la realització dels atacs.

Aquests atacs es dirigeixen a objectius prèviament ben seleccionats i acuradament seleccionats i els duen a terme diversos grups cibernètics recolzats per l’estat, que estan estretament relacionats amb els sistemes de seguretat i intel·ligència de cada país.

Aquests atacs cibernètics estan dirigits principalment als estats membres de la UE i de l'OTAN, però al mateix temps, la República de Croàcia ha patit desenes d'atacs cibernètics patrocinats per l'Estat en els darrers anys.

La naturalesa d’aquests atacs s’il·lustra millor pel fet que el Ministeri d’Afers Exteriors i Europeus era el més nombrós, però també es van apuntar els sistemes d’informació i comunicació del Ministeri de Defensa.

hu Hungarian

hu Hungarian

Les ciber tecnologies han permès dur a terme atacs cibernètics a gran escala no només per robar dades governamentals, sinó també dades industrials. El SOA va recordar que a principis del 2020, la companyia petrolera croata INA va ser atacada mitjançant un codi d’extorsió maliciós.

Segons el servei secret croat, els atacs a organitzacions empresarials poden causar enormes danys, però també poden tenir dimensions d’intel·ligència, ja que aquestes empreses gestionen importants secrets econòmics i comercials, sense oblidar les dades personals dels seus clients.

Encara hi ha molt de perill

El SOA ha enumerat unes deu amenaces més que s’apliquen a Croàcia, però no només a Croàcia, sinó a tots els Balcans.

L’informe va assenyalar que els Balcans occidentals continuaven caracteritzats per processos d’estabilització inacabats, però que hi havia dificultats per resoldre qüestions interestatals i transnacionals, però que alhora dificultaven l’aplicació de reformes destinades a la integració europea.

SOA continua afirmant que les condicions econòmiques i polítiques desfavorables estan sent les bases per a les tendències radicals i extremistes i les divisions socials en aquestes fràgils societats balcàniques, mentre que les tensions socials i interètniques poden provocar tensions i incidents, especialment en entorns. les nacions no estan resoltes.

Segons el servei secret croat, la situació política a Bòsnia i Hercegovina continua caracteritzada per una inestabilitat política interna, principalment a causa de les diferents opinions dels tres pobles del país sobre el futur ordre constitucional de Bòsnia i Hercegovina.

El fracàs en la conclusió d’un acord serbi-albanès amb Kosovo continua sent una de les causes d’inestabilitat a la regió, però als Balcans occidentals les divisions socials a Montenegro són particularment precàries, atès que gran part del poder polític de Montenegro l’han guanyat els anti-OTAN, partits pro-serbis i pro-russos, en oposició a l’anomenada ‘opció sobirana amiga de l’Occident’.

En el context regional del servei secret de Croàcia, alguns responsables polítics del govern serbi (el ministre de l'Interior serbi, Aleksandar Vulin) promouen el concepte de "món serbi" com a "poble polític serbi unit", és a dir, la consolidació de tots els serbis del sud-est d'Europa en un una única aliança política i estatal, ha de seguir una única direcció política: Belgrad oficial. Segons el SOA, la promoció d’aquestes idees pels cercles superiors del govern serbi desestabilitzarà encara més les relacions ètniques i interestatals sensibles al sud-est d’Europa, especialment a Bòsnia i Hercegovina i Montenegro.

hu Hungarian

hu Hungarian


Inscriviu-vos al butlletí diari!

migració INFORME DELS NOSTRES ESPIARS: La migració i els ciberatacs patrocinats per l'estat representen la major amenaça per als Balcans


Selecció de Google