Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

VOLT-E ZÁRJEGY NÉLKÜLI MISEBOR? Belgrád azt fontolgatja, hogy rendőröket küld Koszovóba egy szerb borászat “zaklatása miatt”

Avatar photo
BALK Hírek

Ez egy gyűjtőnév. Akkor használjuk, ha a szerző nem szeretné felfedni kilétét, ha "hírügynökségi alapra komponálunk tudósítást", vagy ha bármi más okból kifolyólag úgy véljük, hogy ez ildomosabb.

MEGKÖNNYÍTI A TURIZMUST: Januártól megszűnik a határellenőrzés a magyar-horvát határon, miután Horvátországot felvették a schengeni övezetbe

Avatar photo
Kalapis Rókus

1958-ban születtem, Újvidéken, 1988-tól Horvátországban élek. Akárcsak Balkanac kolléga, én is szeretek írni, csak nem annyira. A körmölésen túl videókat készítek, zenélek és szenvedélyesen vonzódom a gasztronómiához.

TEXAS ÉS VATIKÁN: 3,8 millió szövetségi kapitány országa

Avatar photo
B.A. Balkanac

Született 1955-ben Noviszádon. Szeret írni. Legutóbbi műve ez.

A fej nélküli ember és a bronz utazóóra (Várady Tibor legutóbbi művéről)

Avatar photo
Márton András

Jogász, jelenleg PhD tanulmányait folytatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán, korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, magánszektorhoz köthető jogi munkája mellett boszniai lakosként a helyi politikai események lelkes nyomon követője.

LEMECCSELTE DINÓVAL: Dodik egy kosárlabda mérkőzés alatt egyeztetett egy bosnyák ellenzéki politikussal

Avatar photo
Egeresi Zoltán

Kutató, fő érdeklődési területe Törökország és a Balkán. Huzamosabb időt töltött Ankarában és Isztambulban. Disszertációját Törökország balkáni hatalmi építkezéséről írta. Szerkesztőként vagy íróként számos tanulmányt és könyvet jegyez.

ROBBANTÁS UTÁN INTERVENCIÓ: Lesz-e török hadjárat Szíriában a kurdok ellen, mit szól hozzá Amerika és Oroszország?

Avatar photo
Fehérvári Nándor

A szerelmem a Balkán, és annak ellenére otthon érzem magam ebben a világban, hogy csak pár évig éltem Belgrádban. Igyekszem rendszeresen visszatérni kedvem helyeimre: a Baščaršijara, az Öreg hídhoz, a nándorfehérvári várhoz, vagy akár a Vardar partjára. És persze a barátokhoz is szeretek visszajárni Oromhegyestől, le Pristináig.

KUTYA SZERBIA: Orosz össztűz az ENSZ-ben Moszkva ellen szavazó szerbekre, de kaptak a fejükre a magyarok is

Avatar photo
Tóth D. Lívia

1980-ban született. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatójaként ügyvezetői állást végez 2005-ig, majd grafikussá szakosítja magát és saját vállalkozásba kezd. 2010-től a helyi Tájékoztatási és Művelődési Központ szervezője és a Temerini Rádió munkatársa. 2011-től a Vándor Bábszínház elnöke. 2017-től a Pannon RTV tudósítójaként dolgozik, majd 2019-ben átszerződik a Magyar Szó Lapkiadó kft-hez. Két gyermekes családanya, a mai napig Temerinben él.

SZERBIAI PARADOXON: Kell az EU pénze, a csatlakozás már nem annyira

Avatar photo
Nikola Popov

A BALK belgrádi munkatársa. 1989-ben született Belgrádban, ahol ma is él. 2015-ben végzett a belgrádi Politikatudományi Egyetem politológia szakán, a mesterképzést 2018-ban szerzete meg a Belgrádi Egyetemen a Terrorizmus, szervezett bűnözés és biztonság témakörben.

SÖTÉT VÉGZET: Szerbia egy újabb Terminátor vagy Mad Max díszletévé válhat?

Hordósi Dániel

2017-ben végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi kapcsolatok mesterszakán, majd azonnal munkába álltam szerkesztő riporterként az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj magazinműsor szerkesztőségében. 2019-től a Figyelő, 2020-tól pedig a Világgazdaság horvátországi tudósítója vagyok. Szívügyem a horvátországi magyar közösség, amelynek múltját kutatom, jelenét segítem, jövőjét pedig remélem.

BAJ VAN: Nincs, aki megegye az osztrigákat

Keller Tivadar

1978-2013 az MTI munkatársa, 1995-től főmunkatársa. 1984-87 és 1990-94 között a hírügynökség szófiai, 1996-2001 között zágrábi, 2003-2007 között bécsi tudósítója, 2007-2008 között az MTI külpolitikai főszerkesztője, 2008-2010 között a Hírszerkesztési Központ főszerkesztő-helyettese, 2010-2013 között kiemelt hírügynökségi szerkesztő. 2014-2015 között a D1 televízió CNN-híradójának szerkesztője, 2017-ig egy határon túli magyar hetilap kontrollszerkesztője.

MINDENÜTT MASZK: Az EU-ban a bolgárok azok közé kerültek, akiket a leginkább sújtott anyagilag a koronavírus-járvány

Avatar photo
Cúth Csaba

A szlovákiai Léván született, jelenleg Komáromban élő újságíró, a bumm.sk főszerkesztője. Budapesten az ELTE bölcsészkarán végzett magyar szakon, a jogi karán jogász szakon, majd a bölcsészkaron PhD fokozatot szerzett szociolingvisztikából.

