Povežite se sa nama

Zdravo, upišite šta tražite ovdje

Evropska unija

EVROPSKA GASNA KRIZA: Koliko su Rusi u krivu?

EVROPSKA GASNA KRIZA: Koliko su Rusi u krivu? FBze y7XIAAUNaD removebg preview

Vrijeme čitanja: 4 minutu

Megállás nélkül emelkedik Európában a földgáz ára, és sok elemző szerint a válsághoz Rusija is hozzájárul, mert AZ Északi Áramlat II. gázvezeték minél előbbi megnyitása érdekében zsarolja a Nyugatot. A helyzet nem túl egyszerű, valószínűleg egy kicsit mindenkinek igaza van.

Operacija zaobilaženja

Rusija nagyon közel került egyik fő céljához, az Ukrajnán keresztüli gáztranzit teljes és végleges leállításához. Délről – Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át – már áramlik a gáz Európa felé, s készen áll az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat II. vezeték is.

Međutim, Nijemci još nisu izdali dozvolu za puštanje u rad, a nekoliko analitičara kaže da Moskva želi potrošiti 55 milijardi kubnih metara cjevovoda što je prije moguće ne povećavajući iznos dodijeljen Europi, koja se u posljednje vrijeme bori s velikim nedostatkom plina mjeseci.

Bár Vlagyimir Putyin orosz államfő több alkalommal is arról beszélt, hogy a gyors – idén már 800 százalékos – áremelkedésnek azzal lehetne a leggyorsabban véget vetni, ha beindulnának a szállítások az Északi Áramlat II. vezetéken, Rusija azt is hangsúlyozza, hogy teljes egészében eleget tett a hosszútávú gázszállítási szerződésekben vállat kötelezettségeinek.

Ovi ugovori obično su na 10-25 godina - posljednji put Mađarska je potpisala ovaj sporazum s Gazpromom krajem rujna, kada su se strane dogovorile da će Gazprom Mađarskoj slati 10 milijardi kubnih metara godišnje s juga i zapada za 5 + 4,5 godina - i takvi ugovori garantiraju stabilnost prodavaču, energetski prijevoznik stiže po nižoj cijeni.

Daleko od spot marketa

Rusija még az azonnali piacon is képes lenne gázt szállítani Európába, ám Moszkva itt egyáltalán nem erőlteti túl magát. Az oroszok azt állítják, majd akkor küldenek gázt, ha feltöltötték a saját tárolóikat, a nyugati elemzők szerint viszont Rusija, ha akarna, most is több milliárd köbméternyi plusz gázt lenne képes exportálni nyugati irányba.

Tu dolazi u obzir Sjeverni tok II: Moskva po svaku cijenu želi dokazati da je naftovod od vitalnog značaja za Evropu, koja otprilike polovinu svog prirodnog plina kupuje od Rusije.

Postoje ozbiljne političke igre o Sjevernom toku.

SAD i nekoliko europskih zemalja protive se puštanju u rad plinovoda, što bi, kako kažu, povećalo ovisnost Evrope o Rusiji, a SAD i EU najavile su da će kazniti Rusiju zbog toga što je koristila naftovod kao oružje za vršenje pritiska.

Cilj trenutne ruske politike je upravo pokazati da više šteti EU ako Sjeverni tok II ne radi.

A taktika a jelek szerint működik, jelenleg senki sem teszi szóvá, hogy Rusija annak ellenére állította le az Ukrajnán keresztüli tranzitot, hogy egy 2019-ben kötött megállapodás értelmében 2024-ig ezen az útvonalon is szállítania kellene gázt Európába.

Međutim, odnosi između dvije zemlje su i dalje na niskoj točki, pa je u interesu Moskve da ne mora plaćati Ukrajincima više od milijardu dolara tranzitne takse svake godine.

Kijevnek nem csak a tranzitdíjak kiesése miatt kell aggódnia: amíg volt orosz tranzitszállítás, addig a Magyarország és Szlovákia felől érkező riverzszállításokkal – az orosz gáz Ukrajina felé való visszafordításával – juttattak gázt Ukrajnának.

Ukrajina évente mintegy 15 milliárd köbmétert hoz felszínre, míg a felhasználás 30 milliárd körül van, ami már csak a fele a tíz évvel ezelőtti hatvan milliárdnak. Most bizonytalanná vált az ukrán gázszükséglet szavatolása, s ez további belföldi áremelkedéshez vezethet.

Postoje različiti razlozi

Még ha igaz is az, hogy az azonnali piac látványos mellőzésével Rusija hozzájárult a gázárak látványos megugrásához, az is mindenképpen igaz, hogy a hiánynak és az abból következő drágulásnak más okai is voltak. Egyebek mellett a januári hideg időszak, amikor az átlagosnál több energia fogyott, vagy az, hogy a karbantartási munkák miatt csökkent Norvégia exportja.

Činjenica da je ljeto bilo toplo, ali i oblačno, također je pridonijelo povećanju cijena, pa su prethodni rudnici proizvodili manje električne energije iz solarne energije. To je također doprinijelo činjenici da su se mnogi trgovci sami razumjeli, a kada su cijene skočile početkom ljeta, umjesto da napune rezervoare, predali su gas s profitom kako bi sada pokušali dobiti energiju po još višim cijenama .

Krajnji rezultat je da u evropskim rezervoarima trenutno nedostaje oko 25 milijardi kubnih metara plina.

U međuvremenu se i globalno tržište brzo mijenja, dok potrošnja plina stagnira u Europi i Rusiji, s brzim rastom u Aziji i na Bliskom istoku.

Na to reagiraju i proizvođači: isporuke LNG-a preusmjeravaju se iz Europe u područja sa višim cijenama, uglavnom u Aziji, a Moskva stalno razvija svoju plinsku infrastrukturu za Kinu.

Rusija jelenleg évente 38 milliárd köbméter gázt szállít a szomszédos országba a Szibéria Ereje nevű vezetéken, s a Kreml több alkalommal is megfenyegette az EU-t, ha túl sokat foglalkozik az oroszországi emberi jogokkal, még inkább Ázsia, és elsősorban Kína felé fordítja energiaszállításait.

Az is jelzi a trend irányát, hogy Rusija a kínai határ közelében nyitotta meg a nyáron a világ egyik legnagyobb gázfeldolgozó központját, az Amur üzemet. A telepről évente 42 milliárd köbméter földgázt, 60 millió köbméter héliumot, egymillió tonna propángázt és 2,5 millió tonna etánt juttatnak el a fogyasztókhoz.


Prijavite se za dnevni bilten!

EVROPSKA GASNA KRIZA: Koliko griješe Rusi? balkanac veliki

Albanian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? sqArabic EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? arBelarusian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? beBosnian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? bsBulgarian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? bgChinese (Simplified) EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? zh CNChinese (Traditional) EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? zh TWCroatian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? hrCzech EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? csDutch EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? nlEnglish EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? enFinnish EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? fiFrench EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? frGerman EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? deGreek EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? elHebrew EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? iwHungarian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? huItalian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? itJapanese EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? jaKorean EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? koMacedonian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? mkPolish EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? plPortuguese EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? ptRomanian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? roRussian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? ruSerbian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? srSlovak EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? skSlovenian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? slSpanish EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? esSwedish EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? svTurkish EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? trUkrainian EURÓPAI GÁZVÁLSÁG: Mennyire hibásak az oroszok? uk


Google Selection