Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

A LELEPLEZÉS NAPJA: A politikai köpönyegforgatás nem csak a kormányzatot, hanem az ellenzéket is jellemzi Szerbiában

BALK Hírek

Ez egy gyűjtőnév. Akkor használjuk, ha a szerző nem szeretné felfedni kilétét, ha "hírügynökségi alapra komponálunk tudósítást", vagy ha bármi más okból kifolyólag úgy véljük, hogy ez ildomosabb.

MIGRÁNSOK A VASKAPUNÁL: Gumicsónakkal akartak átkelni a Dunán, a román határrendőrség mentette ki őket

Kalapis Rókus

1958-ban születtem, Újvidéken, 1988-tól Horvátországban élek. Akárcsak Balkanac kolléga, én is szeretek írni, csak nem annyira. A körmölésen túl videókat készítek, zenélek és szenvedélyesen vonzódom a gasztronómiához.

VÉRES TEJFAKASZTÓ BULI: Rosszkor volt rossz helyen, és ráadásul rossz nótát kért

B.A. Balkanac

Született 1955-ben Noviszádon. Szeret írni. Legutóbbi műve ez.

A film nem játék – az operatőr nem céltábla, végül mégis

Fehérvári Nándor

A szerelmem a Balkán, és annak ellenére otthon érzem magam ebben a világban, hogy csak pár évig éltem Belgrádban. Igyekszem rendszeresen visszatérni kedvem helyeimre: a Baščaršijara, az Öreg hídhoz, a nándorfehérvári várhoz, vagy akár a Vardar partjára. És persze a barátokhoz is szeretek visszajárni Oromhegyestől, le Pristináig.

NUKLEÁRIS ENERGIÁVAL HÁZALNAK: Kis amerikai atomerőművek Romániában és Bulgáriában, korábban Szlovéniának is kínálták

Egeresi Zoltán

Kutató, fő érdeklődési területe Törökország és a Balkán. Huzamosabb időt töltött Ankarában és Isztambulban. Disszertációját Törökország balkáni hatalmi építkezéséről írta. Szerkesztőként vagy íróként számos tanulmányt és könyvet jegyez.

FÉLIG HÁBORÚ, FÉLIG BÉKE: Törökország menekülttábort épít a határain kívül, miközben újabb uniós segítségre vár a 3+3 milliárd eurón felül

Tóth D. Lívia

1980-ban született. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatójaként ügyvezetői állást végez 2005-ig, majd grafikussá szakosítja magát és saját vállalkozásba kezd. 2010-től a helyi Tájékoztatási és Művelődési Központ szervezője és a Temerini Rádió munkatársa. 2011-től a Vándor Bábszínház elnöke. 2017-től a Pannon RTV tudósítójaként dolgozik, majd 2019-ben átszerződik a Magyar Szó Lapkiadó kft-hez. Két gyermekes családanya, a mai napig Temerinben él.

ELSZÁMOLÁSI ERŐ: A fogyasztóvédők szerint az áramon keresztül nyúlják le az embereket Szerbiában

Hordósi Dániel

2017-ben végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi kapcsolatok mesterszakán, majd azonnal munkába álltam szerkesztő riporterként az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj magazinműsor szerkesztőségében. 2019-től a Figyelő, 2020-tól pedig a Világgazdaság horvátországi tudósítója vagyok. Szívügyem a horvátországi magyar közösség, amelynek múltját kutatom, jelenét segítem, jövőjét pedig remélem.

BAJ VAN: Nincs, aki megegye az osztrigákat

Keller Tivadar

1978-2013 az MTI munkatársa, 1995-től főmunkatársa. 1984-87 és 1990-94 között a hírügynökség szófiai, 1996-2001 között zágrábi, 2003-2007 között bécsi tudósítója, 2007-2008 között az MTI külpolitikai főszerkesztője, 2008-2010 között a Hírszerkesztési Központ főszerkesztő-helyettese, 2010-2013 között kiemelt hírügynökségi szerkesztő. 2014-2015 között a D1 televízió CNN-híradójának szerkesztője, 2017-ig egy határon túli magyar hetilap kontrollszerkesztője.

MINDENÜTT MASZK: Az EU-ban a bolgárok azok közé kerültek, akiket a leginkább sújtott anyagilag a koronavírus-járvány

Nikola Popov

A BALK belgrádi munkatársa. 1989-ben született Belgrádban, ahol ma is él. 2015-ben végzett a belgrádi Politikatudományi Egyetem politológia szakán, a mesterképzést 2018-ban szerzete meg a Belgrádi Egyetemen a Terrorizmus, szervezett bűnözés és biztonság témakörben. 2015 óta a Szerb Köztársaság Menekültügyi és Migrációs Hivatalában dolgozik terepi munkásként, fordítóként, koordinátorként és sajtóreferensként.

MONTENEGRÓ ÉS SZERBIA: Két vallás összecsapása Cetinjében, de vajon miért?

Cúth Csaba

A szlovákiai Léván született, jelenleg Komáromban élő újságíró, a bumm.sk főszerkesztője. Budapesten az ELTE bölcsészkarán végzett magyar szakon, a jogi karán jogász szakon, majd a bölcsészkaron PhD fokozatot szerzett szociolingvisztikából.

POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ: Alacsonyabb energiaárakat kaphatnak a szegények Szlovákiában, ha szükség lesz rá

Tómó Margaréta

1983-ban született Szabadkán. Már gimnazista korában tudta, hogy újságíró szeretne lenni. A szépmúltú Szabadkai Rádió ifjúsági műsorának szerkesztője, majd tizennégy éven át a Magyar Szó napilap újságírója és szerkesztője. 2016 és 2021 januárja között a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársa. Jelenleg a Sajtószabadság Alapítvány munkatársa.

IMMUNERŐSÍTÉS: “Magyar” vitamin szerb nyugdíjasoknak, avagy ki a nemzet orvosa?

Tütünkov Jordán

Tütünkov-Hrisztov Jordán a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai adjunktusa, a Bolgár Országos Önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. Rendszeresen tudósít a hazai napilapoknak a bolgár belpolitikai eseményekről. Legfőbb kutatási területe a magyarországi bolgárság történetének a feltárása.

GÁZHÁBORÚ: A bolgár miniszterelnök a nagyhatalmak szorításában

Pozsony János-Csaba

Pozsony János Csaba Sepsiszentgyörgyön született 1980-ban, ugyanitt a Székely Mikó Kollégiumban érettségizett, majd Kolozsvárott a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen filozófiát, majd politikatudományokat hallgatott. Ezt követően hazatért szülővárosába, ahol politológusi diplomáját kamatoztatva kutatóként, elemzőként és újságíróként tevékenykedik.

NEM LESZ ÖRÖK HŰSÉG: Néhány hónapra egyeznek csak ki a romániai pártok, februárban valószínűleg lejár az új kormány szavatossága

Márkusz László

1968-ban születtem Egerben. Jugoszlávia szétesésétől kezdve foglalkozom a Balkán térség politikájával, történelmével. Öt évet dolgoztam beosztott diplomataként Szarajevóban, öt évet Pristinában nagykövetként. Jelenleg a Külügyi és Külgazdasági Intézet foglalkoztat vezető kutatóként.

A BÉKÉTLENSÉG FÖLDJE: Kurti kormányprogramja, a külügyi főképviselő szótára és a KFOR-parancsnok keresztje

Kartali Róbert

1983-ban született Szabadkán. Okleveles újságíró. Szakmai pályafutását az egykori Szabadkai Rádióban kezdte, ahol 2012-ig dolgozott, közben a tudósított a Hét Nap hetilapnak és a Vajdaság Ma internetes hírportálnak. 2012-től 2017-ig Szabadka Város Képviselő-testületének kabinetfőnöke volt, ezután pedig a magánszektorban tevékenykedett. 2018 nyarán csatlakozott a Hét Nap szerkesztőségéhez, 2020 szeptemberétől a lap főszerkesztő-helyettese.

ERŐSÍTÉS: A migránsok fokozott jelenléte miatt faluőr-szolgálattal erősítik a polgárok biztonságérzetét Horgoson és Martonoson

Nyúl Zoltán

Nyúl Zoltán, lelkész -tanár, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat szerbiai munkatársa

EGY FALU ÖSSZEFOG: A cél az, hogy a leginkább rászorulókért tegyenek valamit párt- és politikamentesen


Google-válogatás