“ATOMBOMBA” POZSONYBAN: Kisebbségbe szorult a szlovák kormány

Tómó Margaréta

1983-ban született Szabadkán. Már gimnazista korában tudta, hogy újságíró szeretne lenni. A szépmúltú Szabadkai Rádió ifjúsági műsorának szerkesztője, majd tizennégy éven át a Magyar Szó napilap újságírója és szerkesztője. 2016 és 2021 januárja között a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársa. Jelenleg a Sajtószabadság Alapítvány munkatársa.

IMMUNERŐSÍTÉS: “Magyar” vitamin szerb nyugdíjasoknak, avagy ki a nemzet orvosa?

Avatar photo
Pozsony János-Csaba

Pozsony János Csaba Sepsiszentgyörgyön született 1980-ban, ugyanitt a Székely Mikó Kollégiumban érettségizett, majd Kolozsvárott a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen filozófiát, majd politikatudományokat hallgatott. Ezt követően hazatért szülővárosába, ahol politológusi diplomáját kamatoztatva kutatóként, elemzőként és újságíróként tevékenykedik.

ROMÁNIA TÚLTELJESÍT? Bukarest belebonyolódott az orosz-ukrán konfliktusba, ezzel magára vonhatja az oroszok haragját

Avatar photo
Evetović Boban

Evetovity Bobán (Evetović Boban), született Szabadkán, 1988. december 14-én. Az általános és szakközépiskola elvégzése után az Újvidéki Egyetem jogi karán diplomált okleveles jogászként. Bírósági és ügyvédi gyakornokként, majd az igazságügyi vizsga 2014-ben történt megszerzését követően állami hivatalokban dolgozott. 2020 januárjában megnyitotta saját ügyvédi irodáját, és jelenleg is ügyvédként praktizál Szabadkán. A társadalmi életben is aktív szerepet vállal, 2020 óta Szabadka város képviselő testületének tanácsnoka, illetve 2017 óta a Vajdasági Magyar Jogászegylet tagja.

SEMMI MEGLEPŐ: Ismét jelölteti magát az államfői posztra Vučić elnök

Márkusz László

1968-ban születtem Egerben. Jugoszlávia szétesésétől kezdve foglalkozom a Balkán térség politikájával, történelmével. Öt évet dolgoztam beosztott diplomataként Szarajevóban, öt évet Pristinában nagykövetként. Jelenleg a Külügyi és Külgazdasági Intézet foglalkoztat vezető kutatóként.

A BÉKÉTLENSÉG FÖLDJE: Kurti kormányprogramja, a külügyi főképviselő szótára és a KFOR-parancsnok keresztje

Tütünkov Jordán

Tütünkov-Hrisztov Jordán a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai adjunktusa, a Bolgár Országos Önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. Rendszeresen tudósít a hazai napilapoknak a bolgár belpolitikai eseményekről. Legfőbb kutatási területe a magyarországi bolgárság történetének a feltárása.

GÁZHÁBORÚ: A bolgár miniszterelnök a nagyhatalmak szorításában

Avatar photo
Takács Bence

Ha a közlekedés jobbításáról van szó, van egy ötletem, és valószínűleg egy fotóm is.

FEJLŐDÉS: Nagy ugrás a vajdasági vasútvonalakon

Avatar photo
Arató László

Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

BENYOMÁS: Önöket hallva megértem, hogy a fiatalok elmenekülnek az országból – mondták az EP-ben Bosznia-Hercegovina vezetőinek

Kartali Róbert

1983-ban született Szabadkán. Okleveles újságíró. Szakmai pályafutását az egykori Szabadkai Rádióban kezdte, ahol 2012-ig dolgozott, közben a tudósított a Hét Nap hetilapnak és a Vajdaság Ma internetes hírportálnak. 2012-től 2017-ig Szabadka Város Képviselő-testületének kabinetfőnöke volt, ezután pedig a magánszektorban tevékenykedett. 2018 nyarán csatlakozott a Hét Nap szerkesztőségéhez, 2020 szeptemberétől a lap főszerkesztő-helyettese.

ERŐSÍTÉS: A migránsok fokozott jelenléte miatt faluőr-szolgálattal erősítik a polgárok biztonságérzetét Horgoson és Martonoson

Avatar photo
Fenyvesi Ottó

FENYVESI OTTÓ (1954, Mohol-Gunaras) költő, író, szerkesztő, képzőművész. Hosszabb ideig élt Gunarason, Topolyán, Újvidéken, Titov Veleszben, Debár felett a hegyekben, a macedón-albán határon, majd Veszprémbe költözött családjával. Jelenleg a Balaton északi partján, Lovason él. Dolgozott lemezlovasként az Újvidéki Rádióban, irodalmi lapot szerkesztett, szubkultúrákat kutatott, ha kellett tüzet oltott, életet mentett, gyerekeket nevelt. Volt postás, rendezőasszisztens, katona, segédmunkás, nyomdász, újságszerkesztő, városi tévéket igazgatott, az MTA szervezőtitkáraként ment nyugdíjba. Szereti a focit és a kosárlabdát, kedvenc zenekara a Ramones. Legutóbbi kötetei: Hatvanhat – válogatott versek (Művészetek Háza 2021) és Paloznak overdrive (Scolar, 2021). 2015-ben József Attila-díjat kapott.

A Balkánról szólva

Nyúl Zoltán

Nyúl Zoltán, lelkész -tanár, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat szerbiai munkatársa

EGY FALU ÖSSZEFOG: A cél az, hogy a leginkább rászorulókért tegyenek valamit párt- és politikamentesen


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: