Connecteu-vos amb nosaltres

Hola, escriviu aquí el que busqueu

Bòsnia

ESCADRA BLANCA-VERMELLA: bastió del costat de Sava o hússar atacant a Herzegovina?

HONGRIA TAUL D'escacs VERMELL-BLANC: bastió de Sava o hussar atacant a Hercegovina? acdc komsic milanovic

Temps de lectura: 8 minut

Es va comunicar mútuament sobre el púlpit de l'Assemblea General de les Nacions Unides El president croat, Zoran Milanović és Željko Komšić, Bosznia-Hercegovina államelnökségének horvát képviselője, aki minden bizonnyal bosnyák támogatással került erre a posztra. Az utóbbi időben Horvátország ismételten beleszól a bosznia-hercegovinai belpolitikába, nem akkora csinnadrattával ugyan, mint Szerbia, viszont annál hatékonyabban. Andrej Plenković a volt amerikai külügyminiszternek is va sortir amb el tema bosnià durant la seva visita a Dubrovnik, i també pressionat a la Unió Europea per modificar el Codi electoral de Bòsnia i Hercegovina. Hi ha rastres visibles d'això a la política d'ampliació de la UE: això també es desprèn del discurs d'Oliver Várhelyi va dir fa poc al Parlament hongarès.

Antecedents històrics

La política de Croàcia cap a Bòsnia i Hercegovina s'ha caracteritzat històricament per la dualitat, però sobretot en els darrers trenta anys des de la ruptura de Iugoslàvia.

Una línia política va veure un soci econòmic natural i un aliat al país veí, la supervivència i l'estabilitat del qual són d'interès estratègic per a Zagreb. Si observem la situació de crisi migratòria a la frontera dels dos països en els darrers anys, aquesta tesi sembla força comprensible i òbvia. L’altra línia, en canvi, considerava Herzegovina i Bòsnia (per aquest ordre) com a part de l’antiga terra croata, a la qual podia legitimar i interferir legítimament en els seus assumptes interns, independentment de les seves conseqüències geopolítiques, que es reflecteix actualment a la persistent inestabilitat.

Les arrels dels desitjos croats de territoris bosnians es remunten a molt: la historiografia croata anterior tenia una teoria segons la qual el primer rei croat, Tomislav, va ser coronat a la ciutat de Duvno (925), que es troba a l’actual Bòsnia i Hercegovina.

A horvát nacionalista mozgalom a 20. század első felében nyíltan igényt tartott Bosznia-Hercegovina azon részeire, amelyeket a török hódoltság idején vesztett el, mint például Bihač városa. A királyi Jugoszláviában a horvát és szerb politikai vezetők a második világháború előestéjén kötött paktumukban felosztották egymás között Bosznia-Hercegovina területét. A muzulmánokat választás elé állították, hogy szerbnek vagy horvátnak vallják magukat, és igyekeztek őket asszimilálni ¬ mérsékelt és átmentinek bizonyuló sikerrel.

Így lett Meša Selimović, a Balkán egyik legnagyobb hatású muzulmán prózaírója a szerb nemzet tagja, míg a második világháborúban sok bosnyák muzulmán, beleértve az iszlám klérust, a szerbek megsemmisítésén munkálkodó horvát usztasák szekértolója.

Vam veure una mena de ressorgiment el 1991-92, quan la ruptura de Iugoslàvia va reunir l’Aliança Democràtica Croata (HDZ) i el Partit d’Acció Democràtica Musulmana (SDA) contra els serbis per la independència de Bòsnia i Hercegovina.

A la primera fase de la guerra, els croats, que representen el 17 per cent de la població, i els musulmans bosnians, que constitueixen la majoria relativa (44%), van lluitar espatlla contra espatlla contra la superioritat militar serbia. Establerta el 1993 com a República Príncep-Bòsnia de Croàcia, la paralegió, que gaudia plenament del suport de la direcció de Zagreb, es va convertir en el mateix ferotge enemic dels bosnians que la República Srpska de Sèrbia.

La intensitat dels combats bosniocroats està ben il·lustrada pel fet que el Tribunal de la Haia per a la Investigació de Delictes de Guerra a l’antiga Iugoslàvia (TPII) ha dictat diverses condemnes contra els líders polítics i militars del Príncep-Bòsnia croata. Aquesta fase de la guerra va acabar finalment, mitjançant una intensa mediació nord-americana, amb un tractat de pau separat a principis de 1994, de manera que el 1995 les forces armades croata-bosnianes es dirigirien contra els serbis de Bosnia.

Croàcia va participar tan profundament en la guerra de Bòsnia del 1992-95 que, el 1995, el president croat Franjo Tuđman es va convertir en una figura clau de les converses de pau de Dayton i un dels signants del tractat de pau.

Després de Dayton

Tot i això, amb el final de la guerra, les ambicioses aventures de Zagreb al país veí eren lluny d’haver-se acabat.

Tuđman només va renunciar a les seves ambicions territorials amb prou feines ocultes a Bòsnia i Hercegovina sota la pressió dels occidentals, però mai va sucumbir en esperit a la idea de fragmentar el país veí. La solució ideal per al lideratge de Zagreb en aquell moment hauria estat implementar els plans exposats a l'Acord de Washington de 1994, una entitat federal creada per la meitat de Bòsnia i Hercegovina (oficialment anomenada Federació de Bòsnia i Hercegovina, tot i que la premsa hongaresa ha es va referir a ella com una federació musulmana, referint-se a les dues ètnies majoritàries) i va esbossar una possible confederació entre Croàcia.

Els conflictes entre bosnians i croats, també intercalats amb actes terroristes violents, van ser tan greus a la segona meitat dels anys noranta que molts van veure això com l’amenaça més gran que s’amaga al procés de pau de Dayton. L’ala radical de la direcció croata va estar a l’alç de la desestabilització de Bòsnia: va causar una gran indignació quan una acció de forces de pau internacionals (SFOR) el 1990 va enderrocar la base d’intel·ligència croata a l’oest de Mostar, des d’on també van ser interceptades organitzacions internacionals.

Després de la mort de Tuđman, la política de Zagreb es va reduir, amb el president Stipe Mesić, elegit el 2000, entre els que pretenien establir una associació amb Bòsnia. Els governs de Zagreb, per descomptat, han reajustat les seves polítiques bosnianes perquè el procés d’adhesió de Croàcia a l’OTAN i a la Unió Europea hauria estat evidentment obstaculitzat greument pels escàndols. A causa del mal funcionament del Tribunal de l’Haia (TPIY), el procés d’adhesió de Croàcia a la UE ha estat aparcat durant anys i el 2011 les negociacions d’adhesió només es van concloure amb el fort suport de la Presidència hongaresa.

Mostar, la ciutat dividida

Tanmateix, la relació dels croats bosnians amb els bosnians es va mantenir tensa.

ESCADRE BLANC-VERMELL: Bastió de Sava o hússar atacant a Herzegovina? Herzegovina ESCADRE BLANC-VERMELL: bastió de sava o hússar atacant a Herzegovina? mostar ràpid 500x320

Malauradament, la bella ciutat de Mostar a la vora del Neretva s’ha convertit en un símbol de les divisions ètniques, similar a la que es veu a la regió només a la ciutat de Mitrovica a Kosovo. West-Mostar, habitat per croats, està separat i els partits entre els dos equips de futbol de la ciutat, el Velež de Bòsnia i el Zrinjski de Croàcia, no tenen a veure amb la competició esportiva, sinó amb la lluita ètnica dels aficionats ("Mostar de l'Exèrcit Roig ”I“ Ultras ”). A causa de les divisions ètniques i els debats entre partits polítics, Mostar no va poder celebrar eleccions durant 2008 anys entre el 2020 i el 12, i fins i tot aleshores el cas només es va moure sota la pressió del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Situació dels croats bosnians

La situació constitucional dels croats bosnians és molt ordenada i favorable sobre el paper.

L’administració de l’Entitat de la Federació de Bòsnia i Hercegovina es divideix en 10 cantons (comtats) i s’han establert importants competències al seu nivell per facilitar l’autogovern de la minoria croata. A l’entitat estatal de la federació i a les institucions estatals de Bòsnia i Hercegovina, els croats estan sobrerepresentats en relació amb la seva població. En diverses ocasions, els polítics croats han rebut els càrrecs de ministre d'Afers Exteriors, ministre de l'Interior i ministre de Defensa als diversos governs bosnians, només per examinar les posicions considerades específiques en l'enfocament tradicional.

No obstant això, el quart de segle del procés de pau de Dayton es va intercalar amb les demandes dels croats bosnians per a la creació d'una tercera entitat.

Tanmateix, això no era ni és realment una realitat. Cap altra potència important no recolza cap desmembrament intern de Bòsnia i Hercegovina. Tot i que els serbis de Bosnia són partidaris verbalment de la causa croata, prefereixen només per raons tàctiques debilitar el centre de Sarajevo.

La reacció de la descentralització daytoniana és encara més partidària d’Occident, que preferiria liquidar les entitats i els cantons, ja que la cultura política del país no s’ha convertit en un sistema administratiu tan complex amb moltes oportunitats d’abús financer i de poder als seus racons. i inclusions, ni tan sols romanen inutilitzades.

Els catòlics bosnians són una minoria numèrica (15,4%) no només a nivell nacional, sinó també a l’entitat de la Federació, que suscita temors suposats i reals.

Especialment des que va quedar clar que la voluntat dels votants per als partits ètnics es podria eludir en triar un membre croat de la presidència col·lectiva de l'Estat. La presidència col·lectiva de l’Estat de Bosnia té tres membres: un bosnià, un croat i un serbi. El membre serbi és elegit al territori de l’ens serbi bosnià, que funciona com a districte electoral. Els membres bosnians i croats es troben a l'altra entitat, on cada resident pot decidir quin representant ètnic votarà.

Els contraris a les estructures ètniques estan prenent represàlies

Els opositors a les rígides estructures ètniques de Dayton han intentat aprofitar aquesta oportunitat.

Nascut d'un matrimoni mixt serbo-croat, Željko Komšić, un excèntric polític de Sarajevo, es va presentar amb èxit a la presidència croata en diverses ocasions. Primer va treballar com a polític socialdemòcrata el 2006 i després el va repetir el 2010. La clau del seu èxit va ser el suport dels nascuts del matrimoni mixt i la votació de nou d’una secció de votants bosnians. El 2012 va fundar el seu propi partit i el 2018 va derrotar de nou a Dragan Čović, el president de HDZ a Bòsnia, que ha demostrat ser un polític astut però no francament carismàtic durant els darrers 25 anys.

No obstant això, la majoria dels croats bosnians no consideren que Komšić sigui el seu representant legítim.

A boszniai HDZ már elő is állt egy olyan javaslattal, ami úgy módosítaná a választási törvényt, hogy a jövőben csak úgy lehessen elnyerni a horvát államelnöki széket, ha a jelölt a horvát etnikai többségű, nemzeti jelölteket támogató járásokban is többséget kap. Az indítvány a szarajevói EU-delegáció és az újonnan érkezett Christian Schmidt német főmegbízott támogatását is bírni látszik. Ez a küzdelem azonban sokkal mélyebb értelmű, mint csak a katolikus horvátok és muzulmán bosnyákok között igazságot tenni, ahogy azt sokan igyekeznek értelmezni, főleg, mert Komšić támogatói nem vallásos muzulmánok.

L'oposició entre ell i Čović tracta sobre si hi ha un espai polític per a l'exclusivitat i la segregació nacional de les persones nascudes de la barreja ètnica i del pensament secular.

Zagreb, patró dels croats bosnians

La diplomàcia de Zagreb va acceptar amb vehemència la demanda dels croats bosnians de modificar la llei electoral. Herzegovina ESCADRE BLANC-VERMELL: bastió de sava o hússar atacant a Herzegovina? 200px Escut de Croàcia Així, Croàcia ha assumit obertament la oda d’intervenir en els assumptes interns del país veí, tot i que sempre ha reaccionat molt negativament quan s’està investigant el cas de la minoria serbo-serba a Croàcia o de la minoria musulmana-bosnia a Sèrbia. Per descomptat, l’explicació oficial d’això és que el tractat de pau de Dayton dóna a Croàcia el dret de fer-ho com a signant.

El president croat Zoran Milanović, que ha estat tan sovint crític amb el govern de dretes hongarès, ha anat encara més enllà i recentment ha afirmat que no només és el president dels croats, sinó també dels croats bosnians. (Bé, si algú recorda la declaració tan criticada de Joseph Antall, no està sol, però Milanović ho va dir no a la legislació del seu propi país, sinó al marge de l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York).

Tot i això, la relació Sarajevo-Zagreb, que ha estat objecte de moltes disputes interestatals no resoltes, ja és força tensa.

Tot i que Croàcia intensifica el seu suport a les aspiracions d’integració europea de Bòsnia i Hercegovina, cada vegada és més incapaç de compensar conflictes que van des de qüestions frontereres en disputa fins a incidents diplomàtics com la visita inesperada del ministre d’Exteriors croat, Gordan Grlić-Radman, al maig del 2021. Els Ustaas executats després de la Segona Guerra Mundial, les tradicions antifeixistes de les quals a Bòsnia i Hercegovina són, per dir-ho lleugerament, controvertit.

El deteriorament de les relacions va quedar ben il·lustrat pel fet que Željko Komšić, representant de Bòsnia i Hercegovina a Nova York, es va aixecar aferrissadament contra la interferència de Croàcia en els assumptes interns de Bòsnia davant l'Assemblea General de les Nacions Unides, deixant clar en el seu discurs que treballaven amb Sèrbia per trencar al país.


Inscriviu-vos al butlletí diari!

Herzegovina ESCADRE BLANC-VERMELL: bastió de sava o hússar atacant a Herzegovina? balkanac gran

Albanian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? sqArabic hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? arBelarusian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? beBosnian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? bsBulgarian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? bgChinese (Simplified) hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? zh CNChinese (Traditional) hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? zh TWCroatian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? hrCzech hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? csDutch hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? nlEnglish hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? enFinnish hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? fiFrench hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? frGerman hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? deGreek hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? elHebrew hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? iwHungarian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? huItalian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? itJapanese hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? jaKorean hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? koMacedonian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? mkPolish hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? plPortuguese hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? ptRomanian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? roRussian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? ruSerbian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? srSlovak hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? skSlovenian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? slSpanish hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? esSwedish hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? svTurkish hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? trUkrainian hercegovina PIROS-FEHÉR SAKKTÁBLA: Száva-parti bástya, avagy támadó huszár Hercegovinában? uk


Selecció de Google